Τρίτη 5 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Οπου ακούς «δεν»...

Το ρόλο του «τελάλη» επερχόμενων αντιλαϊκών μέτρων φαίνεται πως έχει αναθέσει η κυβέρνηση Καραμανλή στον υφυπουργό Οικονομικών Π. Δούκα. Ενα ρόλο που και ο ίδιος όχι μόνο δέχεται αλλά και τον παίζει αρκετά καλά, για λόγους που ο ίδιος γνωρίζει.

Πρώτη φορά, που έπαιξε αυτό το ρόλο ο Π. Δούκας, ήταν φέτος την άνοιξη οπότε προανήγγειλε τη λήψη συμπληρωματικών φοροεισπρακτικών μέτρων, τα οποία συζητούσε στις Βρυξέλλες με τα αρμόδια όργανα της ΕΕ ο πολιτικός του προϊστάμενος, Γ. Αλογοσκούφης. Η διάψευση που έσπευσε να κάνει η κυβέρνηση διά των αρμοδίων εκπροσώπων της - ότι δηλαδή «δεν υπάρχει θέμα επιβολής νέων φόρων» - αποδείχτηκε κάλπικη καθώς ένα μήνα μετά ανακοινώθηκε η πρώτη δέσμη φοροεισπρακτικών μέτρων (αύξηση συντελεστών ΦΠΑ κατά 1 μονάδα, αύξηση έμμεσων φόρων σε τσιγάρα και ποτά, κλπ.), με πρόσχημα την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων.

Η δεύτερη φορά ήταν προχτές. Οσοι άκουσαν προχτές τον Π. Δούκα - που βρισκόταν με τον πρωθυπουργό στον Εβρο για τα εγκαίνια κατασκευής του ελληνοτουρκικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου - να δηλώνει πως «δεν» υπάρχουν σχέδια για την επιβολή νέων φόρων, τους ...έζωσαν τα φίδια, καθώς όταν τα στελέχη της κυβέρνησης της ΝΔ λένε «δεν», εννοούν το αντίθετο. Και αυτό επιβεβαιώνεται τόσο από την επιβολή της πρώτης δέσμης φοροεισπρακτικών μέτρων που οι κυβερνώντες διέψευδαν όσο και από την υπερψήφιση των αντιασφαλιστικών διατάξεων για τους απασχολούμενους στις τράπεζες, σε πείσμα των διαβεβαιώσεων του ίδιου του Κ. Καραμανλή ότι «δεν» αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, οι ασφαλιστικές εισφορές και δε μειώνονται οι συντάξεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ