Τρίτη 5 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ
Να αλλάξει ο συσχετισμός στο Δήμο Καισαριανής

Συγκέντρωση - συζήτηση για τις εξελίξεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις θέσεις του ΚΚΕ

Η ανάγκη να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης στο Δήμο Καισαριανής, αλλά και γενικότερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε να φύγουν από τις διοικήσεις των δήμων οι παρατάξεις που στηρίζονται από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ, ήταν το κεντρικό μήνυμα της χτεσινοβραδινής συγκέντρωσης - συζήτησης που έγινε στην πλατεία Καισαριανής με θέμα τις εξελίξεις στην ΤΑ και τις θέσεις του ΚΚΕ. Με σύνθημα «ΟΧΙ στα αντιλαϊκά μέτρα του δήμου - Αγωνιστικό μέτωπο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», οι Κομματικές Οργανώσεις της πόλης κάλεσαν το λαό και τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη τους στη διοίκηση του δήμου, που στηρίζεται από το ΣΥΝ και τον έχει μετατρέψει σε βασικό μοχλό προώθησης της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Γιώργος Κατημερτζής, πρώην δήμαρχος της πόλης. «Είναι ανάγκη - σημείωσε - να ξεκινήσει αγώνας προκειμένου να ανατραπεί η σημερινή κατάσταση, όχι μόνο στην κεντρική εξουσία αλλά και στην ΤΑ».

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που μίλησε ο Παναγιώτης Μακρής, επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής. Αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν και στη δεκαετία του '80 για να περάσει η πολιτική που ακολουθείται τώρα στην ΤΑ, αλλά προσέκρουσαν στο λαϊκό κίνημα, και τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί το λαϊκό κίνημα για να εμποδιστεί αυτή η βάρβαρη πολιτική.

Στο επίκεντρο τα μεγάλα προβλήματα

«Η δημοτική μας παράταξη στην Καισαριανή είχε θετική δράση όλα αυτά τα χρόνια. Αυτή η θετική πορεία μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί, να ενισχυθεί με νέες δυνάμεις, να συμβάλει ώστε να μπλοκάρει ο λαός αντιλαϊκά μέτρα. Να αλλάξει ο συσχετισμός στο Δήμο της Καισαριανής υπέρ του ψηφοδελτίου που θα στηρίζει το ΚΚΕ. Το Κόμμα μας θα πρωτοστατήσει για την οργάνωση της πάλης του λαού, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής». Αυτό υπογράμμισε ο Δ. Αρβανιτάκης μιλώντας στη συγκέντρωση.


«Τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων τα γεννά η αντιλαϊκή πολιτική και τα οξύνει η πολιτική των δήμων και των νομαρχιών που διοικούνται και συνδιοικούνται από τα άλλα κόμματα», επισήμανε ο Δ. Αρβανιτάκης, τονίζοντας: «Ο θεσμός της ΤΑ δεν είναι τελικά ούτε λαϊκός, ούτε φιλολαϊκός ή ουδέτερος απέναντι στα προβλήματα, αλλά ως τμήμα του κράτους αποτελεί μέρος του πολιτικού προβλήματος που χειροτερεύει τη ζωή των δημοτών».

«Γι' αυτούς τους λόγους - εξήγησε ο Δ. Αρβανιτάκης - και οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές θα έχουν έντονο πολιτικό χαρακτήρα, με επίκεντρο τα μεγάλα προβλήματα της φτώχειας, της ανεργίας, της Παιδείας, της Υγείας, τα προβλήματα της νεολαίας, των γυναικών, τα προβλήματα του περιβάλλοντος, των ελεύθερων χώρων, της αντισεισμικής θωράκισης και των υποδομών που σχετίζονται με τις συνθήκες ζωής, τον ελεύθερο χρόνο των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων».

«Καλούμε το λαό - υπογράμμισε - να ενισχύσει την προσπάθειά μας. Για την κοινή πάλη σήμερα και τη συγκρότηση αγωνιστικών ψηφοδελτίων στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Σ' αυτό τον αγώνα και στις συμμαχίες δε χωρούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και οι δημοτικές παρατάξεις τους. Αυτά τα κόμματα, οι δήμαρχοι και οι νομάρχες τους, σε αγαστή συνεργασία και από κοινού στηρίζουν ιδιωτικοποιήσεις τομέων της ΤΑ, συνδιαχείριση ΤΑ και ιδιωτών με το πρόγραμμα "Θησέας", διάλυση των εργασιακών σχέσεων σε βάρος των εργατών, επιβάλλουν φόρους και τροφεία, στηρίζουν την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων».

Οι «ενωτικές προτάσεις» του ΣΥΝ

«Για τον κόσμο που σκέφτεται ριζοσπαστικά, για τα λαϊκά στρώματα που δεινοπαθούν από την αντιλαϊκή πολιτική - τόνισε ο Δ. Αρβανιτάκης - αποτελεί πρόκληση το εξής ζήτημα: Ο ΣΥΝ και οι δήμαρχοί του, ενώ δίνουν "γην και ύδωρ" στην ΕΕ με τη θεωρία ότι μπορεί να γίνει ανθρώπινη, ενώ δέχονται τις θεωρίες του συστήματος, της ανταγωνιστικότητας, της ανταποδοτικότητας, τους φόρους, τα τέλη, εμφανίζονται ενωτικοί απέναντι σ' αυτούς που δεινοπαθούν από την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν. Ενώ ο ΣΥΝ και όλες οι λεγόμενες τάσεις του καταγγέλλουν την πολιτική του ΚΚΕ σε όλους τους τόνους, καλούν τον αριστερό κόσμο να συμμαχήσει μαζί τους και κάθε τόσο καλούν και τους κομμουνιστές.

Σ' αυτό το έργο επιδίδονται και ορισμένα μικρογκρούπ αντικομμουνιστικών ομάδων, τροτσκιστές και άλλοι, που, μαζί με τον ΣΥΝ, εμφανίζονται ως χώρος διαλόγου. Οι άνθρωποι δηλαδή που έκαναν σκοπό της ζωής τους να διαλυθεί το ΚΚΕ, εμφανίζονται με "ενωτικές προτάσεις" μέσα στο λαό. Αυτό γιατί, σήμερα, που ορισμένα ριζοσπαστικά λαϊκά τμήματα και διανοούμενοι αρχίζουν να κατανοούν την αντιιμπεριαλιστική - αντιμονοπωλιακή συσπείρωση που προτείνει το ΚΚΕ, προσπαθούν αυτές οι δυνάμεις να ψαρέψουν στα θολά.

Επιδιώκουν το λαϊκό κίνημα να μείνει αφοπλισμένο, εγκλωβισμένο, αναποτελεσματικό, μέσα στα όρια του λεγόμενου ευρωπαϊσμού, των σάπιων αξιών και των αντιλαϊκών μέτρων του συστήματος. Κάνει λάθος υπολογισμούς η ηγεσία του ΣΥΝ. Η αγωνιστική συσπείρωση, η λαϊκή συμμαχία που προτείνουμε θα γίνει πράξη.

Κανένας άνθρωπος που σκέφτεται και αισθάνεται αριστερός, ανεξάρτητα από ορισμένες διαφορές με το ΚΚΕ, κανένας ριζοσπάστης δεν πρόκειται να δεχτεί τις προτάσεις του ΣΥΝ. Να δεχτεί δηλαδή το τέλμα, το βάλτο του ευρωμονόδρομου και το χτύπημα της λαϊκής συμμαχίας που προτείνει το ΚΚΕ».

Οι διαχωριστικές γραμμές παραμένουν

«Στην Καισαριανή ο ΣΥΝ και ο δήμαρχός του - υπογράμμισε ο Δ. Αρβανιτάκης - έχουν επίσης ευθύνη για την προσπάθεια αλλοίωσης των ιδανικών, της θυσίας των κομμουνιστών και των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, που επιχειρήθηκε στα εγκαίνια του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης. Δεν έχει καμιά σχέση ο δήμαρχος με τα ιδανικά μας, όταν δηλώνει (στην "ΑΥΓΗ") ότι έγινε συγκλονιστική δικαίωση των αγώνων του λαού και του δήμου. Με αυτό τον τρόπο ο δήμαρχος βάζει ταφόπλακα και στο πάγιο αίτημα να φύγει η Σκοπευτική Εταιρία από τον ιερό χώρο της εκτέλεσης. Στα εγκαίνια ο δήμαρχος του ΣΥΝ καθόρισε να ακουστεί ο μονόλογος του αρχηγού της ΝΔ και της κυβέρνησης. Ανάμεσα στα άλλα ακούστηκε από τον κ. πρωθυπουργό "να ζούμε, να δημιουργούμε σε μια κοινωνία χωρίς διαχωριστικές γραμμές".

Ο,τι και να κάνουν η ιστορία, η προσφορά του ΚΚΕ δεν πρόκειται να σκεπαστεί, να ξεχαστεί, να παραχαραχτεί. Οσο κι αν συγκλονίζεται ο δήμαρχος του ΣΥΝ, η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη φτώχεια, στην καταπίεση από τη μια, στον πλούτο και στους πολέμους των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ από την άλλη, βαθαίνει. Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ συμβάλλουν σ' αυτή την κατάσταση με την πολιτική και τις θέσεις τους υπέρ της πλουτοκρατίας και της ΕΕ. Η υπέρτατη θυσία των κομμουνιστών και των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης θα δικαιωθεί όταν λαός και νεολαία βάλουν τέρμα στην εξουσία των μονοπωλίων, καταργήσουν την εκμετάλλευση και την καταπίεση».

Μπορούμε να αντιπαλέψουμε τα αντιλαϊκά μέτρα

«Επιδιώκουμε - κατέληξε ο Δ. Αρβανιτάκης - οι συμμαχίες που είχαμε στις προηγούμενες εκλογές να συνεχιστούν και να επεκταθούν. Να στηριχτούν από τους εργαζόμενους, τα μεσαία στρώματα, τη νεολαία, τις γυναίκες. Γιατί όλα αυτά τα χρόνια παλέψαμε μέσα στα όργανα της ΤΑ, δε συμβιβαστήκαμε, αποκαλύψαμε, στηρίξαμε τους αγώνες των λαϊκών στρωμάτων. Θα 'ταν πιο διαφορετικά τα πράγματα αν εμείς ως ΚΚΕ και οι σύμμαχοί μας είχαμε μεγαλύτερες δυνάμεις στην ΤΑ και στο λαό. Η επίδραση θα ήταν άμεση με ευεργετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση αντιλαϊκών μέτρων, στη συμπαράσταση και στους αγώνες του λαού. Επειδή δε συμβιβαζόμαστε με την κατάντια του θεσμού, είμαστε η μόνη δύναμη που μπορεί να αντιπαλέψει τα αντιλαϊκά μέτρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ