Τρίτη 30 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Δε θα τους επιτρέψουμε να κυκλοφορήσουν πουθενά»

Διήμερη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση πραγματοποίησαν οι φιλειρηνιστές  στην πόλη και την ύπαιθρο της Θεσσαλονίκης

Η μηχανοκίνητη πορεία περιδιαβαίνει τα χωριά της Ανατολικής Υπαίθρου

Status

Η μηχανοκίνητη πορεία περιδιαβαίνει τα χωριά της Ανατολικής Υπαίθρου
«Οταν αυτοί που είναι ψηλά (Dynamic MIX) μιλάνε για ειρήνη, ο απλός λαός ξέρει πως έρχεται ο πόλεμος».

Αυτό το σύνθημα - προειδοποίηση αναρτήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, ψηλά, στην κορυφή του Λευκού Πύργου, το σύμβολο της πόλης, στο πλαίσιο της μεγάλης συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε στο χώρο και αποτέλεσε την κατακλείδα των διήμερων αντιΝΑΤΟικών εκδηλώσεων στην Ανατολική Υπαιθρο Θεσσαλονίκης. Εκεί μπροστά εκατοντάδες εργαζόμενοι, νεολαίοι και αντιστασιακοί έδωσαν την υπόσχεση συνέχισης του αγώνα μέχρι να φύγουν οι δολοφόνοι από τη γη που φιλοξενεί στο χώμα της χιλιάδες εκτελεσμένους αγωνιστές, που θυσιάστηκαν για τη λευτεριά της πατρίδας από τους κατακτητές και τους ξενόδουλους ντόπιους υποτακτικούς τους. Τους εκτελεσμένους στο Γεντί Κουλέ, στο Ασβεστοχώρι, στο Χορτιάτη και όπου αλλού στη γη της Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της χώρας.

Η διήμερη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση ξεκίνησε με την κατασκήνωση στην παραλία του Αγγελοχωρίου που στήθηκε από το μεσημέρι του Σαββάτου. Το πρωί της Κυριακής ακολούθησε η περικύκλωση της Ναυτικής Διοίκησης και μια μεγάλη μηχανοκίνητη πορεία που πέρασε μέσα από τα χωριά της Ανατολικής Υπαίθρου και κατέληξε στο Λευκό Πύργο.

Κατασκήνωση ειρήνης και δημιουργίας

Δεκάδες, κυρίως νεολαίοι, από το μεσημέρι μετέτρεψαν την παραλία του Αγγελοχωρίου σε χώρο άνθησης της συλλογικότητας, του πολιτισμού και του αγώνα. Στα 300 μέτρα από τη Ναυτική Βάση όπου ασκούνται οι Γερμανοί φονιάδες στο χειρισμό των αντιαεροπορικών πυραύλων «Πάτριοτ» και «Χοκ» έστησαν τα αντίσκηνα και ύψωσαν τις σημαίες της ΕΔΥΕΘ, σύμβολα της ειρήνης. Οργάνωσαν αθλητικούς αγώνες ποδοσφαίρου και χάρηκαν την αλμύρα και τη δροσιά της θάλασσας. Χόρεψαν και τραγούδησαν συντροφιά με το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσημερίου, με το νεανικό συγκρότημα «Καλάθια και πανέρια», με το συγκρότημα της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη». Σιγοψιθύρησαν μαζί με την Ροντίνα Κάντραλη, στίχους από το τραγούδι για την ειρήνη που γράφηκε ειδικά γι' αυτή τη βραδιά και επενδύθηκε με τη μουσική του «Ερωτόκριτου»:

Αριστερά: Οι διαδηλωτές περικυκλώνουν τη Ναυτική Διοίκηση

Status

Αριστερά: Οι διαδηλωτές περικυκλώνουν τη Ναυτική Διοίκηση
«Ελάτε να ενώσουμε παιδιά τη δύναμή μας

να σταματήσει ο πόλεμος για πάντα εδώ στη γη»

Εκεί από την εξέδρα της κατασκήνωσης, που φιλοξένησε την ερασιτεχνική δημιουργία, ο Γιάννης Κοσμίδης, μέλος της Αντιπολεμικής Επιτροπής δήλωνε πως «εμείς είμαστε με αυτούς που αγαπάνε την Ελλάδα και όχι με τους "αγαπητικούς της Ελλάδας". Είμαστε με αυτούς που θέλουν τη Θεσσαλονίκη και τα Βαλκάνια χώρο ειρήνης». Και εκφράζοντας τα αισθήματα των φίλων της ειρήνης, προειδοποίησε: «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε Γερμανό φαντάρο να πίνει τον καφέ του με φόντο το μνημείο των καμένων και των εκτελεσμένων του Χορτιάτη. Δε θα επιτρέψουμε ΝΑΤΟικό φαντάρο να βγάζει αναμνηστικές φωτογραφίες μπροστά στο Γεντί Κουλέ τον τόπο των εκτελεσθέντων. Δε θα τους επιτρέψουμε να κυκλοφορήσουν πουθενά από το Λιμάνι ως το βουνό του Χορτιάτη».

Ακολούθως ο γραμματέας της ΕΔΥΕΘ Νίκος Ζώκας διάβασε το κείμενο διαμαρτυρίας που εξέδωσε η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Φορέων του Χορτιάτη, με τίτλο «56 χρόνια μετά η Βέρμαχτ ξανά στο Χορτιάτη», μια ανακοίνωση αξιοπρέπειας και μνήμης, που δείχνει ότι τούτος ο λαός δε συμβιβάζεται με όσα προσπαθούν να επιβάλουν οι ισχυροί της Νέας Τάξης. «Υπάρχει κίνδυνος οι ΝΑΤΟβάρβαροι να μείνουν μόνιμα στην περιοχή μας», είπε ο Ν. Ζώκας και έριξε το σύνθημα: «Δε θα το επιτρέψουμε. Θα αντιστεκόμαστε και αυτοί μόνο με αστυνομική παρουσία θα μπορούν να κυκλοφορούν, όσο θα βρίσκονται στον τόπο μας».

Περικύκλωσαν τους Γερμανούς

Το πρωί της Κυριακής εκατοντάδες άνθρωποι πλημμύρισαν το χώρο έξω από τη Ναυτική Διοίκηση. Απέναντί τους όμως δε βρήκαν τους Γερμανούς. Αυτοί ήταν καλά κρυμμένοι. Μπροστά τους βρέθηκαν οι άνδρες των ΜΑΤ, που έστειλε η εθελόδουλη κυβέρνηση των «εκσυγχρονιστών». Κλούβες, αύρες, ασθενοφόρα της Αστυνομίας και οχήματα της Πυροσβεστικής, είχαν εγκατασταθεί, μαζί με τα πληρώματά τους, από το βράδυ της Παρασκευής για να προστατέψουν του Γερμανούς κατακτητές.

Με τα κόκκινα λάβαρα υψωμένα και τη φωνή να σπάει το φράγμα του αέρα, βροντοφώναξαν: «Ειρήνη και φιλία ζητάνε οι λαοί, έξω από τα Βαλκάνια ΗΠΑ - Γερμανοί», «Εμείς το λέμε δεν υποχωρούμε, τους ΝΑΤΟικούς δε θα φοβηθούμε». Περικύκλωσαν συμβολικά το χώρο και στη συνέχεια ξεκίνησαν με αυτοκινητοπομπή που ξεπερνούσε σε μήκος τα 3 χιλιόμετρα, για να μεταφέρουν στους κατοίκους της περιοχής το μήνυμα πως «Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός».

Πέρασαν μέσα από τη Μηχανιώνα, την Επανωμή, τον Τρίλοφο, το Πλαγιάρι, καλώντας τους κατοίκους στο μονόδρομο της αντίστασης και της πάλης. Πέρασαν έξω από το αεροδρόμιο της 113 Πτέρυγας Μάχης και στη συνέχεια από το Φοίνικα, τις Οδούς Β. Ολγας, Β. Γεωργίου, Τσιμισκή και Εθν. Αμύνης κατέληξαν στο Λευκό Πύργο.

Ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ Μιχάλης Σπυριδάκης κάλεσε τους διαδηλωτές να είναι σε διαρκή ετοιμότητα για συμμετοχή στις εκδηλώσεις αντίστασης που θα οργανώσει τις επόμενες μέρες το φιλειρηνικό κίνημα του νομού, ενάντια στους Ευρωατλαντικούς φονιάδες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ