Τρίτη 5 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
«Καλοκαίρι» για λίγους

Του Γιάννη Ιωάννου από το «ΕΘΝΟΣ»
Του Γιάννη Ιωάννου από το «ΕΘΝΟΣ»
Είναι φορές, που η αναστάτωση από ένα μπουρίνι είναι καλύτερη από τη χαύνωση, του «δεν τρέχει τίποτα»

Είναι ψευδές ότι «το καλοκαίρι δεν υπάρχουν ειδήσεις». Οπως ψευδές είναι και ότι ειδήσεις είναι μόνον, ή, κύρια ό,τι προβάλλουν τα μέσα ενημέρωσης των εργολάβων. Ψευδές, επίσης, είναι ότι πολιτική συνιστούν μόνον οι τζούφιες αντιπαραθέσεις των πολιτικών εκπροσώπων της αστικής τάξης, όπως αυτές εκφράζονται στο δικομματικό σύστημα της εναλλαγής αφεντάδων.

Δεν είναι είδηση, είναι απάτη, τα τζάμπα δάνεια για να κάνεις διακοπές. Θα τα πληρώσεις χρυσά, τόσο που να βλαστημάς την ώρα και τη στιγμή, που, αντί να λύσεις με όρους εργάτη το πώς και πού θα ξεκουραστείς, αποδέχτηκες την «εύκολη λύση» της θηλιάς στο λαιμό.

Ολα τα «εύκολα» πληρώνονται ακριβά. Εκ των υστέρων, βέβαια, αλλά πληρώνονται. Οχι μόνον όταν καταφεύγεις στον τραπεζίτη, αλλά κι όταν ακουμπάς την ψήφο σου στον πολιτικό του εκπρόσωπο, κι όταν δεν αντιστέκεσαι στην καθημερινή επίθεση, που δέχεσαι από την ώρα που ξυπνάς ως την ώρα που κοιμάσαι.

Δες τους: Ετος, λέει, κινητικότητας! Σήμερα δουλιά στο Βέλγιο, σ' ένα μήνα στην Ιταλία, αύριο στη Σλοβενία. Με ελαστικότητα, πανευρωπαϊκά κατοχυρωμένη, δουλιά ήλιο με ήλιο όταν σ' έχει ανάγκη κι ύστερα «θα κάαααθεσαι!». Απλήρωτος, γιατί «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» αυτό σημαίνει.

Την ίδια ώρα, περνά στα ψιλά ότι «η μεγάλη διευκόλυνση» για ό,τι προωθεί σήμερα η ΝΔ έχει δοθεί, ήδη, από τον ασφαλιστικό νόμο του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια ώρα, μαθαίνεις - εκπαιδεύεσαι να θεωρείς αυτονόητο ότι θα πληρώνεις ακριβά και το δρόμο που περνάς για να πας στη δουλιά σου, γιατί αυτό είναι συμφέρον για τον κατασκευαστή - αφεντικό του δημοσιογράφου που «αναλύει» τις «υπηρεσίες που προσφέρει ο νέος δρόμος».

Δε σώνεσαι, επειδή έχεις εκφράσει με μια συναυλία την αλληλεγγύη σου στους φτωχούς του κόσμου. Οσο δεν κάνουμε τα αδύνατα - δυνατά για να αλλάξουμε τον κόσμο, θα είμαστε συνένοχοι στο έγκλημα που συνεχίζεται όταν σβήνουν τα φώτα.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φτου σας αλήτες... (2009-08-30 00:00:00.0)
Με ποιες αξίες περπατάς; (2005-10-08 00:00:00.0)
Στάσου απέναντι (2005-04-20 00:00:00.0)
Κατάσκοπος των ανθρώπων (2002-12-15 00:00:00.0)
Αγρότες (1998-02-06 00:00:00.0)
Απέναντι σε μια μηχανή κι έναν τοίχο... (1996-07-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ