Τρίτη 5 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΟΟΣΑ
Επανέρχονται με νέες αντιλαϊκές συνταγές

Περικόπτονται εγκεκριμένα κονδύλια του προϋπολογισμού

Σε περικοπές ακόμη και εγκεκριμένων κονδυλίων και πιστώσεων του κρατικού προϋπολογισμού προχωρά η κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει σε αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων. Στο πλαίσιο αυτό αξιοποιούνται οι εισηγήσεις ιμπεριαλιστικών οργανισμών, κλιμάκια των οποίων τις τελευταίες μέρες βρίσκονται σε στενή συνεργασία με κυβερνητικούς παράγοντες. Την ερχόμενη Πέμπτη ο εκπρόπωπος του ΟΟΣΑ, από κοινού με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, θα δημοσιοποιήσουν την «έκθεση» και τις προτάσεις του ιμπεριαλιστικού οργανισμού για την ελληνική οικονομία, στην κατεύθυνση εμβάθυνσης της πολιτικής λιτότητας, με πρόσχημα τα λεγόμενα «ελλείμματα» και τις «δημοσιονομικές αστοχίες». Σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση βρίσκεται και το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο, στο επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να παραδώσει στην κυβέρνηση πόνημα για την... καλύτερη απόδοση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Είναι πλέον φανερό το γεγονός ότι η κυβέρνηση μηχανεύεται τρόπους προκειμένου να φορτώσει στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων και νέα φορολογικά βάρη, έτσι ώστε να αναπληρώσει τις προκλητικές φοροελαφρύνσεις - διευκολύνσεις που θεσμοθέτησαν σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Μέσα στο μήνα θα ανακοινωθεί η φορολογική εξομοίωση του πετρελαίου κίνησης με το πετρέλαιο θέρμανσης των νοικοκυριών. Σε αυτή τη φάση, σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις, σκοπεύουν να «χρυσώσουν το χάπι» με την επιστροφή της διαφοράς του φόρου στα νοικοκυριά. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «ξεθάβει» από τα συρτάρια της και άλλες παλαιότερες «εισηγήσεις» για την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και επίσης για την αύξηση των συντελεστών «καθαρού κέρδους» με στόχο την υπερφορολόγηση των ΕΒΕ και των μικρών επιχειρήσεων.

Χρηματοδότηση με το σταγονόμετρο

Με το σταγονόμετρο γίνεται και η χρηματοδότηση δημόσιων φορέων και Οργανισμών. Στο στόχαστρο βρίσκονται ακόμη και οι εγκεκριμένες επιδοτήσεις για την Παιδεία και άλλων επιστημονικών ιδρυμάτων έρευνας. Το συγκεκριμένο προκύπτει από υπουργική απόφαση του αρμόδιου για τις δαπάνες υφυπουργού Π. Δούκα, στην κατεύθυνση υλοποίησης παλαιότερης κυβερνητικής οδηγίας, σύμφωνα με την οποία «καμία πίστωση δεν είναι δεδομένη».

Ανάμεσα σε άλλα η κυβερνητική εγκύκλιος καρατομεί κατά 30% τη ροή κονδυλίων (τρίτο τρίμηνο 2005) για τους παρακάτω φορείς:

  • Προμήθειες επιστημονικών συγγραμμάτων και βοηθημάτων για σπουδαστές - φοιτητές
  • Επιχορηγήσεις σε οργανισμούς κοινωνικής πρόνοιας
  • Επιχορηγήσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
  • Επιχορήγηση στη Σιβιτανίδειο Σχολή
  • Επιχορηγήσεις για δαπάνες λειτουργίας εθνικών γυμναστηρίων του υπουργείου Παιδείας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ