Πέμπτη 7 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
«Η ΕΕ προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο χρόνο στο Ιράκ»

Καταψήφισε τη σχετική έκθεση ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Τούσσας

Δεν μπορεί να υπάρξει λύση σε όφελος του ιρακινού λαού, όσο υπάρχει ξένη επέμβαση και κατοχή από τα αμερικανο-ευρωπαϊκά στρατεύματα

Associated Press

Δεν μπορεί να υπάρξει λύση σε όφελος του ιρακινού λαού, όσο υπάρχει ξένη επέμβαση και κατοχή από τα αμερικανο-ευρωπαϊκά στρατεύματα
Την πολιτική της ΕΕ απέναντι στο Ιράκ και το λαό του, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας, στην αιτιολόγηση ψήφου του για την έκθεση Δημητρακόπουλου, όσον αφορά την πολιτική της Ενωσης στο Ιράκ, χτες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ καταψήφισε την έκθεση, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά:

«Η έκθεση για το Ιράκ εκφράζει τις προσπάθειες της ΕΕ να κερδίσει το "χαμένο έδαφος" και να δημιουργήσει καλύτερες προϋποθέσεις, ώστε να πάρει μεγαλύτερο μέρος από το μοίρασμα της περιοχής.

Ηδη από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2004 και τα μετέπειτα ψηφίσματα και αποφάσεις, η ΕΕ νομιμοποίησε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράκ, αναγνώρισε την κατοχική κυβέρνηση, αποδεικνύοντας πως έχει ενιαία ιμπεριαλιστική πολιτική μαζί με τις ΗΠΑ κατά των λαών. Αυτό εκφράζεται άλλωστε και με την έγκριση από την ΕΕ του σχεδίου των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για την Ευρύτερη Μέση Ανατολή, με το οποίο επιχειρούν να ελέγξουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και γενικότερα τις χώρες της περιοχής, για τη διασφάλιση της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας και των συμφερόντων των πολυεθνικών και του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, οξύνονται οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές για την εξασφάλιση μεγαλύτερου κομματιού από τη λεία.

Δεν μπορεί να υπάρξει λύση σε όφελος του ιρακινού λαού και των λαών της περιοχής, όσο υπάρχει ξένη επέμβαση και κατοχή από τα αμερικανο-ευρωπαϊκά στρατεύματα κατοχής».

Καταλήγοντας ο Γιώργος Τούσσας σημείωσε: «Καταψηφίζουμε την έκθεση και απαιτούμε την άμεση αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων ως προϋπόθεση για να εξευρεθεί λύση από το λαό του Ιράκ, ο οποίος είναι και ο μόνος αρμόδιος να καθορίσει το μέλλον του.

Παράλληλα, απαιτούμε να αποζημιωθεί το Ιράκ από τις καταστροφές που έχει υποστεί και να πληρώσουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους που εξαπέλυσαν τον άδικο, ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Το ΚΚΕ συμβάλλει για να δυναμώσει η πάλη των λαών κατά των ιμπεριαλιστικών τυχοδιωκτικών επεμβάσεων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Να εκφραστεί πιο μαζικά και αποφασιστικά η αλληλεγγύη του εργατικού λαϊκού κινήματος στο λαό του Ιράκ, γενικότερα στους λαούς που βρίσκονται στο στόχαστρο των αμερικανοευρωπαϊκών ιμπεριαλιστικών σχεδίων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ