Τρίτη 5 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
Διαχείριση της αντιλαϊκής πολιτικής

Η δημοτική αρχή, που στηρίχτηκε από ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, πορεύτηκε με γνώμονα την εξυπηρέτηση της αντιλαϊκής πολιτικής, εντείνοντας τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και μετατρέποντας το Δήμο σε επιχείρηση

Ο χώρος του πρώην Ιπποδρόμου στην Καλλιθέα, που παραδίδεται σε ιδιώτες. Καταλυτική, σε αυτή την εξέλιξη, η στάση της διοίκησης του Δήμου
Ο χώρος του πρώην Ιπποδρόμου στην Καλλιθέα, που παραδίδεται σε ιδιώτες. Καταλυτική, σε αυτή την εξέλιξη, η στάση της διοίκησης του Δήμου
Οι αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών, η επέκταση των αντεργατικών προσλήψεων με συμβάσεις έργου και η επί της ουσίας ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του Δήμου, είναι ορισμένα από τα μέτρα που έχει προωθήσει η διοίκηση του Δήμου Καλλιθέας, με δήμαρχο τον Κ. Ασκούνη, που στηρίχτηκε από ΣΥΝ και ΠΑΣΟΚ. Την ίδια στιγμή, με τη στάση της για τη μεταολυμπιακή αξιοποίηση των εγκαταστάσεων, έδωσε «χείρα βοηθείας» στην κυβέρνηση της ΝΔ στην «επιχείρηση - ξεπούλημα», που η τελευταία έστησε.

Η δημοτική αρχή της Καλλιθέας πορεύτηκε τα δυόμισι χρόνια της δημαρχιακής θητείας της με γνώμονα την εξυπηρέτηση της αντιλαϊκής πολιτικής και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Η παράταξη που πρόσκειται στο ΣΥΝ ήταν απόλυτα σύμφωνη στις κεντρικές πολιτικές επιλογές που μετατρέπουν το Δήμο σε επιχείρηση, που εντείνουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και που χαρατσώνουν με επιπλέον τέλη τους εργαζόμενους και τους δημότες της πόλης.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι την τελευταία τριετία, αποφασίστηκαν αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, κατά 15% στα σπίτια και 20% στα καταστήματα. Επιπλέον, καθιερώθηκε η ανταποδοτικότητα σε μια σειρά από υπηρεσίες του Δήμου. Ετσι, έχουν επιβληθεί τροφεία στους Παιδικούς Σταθμούς της πόλης, τα οποία κυμαίνονται από 15 έως 25 ευρώ το μήνα, καθώς και πληρωμή συνδρομών (από 5 έως 15 ευρώ) στις πολιτιστικές ομάδες και σε όσους συμμετέχουν στα αθλητικά προγράμματα του Δήμου. Και αυτά τη στιγμή που ο Δήμος Καλλιθέας, διαθέτει ελάχιστους χώρους για την άθληση της νεολαίας και για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις!

Παράλληλα, η διοίκηση, συνεχώς απαξιώνει υπηρεσίες του Δήμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μειώνει συνεχώς το μόνιμο προσωπικό, με αποτέλεσμα, οι παρεχόμενες υπηρεσίες να υποβαθμίζονται και αυτές με τη σειρά τους. Για παράδειγμα, στην υπηρεσία καθαριότητας δουλεύουν 250 εργαζόμενοι, ενώ θα έπρεπε να απασχολούνται τουλάχιστον 330 - 350, από τη στιγμή που η ημερήσια παραγωγή απορριμμάτων φτάνει τους 180 τόνους!

Με διάφορα προσχήματα, η διοίκηση αναθέτει έργα και δραστηριότητες, που θα έπρεπε να εκτελούν οι υπηρεσίες του Δήμου, σε ιδιώτες. Τέτοιες δράσεις είναι, για παράδειγμα, το κλάδεμα των δέντρων. Κατ' αυτό τον τρόπο γίνεται μια έμμεση ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών. Αυτό, αποτελεί πάγια τακτική των διοικήσεων που συμφωνούν και προωθούν τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις μέσα από τους δήμους.

Στο Δήμο, λειτουργούν τέσσερις Δημοτικές Επιχειρήσεις οι οποίες, όμως, είναι χρεωμένες και προβληματικές, χωρίς να προσφέρουν κοινωνικό έργο, ενώ χρησιμοποιούνται ως ρουσφετολογικός μηχανισμός. Η παράταξη «Δημοκρατική Δημοτική Ενότητα», έχει τη θέση ότι οι επιχειρήσεις αυτές πρέπει να σταματήσουν τη λειτουργία τους και όσες από αυτές είναι απαραίτητες, να λειτουργούν ως υπηρεσίες του Δήμου. Οι δε εργαζόμενοι στις Δημοτικές Επιχειρήσεις, να γίνουν υπάλληλοι των υπηρεσιών του Δήμου.

Αντεργατική πολιτική

Απλήρωτοι εδώ και δεκατρείς μήνες - μαζί με τα δώρα και τα επιδόματα που δικαιούνται πρόκειται συνολικά για 15 μισθούς - και με το φόβο της απόλυσης ζουν οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας του Δήμου Καλλιθέας. Πρόκειται για όσους απασχολούνται στα προγράμματα «Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης» και «Βοήθεια στο Σπίτι». Οι εργαζόμενοι στα δύο προγράμματα είναι συνολικά 22, ενώ άλλοι 12 συνάδελφοί τους, που συμμετέχουν στα ίδια προγράμματα έχουν 4-6 μήνες να πληρωθούν. Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Επιχείρηση Παροχής Υπηρεσιών, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τη μισθοδοσία τους τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ είναι ήδη απλήρωτοι τους τελευταίους τρεις μήνες.

Επιπλέον, οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στις υπηρεσίες του Δήμου είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Τα κονδύλια που διατίθενται γι' αυτό το σκοπό είναι πενιχρά, ενώ δεν υπάρχει γιατρός υγιεινής και ασφάλειας, όπως θα έπρεπε.

Τεράστιες, όμως, είναι οι ευθύνες της διοίκησης του Δήμου, και για το ξεπούλημα των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων που βρίσκονται στα όρια της Καλλιθέας. Πρόκειται για την παραλία των Τζιτζιφιών και το χώρο του πρώην Ιπποδρόμου.

Η συνδιοίκηση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ του Δήμου, με την πολιτική και την πρακτική της, όλο το διάστημα που κυοφορούνταν τα σχέδια, αλλά και στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων διαβεβαίωνε τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της Καλλιθέας ότι όλες οι εγκαταστάσεις θα αποδίδονταν αμέσως μετά τη λήξη των Αγώνων στο λαό. Κατ' αυτόν τον τρόπο προέβαλλε και συντηρούσε υποσχέσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αποπροσανατολίζοντας τους δημότες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ