Σάββατο 9 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμη για νέα μέτρα καταστολής

Με αφορμή το τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο, «φτιάχνεται κλίμα» ότι είναι αναπόφευκτα νέα μέτρα σε βάρος των δημοκρατικών δικαιωμάτων

Πανέτοιμη να κινηθεί από κοινού με τα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ στη λήψη νέων αντιτρομοκρατικών μέτρων εμφανίζεται η κυβέρνηση, παρόλο που σε όλους τους τόνους τα στελέχη της διαβεβαιώνουν ότι «η Ελλάδα είναι εξαιρετικά ασφαλής».

Από τις πρώτες κιόλας ώρες μετά το μακελειό στο Λονδίνο, η κυβέρνηση εμφανίστηκε καθησυχαστική, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη για τη λήψη έκτακτων μέτρων, επικαλούμενη ότι ήδη υπάρχει ένα υψηλό επίπεδο ασφάλειας στη χώρα, «κληρονομιά» των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σταδιακά, όμως, έχει αρχίσει να καλλιεργείται από κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές το έδαφος για την ανάγκη λήψης μέτρων πρόληψης και καταστολής, στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Ταυτόχρονα, αφήνουν σαφώς να εννοηθεί ότι η τρομοκρατία έχει προέλευση... τη Μ. Ανατολή και το Ισλάμ, προσχωρώντας στις αμερικανικές αξιώσεις και οδηγίες.

«Η Ελλάδα δεν έχει το προφίλ της χώρας που θα μπορούσε να προκαλέσει τρομοκρατικό χτύπημα», υποστήριξε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκης, επικαλούμενος λόγους «πολιτικούς, ιστορικούς, αλλά και πρακτικούς»... Υπερασπίστηκε, όμως, την ανάγκη λήψης νέων μέτρων ασφαλείας, λέγοντας (στο «Σκάι») ότι «πάντα οι δυνάμεις ασφαλείας κάθε χώρας οφείλουν να προετοιμάζονται». Θέλοντας να δικαιολογήσει τη διαρκή βελτίωση των μέτρων ασφαλείας, υποστήριξε ότι χάρη σε αυτά τα μέτρα στο Λονδίνο πολλές άλλες τρομοκρατικές απειλές «δεν έγιναν πράξη».

Περισσότεροι αποκαλυπτικοί, ωστόσο, ήταν δύο ευρωβουλευτές της ΝΔ, που ασφαλώς δεν κινούνται «εκτός γραμμής». Ο Κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε αναπόφευκτα τα νέα κατασταλτικά μέτρα, ενώ δε δίστασε να κατονομάσει «το νέο Ισλάμ» ως την πηγή της διεθνούς τρομοκρατίας! «Αυτή η κατάσταση οδηγεί αναπόφευκτα στη λήψη κάποιων μέτρων που κάνουν τη ζωή μας διαφορετική απ' ό,τι στο παρελθόν και αναφέρομαι στα δικαιώματα», δήλωσε, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορούμε να σταυρώσουμε τα χέρια». Από την άλλη, υποστήριξε ότι ακόμα και και αν λυθούν τα προβλήματα στη Μ. Ανατολή (Παλαιστινιακό, Ιράκ), δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της τρομοκρατίας εξαιτίας του ακραίου Ισλάμ: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ακόμα και αν αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της Μέσης Ανατολής θα πρέπει να είμαστε ήσυχοι και να πιστέψουμε ότι ξεπεράσαμε το πρόβλημα. Είναι το ακραίο Ισλάμ, το οποίο και στη μετριοπαθή του μορφή και στην ακραία του μορφή είναι μια πραγματικότητα στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ρόδη Κράτσα ζήτησε νέες πρωτοβουλίες της ΕΕ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, θέτοντας ζήτημα «αποτελεσματικότητας της ευρωπαϊκής πολιτικής στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, αλλά και την αναγκαιότητα λήψης νέων μέτρων και πρωτοβουλιών». Η ευρωβουλευτής ερωτά αν το Συμβούλιο σκοπεύει να προτείνει ενίσχυση της δράσης και του ρόλου του Συντονιστή για καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και παράλληλα αν η Βρετανική Προεδρία το προσεχές εξάμηνο σκέφτεται να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες για την περαιτέρω προώθηση των πολιτικών της ΕΕ που αφορούν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ