Τετάρτη 13 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΟΠΤΙΚΩΝ
Εταιρίες θα μας... βάζουν τα γυαλιά

Το δρόμο για την πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος οπτικών ειδών ανοίγει απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που έκρινε αντισυνταγματική σχετική διάταξη του νόμου 971/1979, με την οποία καθορίζονταν οι προϋποθέσεις για την άδεια λειτουργίας καταστήματος με οπτικά είδη. Με την απόφαση αυτή, καταργούνται οι περιορισμοί που υπήρχαν για τη λειτουργία καταστήματος οπτικών ειδών από τις μεγάλες εταιρίες (οποιασδήποτε μορφής).

Στην απόφασή του (1991/2005) το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο αναφέρει ότι η νομοθεσία του 1979, που αποκλείει την οικονομική εκμετάλλευση καταστήματος με οπτικά είδη από εταιρίες, είναι αντίθετη στις συνταγματικές επιταγές για προστασία της... «οικονομικής ελευθερίας», καθώς και της «ελευθερίας άσκησης επιχειρηματικής ή επαγγελματικής δραστηριότητας». Ουσιαστικά, η δικαστική απόφαση εισάγει τις μεγάλες εταιρίες στο χώρο των οπτικών και θα συντελέσει στον εξοβελισμό των μικρών ελεύθερων επαγγελματιών.

Συγκεκριμένα, η Νομαρχία Αθήνας το 1997 ανακάλεσε άδεια λειτουργίας καταστήματος οπτικών, το οποίο λειτουργούσε επί της οδού Πανεπιστημίου με τη μορφή εταιρίας. Ωστόσο, η άδεια λειτουργίας είχε εκδοθεί στο όνομα ενός εκ των μετόχων της εν λόγω εταιρίας. Για την ανάκληση της άδειας η Νομαρχία Αθηνών είχε επικαλεστεί το Ν. 971/1979, καθώς η νομοθεσία προβλέπει ότι τα καταστήματα αυτού του είδους λειτουργούν αποκλειστικά από κατόχους άδειας άσκησης του επαγγέλματος οπτικού.

Στη συνέχεια οι υπεύθυνοι της εταιρίας προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου το δικαστήριο στο όνομα της ελεύθερης αγοράς ακύρωσε τη νομαρχιακή απόφαση, η οποία είχε ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας της εν λόγω εταιρίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ