Τετάρτη 13 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Συρρίκνωση εισφορών - περισσότερα κέρδη

Κέρδη 37,2 εκατ. ευρώ στο α' τρίμηνο του 2005. Με τα προγράμματα «εθελούσιων» απολύσεων εξοικονόμησαν μέχρι στιγμής περισσότερα από 6 εκατ. ευρώ

Σε κατάσταση άνθησης της κερδοφορίας της επανέρχεται η Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία και μέσω των λεγόμενων προγραμμάτων «εθελούσιας εξόδου» εργαζομένων κατάφερε να συρρικνώσει το κονδύλι για τη μισθοδοσία. Η κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζόμενων, όπως θεσμοθετήθηκε με τον πρόσφατο νόμο της ΝΔ, προαναγγέλλει περισσότερα κέρδη, γεγονός που ομολογείται και από τον πρόεδρο του ομίλου, Γ. Προβόπουλο, ο οποίος, με αφορμή τη δημοσίευση του ισολογισμού για το α' τρίμηνο του 2005, δήλωσε πως με τη «λύση» του Ασφαλιστικού «περιορίζεται το ανταγωνιστικό μειονέκτημα της Εμπορικής, που σχετίζεται με την καταβολή συγκριτικά υψηλότερων ασφαλιστικών εισφορών». Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι η συρρίκνωση των ασφαλιστικών εισφορών από την πλευρά της εργοδοσίας θα τροφοδοτήσει τα κέρδη και τα διαθέσιμα κεφάλαιά τους κατά πολλά εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η διοίκηση και μεγαλομέτοχοι της Εμπορικής Τράπεζας έσπευσαν ήδη να κάνουν χρήση του αντιασφαλιστικού νόμου, ο οποίος διαχωρίζει τους εργαζόμενους, ανάλογα με την ημερομηνία πρόσληψης. Πολλά ερωτήματα ανακύπτουν και από τον τρόπο εφαρμογής του νόμου. Το πλαφόν που οι ίδιοι βάζουν για την υπαγωγή του εργαζομένων στις νέες ρυθμίσεις διαμορφώνεται σε 1,1 δισ. ευρώ, αλλά, όπως σημειώνουν, τα ποσά θα οριστικοποιηθούν μετά την ειδική μελέτη.

Ταυτόχρονα ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, εξέλιξη που έρχεται να σηματοδοτήσει τη συρρίκνωση της συμμετοχής του Δημοσίου σε όφελος των ιδιωτών μεγαλομετόχων.

Τα κέρδη (προ φόρων) στο α' τρίμηνο του 2005 εκτοξεύτηκαν στα 37,2 εκατ. ευρώ (έναντι ζημιάς ύψους 9,7 εκατ. ευρώ που δήλωσαν πέρσι). Με το πρόγραμμα «εθελούσιων» απολύσεων (8% των εργαζομένων) εξοικονομούν, στο τρίμηνο φέτος, περισσότερα από 6 εκατ. ευρώ, μειώνοντας το κονδύλι κατά 6,1%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ