Πέμπτη 14 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΙΔΕΙΑ
Κατηγορηματικό «όχι» στην «αξιολόγηση»

Συγκέντρωση στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθήνας πραγματοποίησαν χτες φοιτητές, σπουδαστές και εκπαιδευτικοί

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στα Προπύλαια
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στα Προπύλαια
Αν και τα ιδρύματα είναι κλειστά, η κυβέρνηση σαν τον κλέφτη μέσα στη νύχτα επέλεξε να περάσει το νομοσχέδιο για την «αξιολόγηση». Την ίδια στιγμή, φοιτητές και σπουδαστές φώναξαν για άλλη μια φορά, ένα βροντερό ΟΧΙ στην υποτιθέμενη «διασφάλιση της ποιότητας», κάνοντας ξεκάθαρο ότι μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα κάνουν αυτό το φθινόπωρο «καυτό», όπως και όλη τη χρονιά.

Φοιτητές και σπουδαστές συγκεντρώθηκαν, χτες το απόγευμα στα Προπύλαια, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Πανελλαδικών Συντονιστικών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, προκειμένου να ξεσκεπάσουν τα κοινωνικά χαρακτηριστικά που επιχειρείται να αποδοθούν στην «αξιολόγηση», καθώς δεν είναι τίποτε άλλο από το «καλύτερο παιδί της Μπολόνια και του Μπέργκεν, των αντιεκπαιδευτικών κατευθύνσεων που επιβάλλει η ΕΕ», δεν είναι τίποτε άλλο από το βασικό μοχλό για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση, κατηγοριοποίηση και πλήρη υποταγή των ιδρυμάτων στο κεφάλαιο. Να ξεσκεπάσουν την κυβέρνηση που σπεύδει να υλοποιήσει αυτή την πολιτική, το ΠΑΣΟΚ που κατηγορεί την κυβέρνηση για προχειρότητα και αναποτελεσματικότητα - λες και αυτό είναι το πρόβλημα - και το ΣΥΝ, ο οποίος διαλαλεί ότι δήθεν μπορεί να υπάρξει μια πιο κοινωνική αξιολόγηση. Να ξεσκεπάσουν τον «καβγά» για το ποιος είναι πιο ικανός να προωθήσει στην Παιδεία τα συμφέροντα του κεφαλαίου, τα συμφέροντα των επιχειρήσεων.

«Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ άνοιξαν το δρόμο σ' αυτές τις αναδιαρθρώσεις στην εφαρμογή των αποφάσεων Μπολόνια, Μπέργκεν. Ο ΣΥΝ λέει ξεκάθαρα "ναι" στην αξιολόγηση, χωρίς να διαφωνεί για το μακροπρόθεσμο σκοπό της. Τελικά βρισκόμαστε μπροστά σ' ένα κακόγουστο αστείο ή σ' ένα "χοντρό δούλεμα" αφού συζητάμε και νομοθετούμε τα τετελεσμένα. Η Εκπαίδευση αφορά όλη την κοινωνία, καθώς είναι μηχανισμός αναπαραγωγής ταξικών σχέσεων. Απαιτείται συνολική αντιμετώπιση μέσα από ένα παλλαϊκό κίνημα», υπογράμμισε ο Αντώνης Καλόβουλος, εκ μέρους του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

«Το νομοσχέδιο είναι ψευδεπίγραφο αφού συνιστά έναν ιδιαίτερο μηχανισμό "αποτίμησης" μεγεθών κατ' εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΕ, που δεν αποσκοπούν στην ουσιαστική διασφάλιση και αναβάθμιση της ποιότητας της Ανώτατης Εκπαίδευσης, αλλά αντίθετα, συγκροτούν ένα βασικό μοχλό για την τελική ιδιωτικοποίηση των ΤΕΙ και των Πανεπιστημίων μέσα από την ασφυκτική σύνδεσή τους με τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα οικονομικά συμφέροντά τους», είπε ο Νάσος Κουζέλης, πρόεδρος της ΟΣΕΠ - ΤΕΙ.

Την ανάγκη να μην πέσουν οι φοιτητές στο «βούρκο της υποταγής και της υποτέλειας» ανέδειξε ο Βασίλης Μεταξάς, εκ μέρους του Συντονιστικού ΑΕΙ και πρόσθεσε ότι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ «στην πραγματικότητα τσακώνονται μεταξύ τους για το ποιος μπορεί καλύτερα να εφαρμόσει στην Ελλάδα τις αποφάσεις που παίρνουν όλοι μαζί στην ΕΕ».

«Αν δεν πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας το έγκλημα θα έχει και συνέχεια», τόνισε ο Βασίλης Μπεζυργιάννης, εκ μέρους του Συντονιστικού ΤΕΙ. «Για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του σήμερα χρειάζεται σύγκρουση εφ' όλης της ύλης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ