Σάββατο 11 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΩΝ. ΑΥΔΗΣ
Αποασυλοποίηση και όχι προσωρινές χρήσεις

Το θέμα της μεταφοράς των ψυχασθενών σε ξενοδοχεία του Μεταξουργείου συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας

Την αντίθεσή του στη μεταφορά ασθενών του ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ), που έχει υποστεί ζημιές από το σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη, σε ξενοδοχεία στο Μεταξουργείο, εξέφρασε στην προχθεσινή του συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο Αθήνας. Η αντίθεση αυτή δε στηρίζεται σε κάποια δεδομένα που πρότειναν οι επιστημονικοί και συνδικαλιστικοί φορείς του ΨΝΑ αλλά υιοθετεί τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν οι κάτοικοι της περιοχής ζητώντας την απομάκρυνση των ασθενών.

Με τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων διαφώνησε η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», καθώς όπως επεσήμανε ο επικεφαλής της, Λεων. Αυδής, «δεν μπορούμε, σα δημοτικό συμβούλιο, να προτείνουμε ασφαλιστικά μέτρα που έχουν συντάξει ιδιώτες, με βάση τη δική τους άποψη και κριτήρια». Ο ίδιος σημείωσε πως η ουσία του προβλήματος δεν μπορεί να υποβιβάζεται σε απλό πολεοδομικό ζήτημα. «Δε θα πείσουμε ότι ανησυχούμε για πολεοδομικές παραβάσεις, όταν επί ένα χρόνο ο Κυριακού επεκτείνει ανενόχλητα τις εγκαταστάσεις του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, στο Πεδίον του Αρεως. Θα φανεί υποκριτικό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα».

Στην προχθεσινή συνεδρίαση είχε κληθεί να συμμετάσχει, μετά από σχετικό αίτημα του Λεων. Αυδή στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, ψυχίατρος ώστε να δώσει και αυτή τη διάσταση της υπόθεσης μεταφοράς των ασθενών σε ξενοδοχεία του Μεταξουργείου, ωστόσο δεν ανταποκρίθηκε κανείς στην πρόσκληση. Στάλθηκε απλά ένα έγγραφο της Επιστημονικής Επιτροπής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου, με το οποίο διευκρινίζεται η διαφωνία της στον τρόπο μεταφοράς ασθενών. Ακόμη, όπως σημειώνει, είχε προτείνει την προσωρινή μεταστέγαση των ασθενών με υποδομές. Ωστόσο, αναφερόμενοι στα κάγκελα που έχουν τοποθετηθεί στα παράθυρα των ξενοδοχείων στο Μεταξουργείο, στην έλλειψη πυρασφάλειας και άλλα, η Επιστημονική Επιτροπή σημειώνει πως «δε θα επιτρέψει τη νοσηλεία ασθενών με αυτούς τους όρους».

«Φειδωλή» σε πληροφορίες χαρακτήρισε την επιστημονική Επιτροπή του Ψυχιατρείου ,ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα». Ο Λεων. Αυδής συμπλήρωσε πως το θέμα είναι δυσχερές. Και εξήγησε: «Υπάρχουν δύο ζητήματα. Μήπως υπάρχει κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση για αποασυλοποίηση και κατά συνέπεια χρησιμοποίησης αυτών των ξενοδοχείων; Γιατί δεν προτιμήθηκε η λύση των λυόμενων οικίσκων σε χώρους του νοσοκομείου; Μήπως γιατί ενδεχόμενα, οι χώροι αυτοί προορίζονται για άλλες χρήσεις;».

Ο ίδιος πρότεινε το δημοτικό συμβούλιο να αντιταχθεί στην αντικατάσταση της αποασυλοποίησης με προσωρινές χρήσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κλείνει τις πόρτες» στους άπορους ψυχικά ασθενείς (2012-02-24 00:00:00.0)
Στο δρόμο οι «αποασυλοποιημένοι»! (2005-04-05 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις σε Ψυχιατρείο και «Μεταξά» (2003-04-23 00:00:00.0)
Καθυστερεί η απόδοση τιμής στο Λεων. Αυδή (2002-07-06 00:00:00.0)
Μετασεισμική επιστροφή σε ασυλικές καταστάσεις (2000-02-02 00:00:00.0)
Οικονομικός στραγγαλισμός των ψυχιατρείων (1997-12-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ