Πέμπτη 30 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ
Στα ίδια επίπεδα με πέρσι οι βαθμολογίες

Στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου θα ανακοινωθούν οι βάσεις

Ολοκληρώθηκε η ανάρτηση των βαθμολογιών στα σχολεία. Στα τέλη Αυγούστου οι βάσεις

Motion Team

Ολοκληρώθηκε η ανάρτηση των βαθμολογιών στα σχολεία. Στα τέλη Αυγούστου οι βάσεις
Στα ίδια επίπεδα με πέρσι φαίνεται ότι έγραψαν οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου στις πανελλήνιες εξετάσεις, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας. Ωστόσο, συνεχίζεται η άκρως αποπροσανατολιστική συζήτηση γύρω από τα ποσοστά «αποτυχίας», που κρύβει την ουσία: Το περιεχόμενο του σχολείου που σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να είναι προγυμναστήριο για τις εξετάσεις, δεν μπορεί να έχει ως κύριο σκοπό τη μετάδοση γνώσεων μιας χρήσης (μόνο για τις εξετάσεις), αλλά σκοπός του πρέπει να είναι η διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων.

Ο αριθμός των εξεταζομένων έφτασε φέτος τους 88.781. Τα ποσοστά «επιτυχίας» ή «αποτυχίας» ανά μάθημα δε διαφέρουν ουσιαστικά από τους μέσους όρους των τελευταίων χρόνων, καθώς τα μεγάλα ποσοστά μαθητών που γράφουν κάτω από τη βάση σε πολλά μαθήματα είναι συνηθισμένο πλέον φαινόμενο σ' αυτού του τύπου τις εξετάσεις επιλογής, οι οποίες δεν μπορούν να αντικατοπτρίσουν το μορφωτικό έργο του σχολείου. Επίσης, «αποτυχία» ονομάζεται συμβατικά ο βαθμός που είναι κάτω από τη βάση, αλλά δε συνιστά επί της ουσίας αποτυχία, αφού όσοι είναι να εισαχθούν στην ανώτατη εκπαίδευση, θα εισαχθούν ακόμα και με χαμηλούς βαθμούς.

Τα υψηλότερα ποσοστά γραπτών κάτω από τη βάση παρατηρήθηκαν στα μαθήματα: Φυσική τεχνολογικής κατεύθυνσης (δεύτερου κύκλου) 74,98%, στα Μαθηματικά τεχνολογικής κατεύθυνσης (δεύτερου κύκλου) 73,77%, Φυσική γενικής παιδείας 54,46%, Αρχαία Ελληνικά 52,49%, Ιστορία γενικής παιδείας 52,04%, Φυσική τεχνολογικής κατεύθυνσης (πρώτου κύκλου) 51,78% και Μαθηματικά τεχνολογικής κατεύθυνσης (πρώτου κύκλου) 50,18%. Σε άλλα δέκα μαθήματα τα ποσοστά «αποτυχίας» κινούνται μεταξύ 30% - 50%, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά γραπτών κάτω από τη βάση παρατηρήθηκαν στη Βιολογία θετικής κατεύθυνσης 15,23%, Ηλεκτρολογία τεχνολογικής κατεύθυνσης (πρώτου κύκλου) 15,63%, Χημεία θετικής κατεύθυνσης 18,59% και Χημεία-Βιοχημεία τεχνολογικής κατεύθυνσης (πρώτου κύκλου) 25,23%.

Ειδικά σε σχέση με τη Φυσική και τα Μαθηματικά τεχνολογικής κατεύθυνσης που έγινε πολλή συζήτηση το προηγούμενο διάστημα, σημειώνουμε ότι και τα αντίστοιχα περσινά ποσοστά «αποτυχίας» ήταν πολύ υψηλά στα συγκεκριμένα μαθήματα (72,6% στη Φυσική και 73,77% στα Μαθηματικά).

Τα στατιστικά στοιχεία για τους γενικούς βαθμούς πρόσβασης θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες. Σύμφωνα πάντως με τα μέχρι τώρα στοιχεία και με το δεδομένο ότι ακόμα οι μαθητές δεν έχουν συμπληρώσει τα μηχανογραφικά τους, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Α. Καραμάνος εκτίμησε ότι οι βάσεις των σχολών θα κυμανθούν στα ίδια με πέρσι επίπεδα με πιθανές αυξομειώσεις στη θεωρητική και την τεχνολογική κατεύθυνση. Θυμίζουμε ότι από τη Δευτέρα 11 Ιουλίου έως την Παρασκευή 22 Ιουλίου οι υποψήφιοι για την ανώτατη εκπαίδευση πρέπει να καταθέσουν στις αρμόδιες επιτροπές τα μηχανογραφικά τους δελτία. Η ανακοίνωση των βάσεων αναμένεται στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ