Τρίτη 28 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συνεχίζεται ο αγώνας για να φύγει η χωματερή

Λίγες μέρες μετά την ωμή επίθεση των ΜΑΤ, εργαζόμενοι και νεολαία απάντησαν στην κυβέρνηση με δυναμική κινητοποίηση και αποκλεισμό της Λεωφόρου Φυλής...

«Ούτε στα Λιόσια, ούτε στη Φυλή, έξω απ' το Θριάσιο η χωματερή». Μ' αυτό το σύνθημα, εκατοντάδες κάτοικοι, εργαζόμενοι και νεολαίοι της Δυτικής Αττικής, απαίτησαν δυναμικά, προχθές Κυριακή, την απομάκρυνση της χωματερής από την ευρύτερη περιοχή του Θριάσιου Πεδίου, κλείνοντας τη Λεωφόρο Φυλής για περίπου τρεις ώρες στο ύψος της Παναγιάς Κανάλας. Τη συγκέντρωση διοργάνωσε η «Διαδημοτική Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την Απομάκρυνση της χωματερής».

Η κινητοποίηση αυτή ήρθε σα συνέχεια των προηγούμενων κινητοποιήσεων των κατοίκων, όταν τα ΜΑΤ - μετά από κυβερνητική εντολή - χτύπησαν τους συγκεντρωμένους κατοίκους, οι οποίοι αντιδρούν όχι μόνο στη μεταφορά της λυματολάσπης στη χωματερή των Ανω Λιοσίων, αλλά και στη συνολική υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους.

Ετσι, προχθές, με πανό όπως «Ξεσηκωθήκαμε γιατί ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΤΕΔΚΝΑ - Νομαρχία, Δήμοι Ανω Λιοσίων - Φυλής, ξεπουλάνε την υγεία μας», κάτοικοι των Ανω Λιοσίων και των όμορων Δήμων, απαίτησαν από την κυβέρνηση «την αλλαγή του περιφερειακού σχεδιασμού με νέους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) μακριά από κατοικημένες περιοχές και εκτός Αττικής» - όπως σημειώνεται και σε σχετική ανακοίνωση της «Διαδημοτικής Επιτροπής».

«Δε θα υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα μας - σημειώνεται σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης - ούτε θα υποχωρήσουμε μέχρι την οριστική δικαίωση για το οριστικό κλείσιμο της χωματερής, τη μη επέκταση αυτής και την απομάκρυνση όλων των ρυπογόνων δραστηριοτήτων από την περιοχή μας».

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια της Ειρήνης, 58 χρόνων, κατοίκου της περιοχής: «Δεν αντέχουμε άλλο», μας είπε. «Από έξι χρονών παιδί που ήρθα στην περιοχή, έχουμε συνέχεια το ίδιο πρόβλημα και όλες οι κυβερνήσεις μάς εμπαίζουν». Και κατέληξε: «Μεγαλώσαμε τα παιδιά μας σε τέτοιες συνθήκες, δε θα μεγαλώσουμε και τα εγγόνια μας».

Ο Χάρης Κωστόπουλος, μέλος της Γραμματείας της Διαδημοτικής Επιτροπής Αγώνα και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Αγωνιστική Ενότητα Ανω Λιοσίων», τόνισε στο «Ρ»: «Στόχος της κινητοποίησης ήταν να αναδείξουμε τις ευθύνες της κυβέρνησης - η οποία συνεχίζει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ - που με την ωμή και προκλητική βία πίστευε ότι θα κάμψει την αντίσταση του λαού της περιοχής. Τεράστιες, όμως - συνέχισε - είναι και οι ευθύνες των δημάρχων Ανω Λιοσίων και Φυλής, του νομάρχη Δυτικής Αττικής, καθώς και της διοίκησης της ΤΕΔΚΝΑ, που επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν το κίνημα που αναπτύσσεται στα παζάρια τους».

Λίγο πριν από τις τρεις το μεσημέρι, οι κάτοικοι έληξαν τον αποκλεισμό του δρόμου και ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού για μεθαύριο Πέμπτη 30 Ιούνη και ώρα 7 μ.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος, απ' όπου θα ακολουθήσει πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Και κινητοποίηση για ...τις κάμερες

Σε μια κινητοποίηση για τις κάμερες των τηλεοπτικών σταθμών και για να σώσει τα προσχήματα για την πολιτική του, με την οποία λειτουργεί η χωματερή στα Ανω Λιόσια, προχώρησε χθες ο δήμαρχος, Ν. Παπαδήμας και η δημοτική αρχή.

Με οχήματα του Δήμου και κάποιες δεκάδες ανθρώπων του, έφτασαν στη Λεωφόρο του ΝΑΤΟ, έξω από το στρατόπεδο ΜΑΚ, ακριβώς στο σημείο όπου η κυβέρνηση την προηγούμενη φορά επιτέθηκε βάρβαρα σε χιλιάδες κατοίκους της περιοχής. Στο ίδιο σημείο και χθες η κυβέρνηση είχε ζώσει την περιοχή με ισχυρές δυνάμεις καταστολής. Μετά από πολλές ανεπιτυχείς «προσπάθειες» ανθρώπων του δημάρχου να ...σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι αποχωρούν. Υποστήριξε ότι θα περιμένει την απάντηση του εισαγγελέα στη μήνυση που κατέθεσε περί παράνομης μεταφοράς της λάσπης, για την οποία βέβαια είχε υπογράψει συμφωνία όχι απλά να τη δέχεται, αλλά να παίρνει και χρήματα γι' αυτήν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ