Τρίτη 5 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εθνικού Θεάτρου «Βάκχες» και «Αχαρνής»

«Βάκχες» από το Εθνικό Θέατρο
«Βάκχες» από το Εθνικό Θέατρο
Τις «Βάκχες» του Ευριπίδη θα παρουσιάσει το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο στις 8-9/7. Η παράσταση ανεβάστηκε σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, σκηνικά Γιώργου Πάτσα, κοστούμια Ερσης Δρίνη, μουσική Σαββίνας Γιαννάτου, χορογραφίες της ομάδας χορού Sinequanon και Δημήτρη Σωτηρίου, φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου. Στις «Βάκχες» δραματοποιείται η αντίσταση του Πενθέα, βασιλιά της Θήβας, στη λατρεία του Διονύσου και η αμείλικτη τιμωρία του από το θεό. Γράφτηκε τον τελευταίο χρόνο της ζωής του Ευριπίδη και ανέβηκε στην αρχαία Αθήνα μετά το θάνατό του το 403 π.Χ. Παρουσιάστηκε για τελευταία φορά από το Εθνικό Θέατρο πριν 15 χρόνια, σε σκηνοθεσία Γιώργου Θεοδοσιάδη και με την Μιράντα Ζαφειροπούλου στο ρόλο του Διονύσου.

Παίζουν: Λυδία Φωτοπούλου, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Μανώλης Μαυροματάκης, Θεμιστοκλής Πάνου, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Δημήτρης Αγαρτζίδης, Μανώλης Σειραγάκης. Κορυφαία του 14μελούς μεικτού Χορού θα είναι η Σαββίνα Γιαννάτου.

Μετά από δέκα χρόνια, το Εθνικό Θέατρο ξανανεβάζει φέτος τους «Αχαρνής» του Αριστοφάνη, σε μετάφραση Παντελή Μπουκάλα, σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, μουσική Θάνου Μικρούτσικου, σκηνικά Αντώνη Δαγλίδη, κοστούμια Αγγελου Μέντη, μουσική διδασκαλία Μελίνας Παιονίδου, με πρωταγωνιστή στο ρόλο του τίμιου και ειρηνόφιλου Δικαιόπολη, που αγανακτεί για τη συνέχιση του Πελοποννησιακού Πολέμου, τον Λάκη Λαζόπουλο, στην πρώτη συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο. Τους άλλους ρόλους παίζουν οι: Δημήτρης Πιατάς, Κώστας Γαλανάκης, Λαέρτης Μαλκότσης, Σωτήρης Τζεβελέκος, Γιώργος Μελισσάρης, Στράτος Χρήστου. Ο Χορός αποτελείται από 18 ηθοποιούς.

Η έναρξη των παραστάσεων των «Αχαρνέων» (η μια από τις δύο καλοκαιρινές φεστιβαλικές παραστάσεις της πρώτης κρατικής σκηνής) θα γίνει στους Δελφούς (8-9/7) στα πλαίσια της Διεθνούς Συνάντησης Αρχαίου Δράματος, που οργανώνει το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, και η επίσημη πρεμιέρα θα δοθεί, όπως πάντα, στην Επίδαυρο στις 15 και 16 Ιούλη.

Πρόκειται για την τρίτη κωμωδία του Αριστοφάνη και την αρχαιότερη από τις σωζόμενες. Πρωτοπαίχτηκε στα Λήναια, το 425 π.Χ., κατά τον έκτο χρόνο του Πελοποννησιακού Πολέμου και μιλά για μια φανταστική συμφωνία που έκλεισε, εξασφαλίζοντας την πολυπόθητη ειρήνη, ο Αθηναίος πολίτης Δικαιόπολης με τη Σπάρτη και για τις χαρές και τα αγαθά που απολαμβάνει ο λαός μόνο με την ειρήνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ