Παρασκευή 15 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Οξύνονται τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών

Συνέντευξη Τύπου του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας

Πάνω από 20.000 βαμβακοπαραγωγοί είτε δεν έχουν πάρει τίποτα, είτε πήραν μέρος, είτε ακόμα βγήκαν και χρεωμένοι...
Πάνω από 20.000 βαμβακοπαραγωγοί είτε δεν έχουν πάρει τίποτα, είτε πήραν μέρος, είτε ακόμα βγήκαν και χρεωμένοι...
Κάλεσμα αγωνιστικής δράσης για τη διεκδίκηση της επίλυση των οξυμένων προβλημάτων τους απηύθυνε στους μικρομεσαίους αγρότες η διοίκηση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, (ΕΟΑΣΝΛ), σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Ταυτόχρονα, η ΕΟΑΣΝΛ ξεκαθάρισε ότι ο αγώνας δεν μπορεί να έχει προοπτική εάν δε στοχεύει στην ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, μέσα από τις γραμμές της ΠΑΣΥ.

Στη συνέντευξη Τύπου έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, οι ροδακινοπαραγωγοί και αχλαδοπαραγωγοί, οι βαμβακοπαραγωγοί και οι καπνοπαραγωγοί.

Οσον αφορά στους ροδακινοπαραγωγούς και τους αχλαδοπαραγωγούς υπογραμμίστηκε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τους αφήνει έρμαια στην ασυδοσία των μεγαλοβιομηχάνων μεταποιητών, που θέλουν να πάρουν σε εξευτελιστικές τιμές την παραγωγή τους. Οπως τόνισε ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ, οι παραγωγοί, που βρίσκονται σε αγωνιστικό αναβρασμό, διεκδικούν τιμές που ν' αφήνουν ένα λογικό κέρδος. «Είναι απαράδεκτο - είπε - να πουλούν τα προϊόντα τους σε πολύ χαμηλότερες τιμές απ' αυτές των προηγούμενων χρόνων, όταν το κόστος παραγωγής ανεβαίνει συνεχώς».

Σχετικά με τους βαμβακοπαραγωγούς, ο Γ. Πατάκης, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πολλοί δεν πήραν τις 38 δρχ. επιστροφής που δικαιούνται, κάτι που αποδεικνύει την υποκρισία της κυβέρνησης που πανηγύριζε ότι η καταβολή του αποτελεί «επιτυχία της πολιτικής» που εφαρμόζει. «Είναι χαρακτηριστικό - σημείωσε - ότι πάνω από 20.000 βαμβακοπαραγωγοί σε όλη τη χώρα, με διάφορα προσχήματα και αλχημείες της κυβέρνησης που "έκοψε και έραψε" την παραγωγή βαμβακιού, έτσι ώστε να την προσαρμόσει στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, είτε δεν έχουν πάρει δραχμή, είτε πήραν μέρος από το 38δραχμο, είτε ακόμα βγήκαν και χρεωμένοι». Επίσης, πρόσθεσε ότι για το συντονισμό της αγωνιστικής δράσης των βαμβακοπαραγωγών, η ΕΟΑΣΝΛ θα συγκαλέσει σύσκεψη, τις επόμενες μέρες.

Επιπλέον, ο Γ. Πατάκης μίλησε και για τους καπνοπαραγωγούς της Ελασσόνας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους, εξαιτίας της άρνησης της κυβέρνησης να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των ζημιών - φτάνουν μέχρι και το 90% των καλλιεργειών - που προκάλεσε ήδη ο ιός του κηλιδωτού μαρασμού της τομάτας, του εντόμου «θρίπα», στα καπνά της επαρχίας Ελασσόνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ