Τετάρτη 29 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μπορούν ακόμη και να σκοτώσουν...

Ο τότε αντιπρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Χημικών, Νίκος Κατσαρός, μεταξύ άλλων, είχε δηλώσει το 2003 στο «Ρ» πως σε περίπτωση που παραμείνει κάποιος σε χώρο όπου υπάρχει η ουσία που περιέχεται στα δακρυγόνα για διάστημα 5 έως και 15 λεπτών, μπορεί να επέλθει ακόμα και θάνατος. Το προηγούμενο στάδιο από αυτό, «μπορεί να είναι παραμονή στο νοσοκομείο για ένα μήνα περίπου, η δημιουργία πνευμονικού οιδήματος, η χημική πνευμονία». Σύμφωνα με τον επιστήμονα, σε περίπτωση που καταποθεί σε μεγάλη ποσότητα, διασπάται στον οργανισμό και παράγει μία ένωση κυανίου. Πάντως, έχουν παρατηρηθεί και συμπτώματα εγκαύματος του κερατοειδούς με μεγάλη πιθανότητα τύφλωσης, όταν έρθει σε άμεση επαφή με τα μάτια.

Προβλήματα και σε αστυνομικούς

Εκτός των διαδηλωτών, προβλήματα υγείας αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι οι αστυνομικοί που έρχονται σε επαφή με αυτές τις χημικές ουσίες. Στο ίδιο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, γίνονται αναφορές σε πολλές καταγγελίες ενστόλων για το συγκεκριμένο θέμα. Στο 14ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, ο ανθυπαστυνόμος Σπυρίδων Κορίζης είχε τονίσει πως είναι θύμα των χημικών που είχαν χρησιμοποιηθεί σε διαδηλώσεις στο Λαύριο. Αλλες καταγγελίες ενστόλων έκαναν λόγο για αποθηκευμένα προς χρήση, χημικά αέρια που έχουν λήξει από το 1962.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, Γιάννης Μακρής, το 1998, είχε δηλώσει: «Ακόμα και μέσα στα λεωφορεία μετακίνησης των Δυνάμεων, σχεδόν πάντα υπάρχει κάποια διαρροή από τα κουτιά, στα οποία φυλάσσονται αυτά τα χημικά. Σε παλιότερη συνάντησή μας με τον υπουργό, είχαμε αναφερθεί και σ' αυτό». Παράλληλα, είχε τονίσει πως δεν τους έχει δοθεί επίσημη απάντηση για τα συστατικά που περιέχονται στα δακρυγόνα. «Δεν έχουμε δει ποτέ γνωμάτευση του Γενικού Χημείου του Κράτους ή κάποιας άλλης αρμόδιας υπηρεσίας, που να λέει καθαρά και ξάστερα πως δεν υπάρχει πρόβλημα»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ