Σάββατο 9 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΗΜΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Κοινός ο αγώνας Ελλήνων και ξένων εργατών
  • Με μεγάλη επιτυχία άρχισαν χτες και ολοκληρώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις στο πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια
  • Πλούσιος και γόνιμος προβληματισμός, με επίκεντρο την αποφασιστική ένταξη των μεταναστών στο λαϊκό κίνημα και στην ενεργό συμμετοχή τους στα ταξικά συνδικάτα

Μόνο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μπορούν, με την ενίσχυση της ταξικής τους ενότητας, συσπείρωσης και αντεπίθεσης, ανεξάρτητα από γλώσσα, φυλή, θρησκεία, να κατορθώσουν ουσιαστικές αλλαγές ώστε να πάψει η εκμετάλλευσή τους και να βελτιωθεί αληθινά η ζωή τους. Μόνο οι εργάτες μπορούν, διδασκόμενοι κι από την πρωτοπόρα και καθοριστική προσφορά που είχε το προλεταριάτο από μια σειρά χωρών για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών πριν 60 χρόνια, μπορούν να εγγυηθούν και την ανάλογη συντριβή του ιμπεριαλισμού. Αυτό είναι το μήνυμα του φετινού, 5ου κατά σειρά, Διήμερου για τους μετανάστες, το οποίο ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στο πάρκο Φιξ στα Πατήσια, με την πρωτοβουλία της Αχτιδικής Επιτροπής 5ου - 6ου Διαμερίσματος της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Ο χώρος γέμισε με εργαζόμενους από την Ελλάδα, το Σουδάν, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, τη Βουλγαρία και αλλού, με περίπτερα συνδικάτων, μεταναστευτικών κοινοτήτων, συλλόγων γυναικών και πολιτιστικών συλλόγων. Και φάνηκε ακόμα μια φορά πως όχι μόνο τίποτα δε χωρίζει τους εργάτες και τις εργάτριες, όπως σκόπιμα επιδιώκει να τους πείσει η κυρίαρχη τάξη, αλλά ότι είναι πολλά αυτά που τους ενώνουν: Η αγωνία για μια αξιοπρεπή ζωή, η ανασφάλεια που κουβαλά από τη φύση του ο ιμπεριαλισμός για τους λαούς, αλλά και η αναζήτηση της διεξόδου, η ανάγκη για αντίσταση και αντεπίθεση. Αυτός ακριβώς είναι κι ο προσανατολισμός των διήμερων πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων που οι κομμουνιστές έχουν καθιερώσει τα τελευταία χρόνια.


Η πρώτη μέρα του διήμερου, αφιερωμένη στα 60 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, ξεκίνησε με το βουλγαρικό μουσικό συγκρότημα «Αλεντ Μαρκ». Ακολούθησαν το χορευτικό συγκρότημα των γυναικών της Τανζανίας και το μουσικό συγκρότημα «Σεβτζάν», από το Κέντρο Αγωνιστικής και Πολιτιστικής Αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατουμένους σε Τουρκία και Κουρδιστάν.

Το κοινό συμφέρον των προλετάριων

Στη συνέχεια, στους συγκεντρωμένους μίλησε ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. «Η συνάντηση - είπε - σ' αυτό εδώ το χώρο, για άλλη μια χρονιά, μεταναστών και Ελλήνων εργατών και εργατριών, είναι η καλύτερη απάντηση, είναι μια επιβεβαίωση ότι οι προλετάριοι, απ' όποια χώρα κι αν προέρχονται, δεν έχουν τίποτα μεταξύ τους να χωρίσουν. Γιατί τα χέρια τους παράγουν τον πλούτο, γιατί όλοι έχουμε κοινό εχθρό, το κεφάλαιο και τα κόμματα που το υπηρετούν. Εχουν και κοινό συμφέρον: Η οργάνωση και η πορεία της ταξικής πάλης να φέρει την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».

Αναφερόμενος στα 60χρονα της Αντιφασιστικής Νίκης επισήμανε: «Οι λαοί γιορτάζουν φέτος μια δική τους νίκη, τη νίκη κατά του φασισμού. Αυτή δεν είναι μόνο μια μεγάλη νίκη σε ένα μεγάλο πόλεμο, αλλά είναι και νίκη σ' ένα απάνθρωπο σύστημα, το ιμπεριαλιστικό, που γεννά τους πολέμους, το θάνατο, το ρατσισμό». Τόνισε ότι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τον προκάλεσαν οι ίδιοι που χτύπησαν το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Γιουγκοσλαβία. Ενώ δεν παρέλειψε να καυτηριάσει την ίδια τη φύση του συστήματος: «Ο πόλεμος είναι στο αίμα του καπιταλισμού. Το κεφάλαιο δεν μπορεί να υπάρχει δίχως να εκμεταλλεύεται την εργατική τάξη. Κεφάλαιο σημαίνει εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης. Δεν μπορεί να υπάρχει δίχως να επιτίθεται και με τα όπλα και με τους νόμους που ψηφίζουν τα Κοινοβούλιά τους».


Τα σχέδια των ιμπεριαλιστών είναι συγκεκριμένα, να μοιράσουν τις σφαίρες επιρροής, να επεκτείνουν την κυριαρχία τους. Κι αυτό πλήττει όλους τους λαούς: Ο ιμπεριαλισμός δεν κάνει καμία διάκριση. «Αυτοί που κρύβουν τις αιτίες του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, αυτοί που κρύβουν τις αιτίες των σημερινών πολέμων, είναι οι ίδιοι που επιτίθενται και στηρίζουν την επίθεση του κεφαλαίου στα εργατικά λαϊκά δικαιώματα». Οι ίδιοι που καταργούν το οκτάωρο, που καταδικάζουν τον εργάτη στην ανεργία, που του στερούν τη γνώση. «Είναι οι ίδιοι που κατασυκοφαντούν τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στη Σοβιετική Ενωση...». Οι ιμπεριαλιστές είναι στοχοπροσηλωμένοι. «Να σκεφτεί ακόμα κάθε εργάτης και εργάτρια: Γιατί αυτά τα τρομοκρατικά χτυπήματα, όπως χτες στο Λονδίνο, ωφελούν τους ιμπεριαλιστές; Με πρόσχημα την τρομοκρατία οι ιμπεριαλιστές έχουν κάνει νέα εγκλήματα. Με πρόσχημα την τρομοκρατία, ετοιμάζουν νέους πολέμους, νέες επεμβάσεις».

Ανατροπή του καπιταλισμού

«Δε φτάνει, επομένως, να λέμε "ποτέ ξανά φασισμός - ποτέ πια πόλεμος". Χρειάζεται να ξεριζωθούν οι αιτίες που γεννούν τον πόλεμο. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει - κι αν ακόμα θέλει - κανένα κόμμα, εφόσον έχει στόχο έναν καλό καπιταλισμό. Μπορούν να το κάνουν μόνο όσοι θέλουν, ή θα θελήσουν, την ανατροπή του καπιταλισμού».

Το πρόγραμμα χτες περιλάμβανε θεατρική παράσταση από το θίασο «Εκτός Σχεδίου» και λαϊκό εργατικό τραγούδι.

Η σημερινή μέρα των εκδηλώσεων είναι αφιερωμένη στην ανάγκη ένταξης των μεταναστών στα συνδικάτα, στην ανάγκη της δράσης τους με ταξική κατεύθυνση, μέσα κι από το ΠΑΜΕ. Στο χώρο του διημέρου λειτουργεί παιδότοπος, διεξάγονται αγώνες σκακιού και προσφέρονται παραδοσιακά φαγητά από διάφορες χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ