Πέμπτη 30 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ALPHA BANK
Αύξηση κερδών 5% στα 96,1 εκατ. ευρώ

Και μείωση φόρου κατά 20,6% εξαιτίας των νέων φοροελεφρύνσεων σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου

Τεράστια ποσά από τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο λυμαίνεται και φέτος το τραπεζικό κεφάλαιο, που συνεχίζει με αμείωτη ένταση την αύξηση της κερδοφορίας του. Το γεγονός αυτό προκύπτει και από τον ισολογισμό για το α' τρίμηνο του 2005 που δημοσίευσε η Alhpa Bank (όμιλος Κωστόπουλου), στον οποίο αναγράφονται - για πρώτη φορά - και οι μελλοντικές ασφαλιστικές υποχρεώσεις σε εφαρμογή των λεγόμενων διεθνών λογιστικών προτύπων που θα δικαιολογούσε και μεγάλη μείωση κερδών.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, τα καθαρά κέρδη της Alhpa Bank (μετά από φόρους) έφτασαν στα 96,1 εκατ. ευρώ (από 91,7 εκατ. ευρώ στο α' τρίμηνο του 2004) με αύξηση 4,8%. Δηλαδή το καθαρό ημερήσιο κέρδος του συγκεκριμένου τραπεζικού ομίλου ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ. Οπως προκύπτει, το μεγάλο κεφάλαιο επιδοτείται φέτος και με νέες φοροελαφρύνσεις που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό πέτυχαν να μειώσουν τους φόρους τους κατά 20,6%, συγκεκριμένα στα 29,8 εκατ. ευρώ (από 37,5 εκατ. στο α' τρίμηνο του 2004). Η μάζα των καθαρών προ φόρων κερδών διαμορφώνεται στα 125,9 εκατ. ευρώ (από 129,2 εκατ. ευρώ πέρσι) με μείωση 2,5%.

Από τον ισολογισμό του α' τριμήνου 2005 προκύπτει ότι το κονδύλι για τη λογιστική κάλυψη των μελλοντικών υποχρεώσεων «έναντι ασφαλιστικών ταμείων καθορισμένων παροχών» ανέρχεται στα 523,8 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό καταβάλλεται τμηματικά σε βάθος χρόνου και μέχρι την αποχώρηση και του τελευταίου υπηρετούντος υπαλλήλου. Είναι φανερό πως η υποχρέωση κάλυψης των εργοδοτικών εισφορών υπήρχε και τα προηγούμενα χρόνια με τη διαφορά ότι πριν από την εφαρμογή των διεθνών λογιστικών προτύπων οι τράπεζες έγραφαν στο συγκεκριμένο κονδύλι μόνο τις τρέχουσες εισφορές. Να σημειωθεί επίσης ότι στο συγκεκριμένο κονδύλι γράφονται μόνο οι ασφαλιστικές εισφορές που έχει εγγυηθεί η εργοδοσία στη βάση διμερών συμφωνιών με τους εργαζόμενους, ενώ δε γράφονται οι εισφορές που τελούν κάτω από την εγγύηση του κράτους (π.χ. οι ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ