Τετάρτη 13 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Υλοποιούνται οι αντιαγροτικοί σχεδιασμοί

Τα σχέδια για την επιτάχυνση της πολιτικής ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών, ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός

Τα μέτρα εκείνα που θα επισπεύσουν τη διαδικασία συγκέντρωσης της αγροτικής γης και της παραγωγής στα χέρια των λίγων, σύμφωνα με τις επιλογές της ΕΕ και του ΠΟΕ για τη δημιουργία των σύγχρονων τσιφλικιών, ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο Κ. Καραμανλής, όπως ήταν φυσικό, από τις πρώτες κιόλας φράσεις του, έπαιξε το «παιχνίδι της καμένης γης» που παρέλαβε η κυβέρνησή του, με προφανή σκοπό να συσκοτίσει στα μάτια των Ελλήνων αγροτών τις πραγματικές αιτίες που έχουν προκαλέσει τη «συρρίκνωση του αγροτικού τομέα, σε σημείο κατάρρευσης», όπως είπε χαρακτηριστικά, ο ίδιος. Φυσικά και για τη ΝΔ, όπως και για το ΠΑΣΟΚ, η ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αποτελεί τη «Βίβλο», από την οποία και εμπνέεται, για να βαδίσει τα επόμενα χρόνια στο δρόμο ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς και δημιουργίας των «ευρω-τσιφλικιών». Το μόνο πρόβλημα, για τον Κ. Καραμανλή και την κυβέρνησή του, είναι η «κακή διαχείριση» της προηγούμενης 20ετίας, εξαιτίας της οποίας αν και εισέρευσαν «τεράστιοι πόροι από την ΕΕ και τα τρία ΚΠΣ» δεν κατάφερε να τα εκμεταλλευτεί...

Η φράση του πρωθυπουργού ότι στόχος της κυβερνητικής αγροτικής πολιτικής είναι «η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας» του αγροτικού τομέα και η προσαρμοστικότητα της αγροτικής παραγωγής στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της παγκόσμιας αγοράς», μόνο ως πολεμικό διάγγελμα θα μπορούσε να εκληφθεί: Πολεμικό διάγγελμα των ευρω-πολυεθνικών και των ντόπιων επίδοξων «νεο-τσιφλικάδων» κατά των μικρών και φτωχών αγροτών της χώρας.

Ο Κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στις ...«επιτυχίες» της κυβέρνησης, το προηγούμενο διάστημα, με προεξέχουσα την «αποφασιστική παρέμβασή μας στην ΕΕ επιτύχαμε να υπάρξουν για την περίοδο 2006 - 2013, θετικές ρυθμίσεις για τα Μεσογειακά Προϊόντα (το λάδι, το βαμβάκι, τον καπνό)». Μόνο και μόνο από αυτό το τμήμα των δηλώσεών του, ο προσεκτικός αναγνώστης μπορεί να καταλάβει για τη θύελλα αντιαγροτικών μέτρων που επέρχεται, αφού πλέον η κυβέρνηση δεν κάνει λόγο για «εξασφάλιση των κοινοτικών επιδοτήσεων» όπως μέχρι πολύ πρόσφατα έκανε, αλλά απλά για κάποιες «θετικές ρυθμίσεις». Θετικές ρυθμίσεις σίγουρα έγιναν, αλλά όχι υπέρ των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, που από φέτος και για τα επόμενα χρόνια οι επιδοτήσεις που λαμβάνουν θα μειώνονται με γεωμετρική πρόοδο, ενώ το 2009 επέρχεται και νέα αναθεώρηση της αγροτικής δημοσιονομικής πολιτικής της ΕΕ, που φυσικά θα περιλαμβάνει και νέες περικοπές στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Για να μην αναφερθούμε ιδιαίτερα στην καπνοκαλλιέργεια, αφού και ο πιο ...«αισιόδοξος αναλυτής» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προβλέπει τη βέβαιη συρρίκνωσή της στο πολύ άμεσο μέλλον. Τέλος, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη λήψη μιας σειράς μέτρων, με στόχο την «καλύτερη προσαρμογή στις απαιτήσεις της νέας ΚΑΠ», όπως η Ιδρυση Τοπικών Κέντρων Αγροτικής Ανάπτυξης, η ενίσχυση Φορέα Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων, οι Αγροτικοί Σύμβουλοι κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ