Πέμπτη 14 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Το ξύπνημα

Πολλά γράμματα δεν ήξερε ο Κωστής. Από πολύ μικρός πάλευε για το μεροκάματο και παρ' όλα αυτά μετά από τόσα χρόνια δουλιάς με το ζόρι τα 'φερνε βόλτα για να ζήσει τη φαμίλια του. Ακουγε, λοιπόν, στις προηγούμενες εκλογές να υπόσχονται δουλιές για όλους, καλύτερες μέρες, θα σταματήσει η ακρίβεια, αδικίες και διαφθορές κι άλλα πολλά και τον έπεισαν. Η αλήθεια είναι ότι είχε απογοητευτεί και από τους προηγούμενους που ψήφιζε τόσα χρόνια και προκοπή δεν είδε. Είπε, λοιπόν, να τους αλλάξει, μπας κι αλλάξει και το μεροκάματό του. Υποχρεώσεις, σπίτι, παιδιά, φροντιστήρια, χώρια τη γερόντισσα τη μάνα του. Τους πίστεψε, λοιπόν, και όταν βγήκαν οι καινούριοι, χάρηκε...

Χάρηκε ο Κωστής και όταν άρχισαν να τον εξουσιάζουν και να του λένε κάτι για ήπια προσαρμογή κι άλλα τέτοια. Σου λέει ό,τι και να είναι, ήπια θα είναι, όχι όπως τους άλλους ...και περίμενε. Ο καιρός πέρναγε όμως και φως δεν έβλεπε στον ορίζοντα. Οι ντομάτες και τα κολοκύθια γίνονταν όλο και πιο ακριβά. Τα φροντιστήρια των μικρών, η βενζίνη, τα τσιγάρα όλα συνέχισαν να ακριβαίνουν. Ολα εκτός από το μεροκάματό του, που έμενε σταθερό και αμετακίνητο. «Αντε και είναι αρχή, δεν έχουν προσαρμοστεί οι άνθρωποι, βρήκαν και καμένη γη», είπε για να δικαιολογήσει την απόφασή του.

Δεν πέρασε, όμως, πολύς καιρός και άρχισε να ακούει κι άλλα παράξενα. Οτι δουλεύει, λέει, λίγες ώρες και λίγα χρόνια, ότι παίρνει γρήγορα σύνταξη, ότι κοστίζει πολύ - αν και αυτό ποτέ δεν το κατάλαβε, πώς γίνεται χρόνια τώρα, το αφεντικό του έκλεβε μεροκάματα, ένσημα, υπερωρίες και έφτιαχνε νέες βίλες - ότι έχουν πολλές υποχρεώσεις απέναντί του και πρέπει να τις αναλάβει πλέον ο ίδιος και άλλα πολλά.

Αρχισαν να μπαίνουν ψύλλοι στα αυτιά του, «σαν να μη μου τα λένε καλά και τούτοι δω με μένα τα 'χουν», άρχισε να μονολογεί τα βράδια που καθόταν και τα σκεφτόταν. Δε βαριέσαι είπε, «συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια». Την άλλη μέρα, πήγε στο εργοστάσιο και βρήκε τους διευθυντάδες να διαμηνύουν ότι οι δουλιές δεν πάνε καλά, να μη ζητάνε αυξήσεις και να δουλεύουν παραπάνω για να γίνουν, λέει, «ανταγωνιστικοί» και όποιος δε θέλει να φύγει. «Δύσκολα τα πράγματα, είπε, το λένε και κάθε μέρα στην τηλεόραση, ευτυχώς έχω και το μισθό της γυναίκας και θα τα κουτσοβολέψουμε». Δεν πρόλαβε όμως να ησυχάσει γυρίζει μια μέρα στο σπίτι και βλέπει τη γυναίκα του σπίτι. Ασυνήθιστο, γιατί τέτοια εποχή δούλευε ως και 12ωρα. Δεν πρόλαβε να ρωτήσει κι έμαθε. «Κλείνουν το εργοστάσιο και μας απολύουν γιατί δεν έβγαλαν λέει όσα ήθελαν, επειδή κοστίζουμε πολλά».

Τσαντίστηκε πολύ και πρώτα απ' όλα με τον εαυτό του που τον κοροϊδεύουν τόσον καιρό και εκείνος τους πιστεύει. «Ρε σα να 'χει δίκιο ο Μήτσος στη δουλιά που με ζαλίζει κάθε μέρα να ξυπνήσω και να βγω στους δρόμους γιατί όσο δε μιλάω τόσα περισσότερα θα μου ζητάνε», είπε.

Την επομένη ξεκίνησε οργισμένος για το εργοστάσιο και πήγε κατευθείαν στον Μήτσο. Σα να μου φαίνεται ότι ξύπνησα, ρε Μήτσο, αλλά δε φτάνω μόνο εγώ πρέπει να τους ξεσηκώσουμε όλους πριν να είναι αργά. Πριν μας πούνε δουλέψτε για να σας δώσουμε κυριολεκτικά ένα πιάτο φαΐ. Πριν μας πούνε θα δουλεύετε μέχρι να πεθάνετε πάνω στη μηχανή. Είναι πόλεμος, συνειδητοποίησε ο Κωστής, και πρέπει να μπω στη μάχη κι άλλοι πολλοί της τάξης μου. «Αντε, ρε Μήτσο, γιατί έχουμε και παιδιά που ακολουθούν από πίσω».


Γιώργος ΜΙΧΑΗΛΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ