Πέμπτη 30 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Οξύνει τα προβλήματα

Ψηφίστηκε στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή από τους βουλευτές της ΝΔ

Eurokinissi

Για νομοσχέδιο που κινείται σε αντιδραστική- αντιδημοκρατική κατεύθυνση έκανε λόγο χτες ο εισηγητής του ΚΚΕ, Τάκης Τσιόγκας, κατά τη διάρκεια της επί της αρχής συζήτησης του νομοθετήματος για τους οικονομικούς μετανάστες, που έγινε στο πλαίσιο της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Το νομοθέτημα «πέρασε» με τις ψήφους μόνο των κυβερνητικών βουλευτών.

Περιγράφοντας την κατάσταση που αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα οι οικονομικοί μετανάστες, ο Τ. Τσιόγκας σημείωσε ότι «εδώ που έρχονται πέφτουν στα χέρια των βιομηχάνων, οι οποίοι τους έχουν όπως έχουν τα σκυλιά τους». Οι άνθρωποι αυτοί, είπε, «κοιμούνται στις φάμπρικες», ενώ «είναι παράνομοι, τους εκμεταλλεύονται άγρια και βέβαια με αυτό τον τρόπο χτυπάνε τα δικαιώματα των εργαζομένων και της εργατικής τάξης της χώρας», αφού «λένε στους Ελληνες εργαζόμενους μη ζητάτε, μη διεκδικείτε». Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι «πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε οι μετανάστες να έχουν πλήρη δικαιώματα, εργασιακά και ασφαλιστικά», καθώς και «μέτρα για την υγιεινή και την ασφάλειά τους». Συνολικά εκτίμησε ότι στην Ελλάδα «είναι πάνω από 1.600.000 μετανάστες», προσθέτοντας ότι «οι διακηρύξεις περί ισονομίας παραμένουν χωρίς αντίκρισμα», αφού υπάρχουν έντονες ανισότητες στην αντιμετώπιση των μεταναστών σε θέματα Παιδείας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σε ό,τι αφορά στην ουσία του νομοθετήματος, ο Τ. Τσιόγκας τόνισε ότι «όχι μόνο δε δίνει λύση αλλά κινείται στην ίδια κατεύθυνση με τον νόμο 2910 της προηγούμενης κυβέρνησης», προσθέτοντας ότι «είναι πιο αντιδραστικός νόμος, οξύνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες». Σχολίασε μάλιστα πως με το νομοσχέδιο «επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση όπως και το ΠΑΣΟΚ, παρ' όλες τις αρχικές διακηρύξεις τους, δε θέλουν να επιλύσουν το μεταναστευτικό πρόβλημα, γιατί είναι πρόβλημα βαθιά ταξικό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Αναφερόμενος στα άρθρα του προτεινόμενου νόμου δήλωσε ότι «στη σύνθεση των επιτροπών θα συμμετέχουν κρατικοί παράγοντες με ελάχιστη ή μηδενική εκπροσώπηση των εργαζομένων», ενώ «συνεχίζεται η μόνιμη ομηρία των μεταναστών, αφού για κανένα λόγο δεν μπορούν να βγουν από τη χώρα και να επιστρέψουν». Παράλληλα, ο βουλευτής του ΚΚΕ έκανε εκτεταμένη αναφορά στις αντιδημοκρατικές διατάξεις του νόμου, σημειώνοντας πως «οξύνεται ο αυταρχισμός της πολιτείας με συλλήψεις και απελάσεις». Πρόσθεσε ότι «οι άδειες παραμονής θα εκδίδονται με τη μορφή ενιαίου τύπου για όλη την ΕΕ» και αυτό «γίνεται κατ' εφαρμογή των οδηγιών της ΕΕ», οπότε «θα ενσωματώνονται τα βιομετρικά χαρακτηριστικά των κατόχων». Επίσης, ο Τ. Τσιόγκας επισήμανε ότι εάν συνδυαστεί το προτεινόμενο νομοσχέδιο με την ισχύουσα νομοθεσία για το ηλεκτρονικό φακέλωμα προκύπτει ότι οι αποφάσεις για την ανανέωση των αδειών θα λαμβάνονται με κριτήρια τις πολιτικές, συνδικαλιστικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις. Παράλληλα, ο βουλευτής του ΚΚΕ εκτίμησε πως η μη πρόβλεψη αιτιολόγησης των αποφάσεων για τις άδειες από τις διπλωματικές αρχές δημιουργεί τις προϋποθέσεις για κυκλώματα εκμετάλλευσης αλλοδαπών. Κατέληξε δε τονίζοντας την ανάγκη συσπείρωσης των μεταναστών στα συνδικάτα, αφού, όπως είπε, «Ελληνες και ξένοι εργάτες μπορούν να αγωνιστούν ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, της εργοδοσίας και της ΕΕ».

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο εισηγητής της, Α. Λυκουρέντζος, υποστήριξε ότι «ενσωματώνεται στη νομοθεσία το δίκαιο τριών κοινοτικών οδηγιών», ενώ «στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σεβασμού των νόμων και φρούρησης των συνόρων». Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γ. Βλατής, αναγνώρισε «θετικά στοιχεία στο νομοσχέδιο». «Ιδιαίτερα αυστηρό» χαρακτήρισε το νομοθέτημα ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Φ. Κουβέλης, ο οποίος και το καταψήφισε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ