Τρίτη 5 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
Οχι σε δικηγόρους καταδότες

Αντίθετος ο δικηγορικός κόσμος σε σχετική Οδηγία της ΕΕ

Την πλήρη αντίθεσή του εκφράζει ο δικηγορικός κόσμος στα σχέδια της κυβέρνησης και της ΕΕ να μετατραπεί ο δικηγόρος σε χαφιέ και καταδότη, με πρόσχημα «το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» και την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τη 2η Οδηγία της ΕΕ (2001/97/ΕΚ).

Το θέμα αυτό απασχόλησε την Ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων που έγινε το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη. Σε ψήφισμά τους αναφέρουν ότι με την κοινοτική Οδηγία «προσβάλλονται θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, τα οποία είναι απόλυτα και απαραβίαστα και αναιρούν την εγγύηση της δίκαιης δίκης, το δικαίωμα του κατηγορούμενου να επιλέξει το συνήγορό του και την αντίστοιχη υποχρέωση του δικηγόρου να παράσχει "πιστώς" και "εντίμως" τις υπηρεσίες του, αφού, η "κατάδοση" είναι ασυμβίβαστη με την υποχρέωση αυτή».

Στο ψήφισμα μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι:

  • Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις ακυρώνεται ο θεσμικός ρόλος του δικηγόρου, ως το καταφύγιο του κάθε πολίτη.
  • Ο πληροφοριοδότης δικηγόρος είναι εξ ορισμού πρόσωπο μειωμένης εμπιστοσύνης και, επομένως, αντικειμενικά απρόσφορος να λειτουργήσει ως φερέγγυος παραστάτης του πολίτη.
  • Κάμπτεται η επαγγελματική εχεμύθεια του δικηγόρου, η οποία διαθέτει συνταγματική θεμελίωση.
  • Διαπιστώνεται υπέρβαση της Οδηγίας ως προς ορισμένες προτεινόμενες ρυθμίσεις, γιατί διευρύνεται αφόρητα ο αριθμός των αδικημάτων που συνιστούν εγκληματική δραστηριότητα, επαπειλείται η δήμευση περιουσίας και γενικώς αυστηροποιείται η νομοθεσία με το πρόσχημα της Οδηγίας.

Πρέπει να επισημανθεί ότι η κυβέρνηση με πρόσχημα την αντιμετώπιση του «ξεπλύματος βρώμικου χρήματος» ενσωματώνει στη νομοθεσία κοινοτικές ντιρεκτίβες, με τις οποίες διευρύνει τόσο τις κατηγορίες των λεγόμενων «βασικών εγκλημάτων» όσο και τις κατηγορίες νομικών και φυσικών προσώπων που υποχρεώνονται να παράσχουν «πληροφόρηση» στους κρατικούς μηχανισμούς καταστολής.

Το συγκεκριμένο νομοθέτημα έρχεται να επεκτείνει τα πλοκάμια του διαβόητου τρομονόμου. Συγκεκριμένα, ενσωματώνει κοινοτική ντιρεκτίβα που, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, απαιτεί: «Δέσμευση, και στη συνέχεια δήμευση, περιουσιακών στοιχείων αφ' ενός, τρομοκρατών ή τρομοκρατικών οργανώσεων που αναφέρονται στις αποφάσεις της Επιτροπής Κυρώσεων του ΟΗΕ και της αντίστοιχης Επιτροπής της ΕΕ και, αφετέρου, άλλων προσώπων ύποπτων για διάπραξη ή σχεδιασμό ή χρηματοδότηση τρομοκρατικών πράξεων».

Στο στόχαστρο των κρατικών μηχανισμών καταστολής, πάντα με το πρόσχημα της αποτροπής «ξεπλύματος χρημάτων» ή της λεγόμενης «χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», θα μπορούν να μπουν «οργανώσεις, σωματεία, ενώσεις προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα». Οι ρυθμίσεις ενίσχυσης και νομοθετικής κατοχύρωσης χαφιέδικων μηχανισμών και παρακολούθησης, ενισχύονται ακόμη περισσότερο και από τις διατάξεις που αφορούν στις κατηγορίες νομικών και φυσικών προσώπων που υποχρεώνονται να δώσουν τυχόν «πληροφορίες» που έχουν υποπέσει στην αντίληψή τους. Η κατασκευή δικτύου χαφιέδων ξεκινάει από τις τράπεζες, πιστωτικά ιδρύματα, κτηματομεσίτες, και συνεχίζεται με μεμονωμένα πρόσωπα, όπως δικηγόρους, συμβολαιογράφους, ορκωτούς λογιστές, ελεγκτές και υποθηκοφύλακες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ