Τετάρτη 13 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Καταδίκη της ΔΕΗ για μόλυνση περιβάλλοντος

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Καταδικαστική απόφαση σε βάρος της Ελλάδας έλαβε πριν λίγες μέρες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εξαιτίας του ιδιαίτερα ρυπογόνου και επικίνδυνου για τη δημόσια υγεία εργοστασίου της ΔΕΗ, που εξακολουθεί να λειτουργεί στα Λινοπεράματα Ηρακλείου. Αν και οι ελληνικές αρχές έλαβαν επανειλημμένες προειδοποιήσεις, δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα και απέδειξε για ακόμα μία φορά την ολιγωρία της στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι βιομηχανικές μονάδες, σαν αυτή των Λινοπεραμάτων, οφείλουν να χρησιμοποιούν την καλύτερη δυνατή τεχνολογία, για όσο το δυνατό καλύτερο περιορισμό των εκπομπών ρύπων, κάτι - που όπως αποδείχτηκε στη δίκη - δε συνέβαινε στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου απλά διακόπτεται η λειτουργία του σταθμού όταν οι ρύποι υπερβαίνουν τα όρια.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η τακτική αυτή δε συνιστά προσαρμογή στην καλύτερη διαθέσιμη τεχνολογία, ενώ τα είδη μαζούτ και ντίζελ που χρησιμοποιούνται σαν καύσιμα απέχουν μακράν από αυτά με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε θείο. Το καθαρότερο μαζούτ είναι περιεκτικότητας 0,4%, ενώ το εργοστάσιο χρησιμοποιεί μαζούτ περιεκτικότητας θείου 2,6%. Επίσης, δεν έγινε δεκτός ο ισχυρισμός ότι το κόστος προσαρμογής του σταθμού θα ήταν υπερβολικό, δεδομένου ότι στην Αττική επιβάλλεται η χρήση μαζούτ περιεκτικότητας κάτω του 0,7%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ