Παρασκευή 1 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Στη «λέσχη του Τ. Μπλερ»

Συμπλέει ουσιαστικά με τις προτεραιότητες της βρετανικής Προεδρίας ο Ελληνας πρωθυπουργός

Υποστήριξη στην «ατζέντα Μπλερ» μια μέρα πριν ξεκινήσει η βρετανική Προεδρία στην ΕΕ, έσπευσε να δώσει ο Κ. Καραμανλής, διεκδικώντας έτσι μια θέση στο «κλαμπ» των υπερασπιστών των «προωθημένων φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων» του Βρετανού πρωθυπουργού.

Η θέση αυτή του Ελληνα πρωθυπουργού απορρέει από τη συμφωνία του με τις «βασικές προτεραιότητες» του Τ. Μπλερ στην ΕΕ, όπως η παραπέρα ευελιξία στην αγορά εργασίας και η απελευθέρωση των αγορών, ενώ προσδοκά ότι μέσω της καλής προσωπικής σχέσης με τον Βρετανό πρωθυπουργό μπορεί να διασώσει τα κονδύλια από το Δ` ΚΠΣ και την ΚΑΠ, αποδεχόμενος «μοιρολατρικά» την «αναθεώρηση», που επιδιώκει η βρετανική Προεδρία στα κονδύλια για την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

«Είχαμε μία πολύ χρήσιμη συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήσαμε ένα ευρύ φάσμα διεθνών, ευρωπαϊκών και διμερών θεμάτων», δήλωσε ο Κ. Καραμανλής μετά τη συνάντηση που είχε χθες στο Λονδίνο με τον Τ. Μπλερ, φροντίζοντας να επισημάνει ότι «η συνάντηση και η συζήτηση έγινε σε πάρα πολύ εποικοδομητικό πλαίσιο». Δεν παρέλειψε, επίσης, να ευχηθεί στη βρετανική Προεδρία «καλή δύναμη και κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο της, στο εξάμηνο που αρχίζει».

Στη λακωνική δήλωσή του έξω από την «Ντάουνιγκ Στριτ», ο Ελληνας πρωθυπουργός απαρίθμησε τα θέματα που συζητήθηκαν, αποφεύγοντας να παρουσιάσει τις δικές του θέσεις για τα κρίσιμα αυτά θέματα. Συγκεκριμένα, ο Μπλερ, του παρουσίασε τις προτεραιότητες της Προεδρίας στην ΕΕ, όπως η «διαδικασία κύρωσης της Συνταγματικής Συνθήκης» και ο προϋπολογισμός της ΕΕ για την περίοδο 2007-2013. Επίσης στην ωριαία συνάντηση συζητήθηκαν «οι σχέσεις της ΕΕ με τα δυτικά Βαλκάνια, με την Τουρκία και, φυσικά, το Κυπριακό».

Επίσημη ελληνική διπλωματική πηγή, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ, συνοψίζοντας το κλίμα και το περιεχόμενο των ελληνοβρετανικών συνομιλιών, ανέφερε ότι διεξήχθησαν σε ιδιαίτερα εγκάρδιο και εποικοδομητικό κλίμα και διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων στα θέματα που αφορούν τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, καθώς και την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Η ίδια πηγή, επίσης, άφησε να εννοηθεί ότι υπήρξε διάλογος και ανταλλαγή απόψεων και θέσεων στο θέμα της αναδιάρθρωσης του κοινοτικού προϋπολογισμού και της δημοσιονομικής πολιτικής.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια ελληνική διπλωματική πηγή, ο Μπλερ «έδειξε ότι η πρόθεση της βρετανικής Προεδρίας είναι να αντιμετωπίσει τα δύσκολα αυτά θέματα, όχι με δογματισμό, αλλά με ευελιξία και κατανόηση»(!).

Το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ συζήτησαν εκτενώς οι Κ. Καραμανλής και Τ. Μπλερ. Ο Ελληνας πρωθυπουργός επισήμανε στον Βρετανό ομόλογό του ότι το θέμα αυτό δεν αποτελεί μέρος των διμερών σχέσεων Ελλάδας και ΠΓΔΜ, είναι ένα θέμα, το οποίο πρέπει να λυθεί στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών και προς αυτήν την κατεύθυνση, τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός, πρέπει να είναι οι ενέργειες των άλλων χωρών προς την πλευρά των Σκοπίων. «Ο Βρετανός πρωθυπουργός άκουσε τις παρατηρήσεις και τις θέσεις του Ελληνα πρωθυπουργού με πολύ μεγάλη κατανόηση», δήλωσε η επίσημη ελληνική διπλωματική πηγή.

Σχετικά με το Κυπριακό, οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει για την επίλυση του προβλήματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνάντηση Αναστασιάδη - Κάμερον (2015-09-21 00:00:00.0)
Εκθετη η κυβέρνηση για την προσπάθεια κουκουλώματος της υπόθεσης (2006-05-12 00:00:00.0)
Στενότερες σχέσεις με Βρετανία (2005-11-26 00:00:00.0)
Αδιέξοδο λίγες ώρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας (1999-07-01 00:00:00.0)
Ελληνοβρετανική διαφωνία (1997-11-28 00:00:00.0)
Στενές επαφές... "δυτικού τύπου" (1997-05-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ