Τρίτη 5 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΝΕΟΛΑΙΑ
Μόρφωση: Αυτονόητο καθήκον για τους κομμουνιστές

Από την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Τα
Από την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Τα "πέτρινα" πανεπιστήμια»
«Οταν η μόρφωση συνδέεται με τη ζωή, με τα ιδανικά και τις αξίες των κομμουνιστών, γίνεται πλατιά ζωντανή υπόθεση», τόνισε ο Βασίλης Τασούλας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, παρουσιάζοντας το απόγευμα του Σαββάτου στις εκδηλώσεις της κατασκήνωσης το βιβλίο της Κυριακής Καμαρινού «Τα "πέτρινα" πανεπιστήμια», που αναφέρεται στον αγώνα για τη μόρφωση στις φυλακές και τις εξορίες από το 1924 έως το 1974. Αφού μίλησε αναλυτικά για τις ενότητες του βιβλίου, τα τεράστια προβλήματα και τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι αγωνιστές στα ξερονήσια και τις φυλακές, την οργανωμένη και πολύμορφη επιμορφωτική δουλιά τόσο για την εγκύκλια όσο και για την ιδεολογική - πολιτική μόρφωσή τους, υπογράμμισε ότι «σε οποιεσδήποτε συνθήκες η μόρφωση είναι υπόθεση του λαού και του κινήματος, είναι μέρος της ταξικής πάλης».

Με φανερή συγκίνηση μίλησε στην εκδήλωση και η ίδια η συγγραφέας η Κυριακή Καμαρινού, εξηγώντας ότι ο θεσμός της λαϊκής επιμόρφωσης ήταν στις περισσότερες χώρες «λαογέννητος», αλλά στην Ελλάδα το κίνημα ήταν πάντα υπό διωγμό κι έτσι η λαϊκή επιμόρφωση βρήκε την έκφρασή της στις φυλακές και τις εξορίες. Αφού αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες ιστορίες που καταγράφει στο βιβλίο της και δείχνουν την αίσθηση του χρέους για τη μόρφωση που διακατείχε τους κομμουνιστές, κάλεσε τη νέα γενιά να αξιοποιήσει και να εμπλουτίσει αυτό το υλικό.

Στη νεολαία απευθύνθηκε και ο Χρήστος Ρήγας, εκπαιδευτικός και δάσκαλος στη Γυάρο, που μετέφερε την εμπειρία του από τα εκπαιδευτικά προγράμματα στην εξορία και είπε στους νέους: «Το χρέος της μόρφωσης είναι επιτακτικό για σας. Είσαστε το μέλλον. Εχετε ενστερνιστεί την τελειότερη ιδεολογία. Το κάθε κομματικό υλικό να είναι η νοστιμότερη πνευματική σας τροφή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ