Παρασκευή 1 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΗ
Αλλο ένα ένοπλο σώμα «ασφάλειας»

Την ίδρυσή της ανακοίνωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης. Στον ήδη τεράστιο «στρατό» των δυνάμεων καταστολής, προστίθενται και άλλοι 9.500 ως ...ασφάλεια υπαίθρου

Ετσι θα είναι οι στολές των αγροφυλάκων
Ετσι θα είναι οι στολές των αγροφυλάκων
Αλλο ένα σώμα ασφάλειας έρχεται να ενισχύσει τους κατασταλτικούς κρατικούς μηχανισμούς. Το όνομά του θα είναι Ελληνική Αγροφυλακή και «θα αποτελεί ιδιαίτερο ένοπλο Σώμα Ασφάλειας με τους δικούς της οργανικούς νόμους». Ως υπηρεσία ασφάλειας υπαίθρου θα αστυνομεύει τις αγροτικές περιοχές της χώρας και θα προσφέρει «προστασία» στους κατοίκους της. Την έναρξη ...διαλόγου για την ίδρυσή της, ανακοίνωσε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκης. Υλοποιώντας τις προεκλογικές της εξαγγελίες, η ΝΔ προσφέρει στους αγρότες «ασφάλεια» με σώματα αστυνόμευσης και ανασφάλεια με την εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ.

Παράλληλα, θα ικανοποιήσει και τις ανάγκες της κομματικής της πελατείας, αφού για την κάλυψη των 9.500 θέσεων το προσχέδιο νόμου παρέχει τη δυνατότητα προσλήψεων από το «παράθυρο». Συγκεκριμένα, η παράγραφος 9 του άρθρου 19 (προέλευση προσωπικού) αναφέρει ότι «με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση του υπουργού Δημόσιας Τάξης ρυθμίζονται τα προσόντα, η διαδικασία και τα αρμόδια όργανα για την πρόσληψη όλων των κατηγοριών και βαθμών του αγρονομικού προσωπικού ή την εισαγωγή του στις σχολές της Αγρονομικής Ακαδημίας». Ο Γ. Βουλγαράκης πρόσθεσε πως οι προσλήψεις θα πραγματοποιούνται με κανονισμό κατάταξης. Οι 9.500 αγροφύλακες με τους 53.000 αστυνομικούς, τους 7.500 λιμενικούς, τους 9.000 πυροσβέστες και τους 2.500 υπαλλήλους της ΕΥΠ, αποτελούν το «στρατό» που τηρεί την κατεστημένη τάξη και ασφάλεια. Σε αυτούς μπορούν να προστεθούν οι υπάλληλοι των Δημοτικών Αστυνομιών (σ.σ. οι αρχικοί σχεδιασμοί αφορούν 9.500 άτομα) και οι 20.000 «σεκιουριτάδες». Σύνολο τουλάχιστον 111.000 άτομα, που θα απασχολούνται με την ...ασφάλεια του πολίτη.


Ο ρόλος του «μοντέρνου» σώματος, όπως το χαρακτήρισε ο Γ. Βουλγαράκης, φαίνεται από το άρθρο 4, που αφορά στο «χαρακτήρα υπηρεσίας και προσωπικού». Σε αυτό αναφέρεται πως η «Ελληνική Αγροφυλακή αποτελεί ιδιαίτερο ένοπλο Σώμα Ασφάλειας και λειτουργεί με τους δικούς της οργανικούς νόμους... Το αγρονομικό προσωπικό εκπαιδεύεται στη χρήση όπλων και ειδικών μέσων και μηχανημάτων και φέρει για την άσκηση των καθηκόντων του κατάλληλο οπλισμό, εφόδια και μέσα... Για την οπλοφορία, τη χρήση πυροβόλων όπλων από το αγρονομικό προσωπικό και την εκπαίδευσή του σε αυτά και κάθε συναφές θέμα, έχουν ανάλογη εφαρμογή οι διατάξεις του Ν. 3169/2003 (Α`-189)». Ο τελευταίος αφορά στη χρήση όπλων από αστυνομικούς. Οταν συζητιόταν στη Βουλή η ψήφισή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος τόνιζε πως η γενική φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι ότι αφήνει ελεύθερο το πεδίο να κρίνουν μόνοι τους οι αστυνομικοί εάν θα χρησιμοποιούν κατ' εξαίρεση τα όπλα τους, ενώ αυτή η δυνατότητα θα έπρεπε να περιοριστεί. Με προτάσεις για την υιοθέτηση ακόμα πιο ακραίων μέτρων, είχε συνοδευτεί η τοποθέτηση του εκπροσώπου της ΝΔ.

Εξαλλου, το άρθρο 4 διευκρινίζει πως «με κοινή απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης και του αρμοδίου κατά περίπτωση υπουργού, το προσωπικό του Σώματος Αγροφυλακής, πέραν από τις σχολές, τα κέντρα εκπαίδευσης και τα σκοπευτήρια των υπηρεσιών του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, δύναται να εκπαιδεύεται και στις σχολές, στα κέντρα εκπαίδευσης και τα σκοπευτήρια του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και των Ενόπλων Δυνάμεων».

Η στελέχωση της Ελληνικής Αγροφυλακής θα αρχίσει το 2006 και αρχικά θα ενταχθούν σε αυτήν οι επιτυχόντες του διαγωνισμού του 1993, όπως και απόστρατοι αξιωματικοί της τελευταίας πενταετίας από την Αστυνομία και την Πυροσβεστική. Ανάμεσα στα καθήκοντά τους θα είναι η πρόληψη και καταστολή οποιωνδήποτε μορφών παραβατικότητας απειλούν το περιβάλλον και την ελληνική αγροτική ύπαιθρο και παραγωγή, ο έλεγχος των όρων και των προϋποθέσεων για το χαρακτηρισμό νέων αγροτών, το Κτηματολόγιο, η πρόληψη και καταστολή της κλοπής, της φθοράς, καθώς και άλλων αδικημάτων, που αφορούν το αγροτικό περιβάλλον, τα αγροτικά κτήματα, τη χλωρίδα και την πανίδα, την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, την έκδοση αγρονομικών διατάξεων, την έκδοση βεβαιώσεων ποσοτικών στοιχείων και χαρακτηριστικών φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, αλλά και η συνδρομή στη δίωξη της λαθρομετανάστευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ