Τετάρτη 13 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ
Σε τροχιά συνεχιζόμενης υποχώρησης

Πτώση 2,2% εμφανίζει στο πεντάμηνο ο όγκος των παραγόμενων εμπορευμάτων

Συνεχίζεται για έκτο κατά σειρά μήνα η πτωτική πορεία στην παραγωγή εμπορευμάτων στα εργοστάσια, γεγονός που αντανακλά τόσο την υποκατάσταση ντόπιων εμπορευμάτων από άλλα εισαγόμενα όσο και την πτώση του επιπέδου της λαϊκής κατανάλωσης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο όγκος της παραγωγής στη μεταποιητική βιομηχανία μειώθηκε 3,2% το μήνα Μάη του 2005, ενώ σε μέσα επίπεδα (σύγκριση του πενταμήνου Γενάρης - Μάης 2005 με το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2004) η πτώση της παραγωγής ανήλθε στο 2,2%. Πτώση του όγκου - σε μέσα επίπεδα πενταμήνου - εμφανίζει επίσης τόσο η παραγωγή «κεφαλαιουχικών αγαθών» (2,3%) όσο και ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής (2%), με εξαίρεση την παραγωγή «ηλεκτρισμού - φυσικού αερίου - νερού» που ενισχύθηκε 2,8%.

Οπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία, οι 13 από τους 23 ταξινομούμενους κλάδους της μεταποιητικής βιομηχανίας βρίσκονται σε αρνητική τροχιά. Στους παραδοσιακούς κλάδους (κλωστοϋφαντουργία, δέρμα κ.ά.), που εδώ και αρκετά χρόνια γνωρίζουν πραγματική καθίζηση, προστέθηκαν τώρα και τα «τρόφιμα - ποτά», που η παραγωγή τους μειώθηκε 2,2% σε μέσα επίπεδα, σε μια περίοδο όπου οι βιομήχανοι του κλάδου συνεχίζουν να αυξάνουν την κερδοφορία τους.

Αναλυτικά τα στοιχεία της ΕΣΥΕ στο πεντάμηνο Γενάρης - Μάης 2005 εμφανίζουν τα παρακάτω:

  • Μεταποιητικές βιομηχανίες: Ο όγκος των παραγόμενων εμπορευμάτων μειώθηκε 2,2% έναντι αύξησης 2,5% στην αντίστοιχη περσινή περίοδο. Συρρίκνωση εμφανίζουν οι κλάδοι της κλωστοϋφαντουργίας (-16,7%), ειδών ενδυμασίας (-17,8%), δέρμα - είδη υπόδησης (-16,4%), μηχανές γραφείου - ηλεκτρονικοί υπολογιστές (-78,7%) κ.α. Αντίθετα, άνοδο σε ποσοστό 11% εμφανίζει η παραγωγή του κλάδου «εκτυπώσεις - εκδόσεις», 9,5% στον κλάδο «χαρτί και προϊόντα από χαρτί», 18,1% στα «έπιπλα - λοιπές βιομηχανίες». Η μεταποιητική παραγωγή σε ολόκληρη την τετραετία 2001-2004, παρουσίασε απόλυτη στασιμότητα.
  • Κεφαλαιουχικά αγαθά: Η παραγωγή ντόπιων εργαλειομηχανών συνεχίζει σε πτωτική τροχιά (2,3% στο πεντάμηνο του 2005).
  • Καταναλωτικά αγαθά: Ο συγκεκριμένος δείκτης που απεικονίζει την παραγωγή εμπορευμάτων πλατιάς και άμεσης κατανάλωσης (μη διαρκή αγαθά) υποχωρεί 3,2%. Αντίθετα η παραγωγή «διαρκών καταναλωτικών αγαθών» ενισχύθηκε κατά 12,4%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ