Παρασκευή 8 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εγκαταλείψτε μαζικά τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

Στους εργαζόμενους της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας ΑΕ (ΕΑΒ ΑΕ) μίλησε ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

«Μια επιχείρηση όπως η "Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία ΑΕ", (ΕΑΒ ΑΕ), στρατηγικής σημασίας αμυντική βιομηχανία και υψηλής τεχνολογίας, με εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης, μπορεί να αξιοποιηθεί και να προσφέρει στο πλαίσιο μιας λαϊκής οικονομίας, σαν ένας από τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα βασικά μέσα παραγωγής, για την ευημερία του εργαζόμενου ανθρώπου και των αναγκών του από μια Λαϊκή Εξουσία».

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του, χτες, στους εργαζόμενους της ΕΑΒ, ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, που μαζί με αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Βοιωτίας και του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας, επισκέφτηκαν το εργοστάσιό της, στο Σχηματάρι Βοιωτίας.

Στη συγκέντρωση που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση ΕΑΒ του ΚΚΕ, συμμετείχε μεγάλος αριθμός εργαζομένων (από το σύνολο των 3.000 εργαζομένων), που έδειξε έντονο ενδιαφέρον για τις θέσεις και προτάσεις του ΚΚΕ για τις πολιτικές εξελίξεις, την κατάσταση στη χώρα μας και τις διεθνείς εξελίξεις, για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που προτείνει το Κομμουνιστικό Κόμμα.

«Σήμερα, σημείωσε ο Δ. Κουμπούρης, δυο δρόμοι ανάπτυξης υπάρχουν: αυτός που οδηγεί στην ανάπτυξη της "ανταγωνιστικότητας", της "ελεύθερης αγοράς", που αυξάνει τα κέρδη μιας χούφτας πλουτοκρατών, των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστών, η κατάσταση που βιώνουν χρόνια τώρα οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα, της ΝΔ σήμερα και ο δρόμος που προτείνει το ΚΚΕ, με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους μικρομεσαίους, τους μικρομεσαίους αγρότες, τα κινήματα της νεολαίας και των γυναικών, που, παίρνοντας την υπόθεση στα χέρια τους, θα δημιουργήσουν το δικό τους Λαϊκό Μέτωπο Πάλης σε Αντιιμπεριαλιστική Αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, για τη δική τους εξουσία και οικονομία.

Γι' αυτό το δρόμο, της ευημερίας των πολλών, επισήμανε το στέλεχος του ΚΚΕ, καλούμε τους εργαζόμενους και το λαό να γυρίσουν την "πλάτη" στα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και να τα εγκαταλείψουν μαζικά. Να γυρίσουν την "πλάτη" και στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ) που εξωραΐζουν τις πολιτικές της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου, της "ανταγωνιστικότητας", της "παραγωγικότητας" και της ανάπτυξης. Ευθύνες έχει και ο ΣΥΝ που εξωραΐζει την κατάσταση και καλλιεργεί αυταπάτες για τον ρόλο της ΕΕ.

Να γυρίσουν την "πλάτη" στον "κοινωνικό εταιρισμό" και στον "κοινωνικό διάλογο" που έχει στόχο την υποταγή του εργαζόμενου αφού δεχτεί τη λογική του κεφαλαίου.

Τα πράγματα θα γίνονται συνεχώς δυσκολότερα, σημείωσε, αν οι εργαζόμενοι δεν έρθουν σε ρήξη μ' αυτές τις πολιτικές, αφού η κύρια αιτία που δημιουργεί τα προβλήματα είναι η "ανταγωνιστικότητα" και τα κέρδη του κεφαλαίου.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Δ. Κουμπούρης, κάλεσε τους εργαζόμενους σε συσπείρωση στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και σε ταξική ενότητα στο ΠΑΜΕ για την αλλαγή των συσχετισμών σε κοινωνικό επίπεδο και από κει και πέρα σε πολιτικό επίπεδο σε συσπείρωση στο Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Μέτωπο Πάλης.

Υπάρχει πλούτος, κατέληξε, που μπορεί να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας (κάλυψης σύγχρονων αναγκών εργαζομένων). Ακόμα παραπέρα, ο πλούτος αυτός (ΕΑΒ, Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες, Ορυκτά κ.ά.), μπορεί και πρέπει να γίνει λαϊκή περιουσία».

Προηγουμένως και κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΑΒ ΑΕ, Τ. Φιλιππάκο και δύο στελέχη της επιχείρησης, διαφάνηκε με καθαρό τρόπο, η δρομολόγηση ιδιωτικοποίησης της υπ' αριθμόν ένα αμυντικής βιομηχανίας της χώρας (σε ποσοστό 20% κατ' αρχήν) από την κυβέρνηση της ΝΔ και τα «παρελκόμενά» της, όπως η μείωση του εργατικού κόστους λόγω «ανταγωνιστικότητας», αλλά και η προσπάθεια «απαλλαγής» της από εργαζόμενους «μεγάλης εργασιακής ηλικίας» που έχουν δικαιώματα και κατακτήσεις. Αυτά θεωρούνται από την κυβέρνηση «βαρίδια» της επιχείρησης και η χαρασσόμενη πολιτική προβλέπει, νέους χωρίς δικαιώματα και κατακτήσεις, αφού υπολογίζεται, με τον ρυθμό των συνταξιοδοτήσεων, μέχρι το 2012 να έχουν αποχωρήσει 650 εργαζόμενοι. Διαφάνηκαν όμως και οι τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης υπό άλλες, λαϊκές συνθήκες.

Σήμερα η ΕΑΒ ΑΕ ανήκει κατά 99,5% στο Ελληνικό Δημόσιο και κατά 0,5% στην Τράπεζα Πειραιώς (από την εξαγορά της πρώην ΕΤΒΑ που κατείχε αυτό το ποσοστό) και η εξεύρεση «στρατηγικού επενδυτή» προβλέπει εργαζόμενους αναλώσιμους και υποταγμένους. `Η άλλως, όπως το είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος, «το θέμα δεν είναι να δουλεύεις σκληρότερα, αλλά εξυπνότερα»!!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ