Παρασκευή 8 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Χιλιάδες έποικοι στα Κατεχόμενα

Ο πρωθυπουργός των Κατεχομένων Φερντί Σαμπίτ Σόγιερ επιβεβαίωσε πληροφορίες του τουρκοκυπριακού Τύπου και της κυβέρνησης ότι χιλιάδες έποικοι έχουν φθάσει στις κατεχόμενες περιοχές κάτω από το κάλυμμα των «εργατών». Ο κ. Σόγιερ δήλωσε ότι ο αριθμός των «ξένων εργατών», όπως αποκάλεσε τους εποίκους, οι οποίοι εξασφάλισαν τη λεγόμενη άδεια εργασίας στα Κατεχόμενα, ανέρχεται στις 27 χιλιάδες.

Η εφημερίδα «Κίπρισλι», διαψεύδοντας δημοσιεύματα ότι εκδιώχθηκαν έξι χιλιάδες «εργάτες» από τα Κατεχόμενα επειδή δεν είχαν εξασφαλίσει άδεια εργασίας, έγραψε ότι οι έποικοι αυτοί πηγαίνουν προσωρινά στην Τουρκία και θα επιστρέψουν για να εξασφαλίσουν τη λεγόμενη άδεια παραμονής και εργασίας από το ψευδοκράτος. Ο αρθρογράφος της «Κίπρις» Μπασαράν Ντουζγκιούν γράφει ότι 50.000 έποικοι αναμένεται να εγγραφούν ως δήθεν νόμιμοι εργάτες, στο πλαίσιο του νέου λεγόμενου νόμου περί μεταναστεύσεως, που τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Ιούλη. Γράφει, επίσης, ότι οι έποικοι θα παραμείνουν στα Κατεχόμενα για πολλά χρόνια και διερωτάται τι θα γίνει, αν ύστερα από μερικά χρόνια ζητήσουν τη λεγόμενη ιθαγένεια.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι, με βάση στοιχεία που κατέχουν οι κυπριακές αρχές, περίπου 30 χιλιάδες Τούρκοι ήρθαν στα Κατεχόμενα τις τελευταίες 25 μέρες και ορισμένοι από αυτούς εξασφαλίζουν άδειες παραμονής. Πρόσθεσε ότι ο αριθμός των εποίκων έχει αυξηθεί και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση προβαίνει συνεχώς σε διαβήματα προς διεθνείς οργανισμούς, καθώς, λόγω της κατοχής, δεν υπάρχει οποιοσδήποτε πρακτικός τρόπος για αντιμετώπιση της κατάστασης.

Αντικατοχική πορεία

Αντικατοχική πορεία πραγματοποίησε προχθές ο Δήμος της ακριτικής κοινότητας Αθηένου, μεταξύ Λευκωσίας και Λάρνακας, με αίτημα την ελεύθερη διακίνηση μέσω του κατεχόμενου Πυροΐου προς τη Λευκωσία.

Οι κάτοικοι της κοινότητας, μέρος της οποίας βρίσκεται στη νεκρή ζώνη, είναι αναγκασμένοι να διανύουν καθημερινά δεκάδες χιλιόμετρα περισσότερα για να φθάσουν στη Λευκωσία, καθώς ο πιο σύντομος δρόμος περνά από περιοχή, η οποία ελέγχεται από κατοχικά στρατεύματα.

Το αίτημα της Αθηένου υποστηρίζουν και οι κάτοικοι της τουρκοκυπριακής κοινότητας Λουρουτζίνας.

Ο δήμαρχος Αθηένου Γαβριήλ Καζάζης δήλωσε ότι με το άνοιγμα του δρόμου η διαδρομή μέσω του παλαιού κατεχόμενου δρόμου προς τη Λευκωσία θα είναι μόνο 15 λεπτά, ενώ μέσω του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας - Λεμεσού απαιτούνται 45 λεπτά. Στην εκδήλωση παρέστησαν και μίλησαν βουλευτές από το ΑΚΕΛ, τον ΔΗΣΥ και την ΕΔΕΚ. Διαβάστηκε, επίσης, χαιρετισμός του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΚΟ Νίκου Κλεάνθους.

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ πήρε στην περιοχή δρακόντεια μέτρα ασφάλειας και επιτηρούσε το χώρο της εκδήλωσης με ελικόπτερο. Οι κάτοικοι της Αθηένου επέδωσαν σε αξιωματικό της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ψήφισμα με το αίτημά τους, για να διαβιβαστεί στα Ηνωμένα Εθνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ