Παρασκευή 15 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Θέλουν «τζάμπα» τη σοδειά

Αξιώνουν να αρπάξουν την παραγωγή ροδάκινου με τιμή 22,7% χαμηλότερη από πέρσι

Δεκαεφτά λεπτά δίνουν όλο κι όλο οι εμποροβιομήχανοι στον παραγωγό για το ροδάκινο, αλλά όλοι εμείς στην αγορά το χρυσοπληρώνουμε

Eurokinissi

Δεκαεφτά λεπτά δίνουν όλο κι όλο οι εμποροβιομήχανοι στον παραγωγό για το ροδάκινο, αλλά όλοι εμείς στην αγορά το χρυσοπληρώνουμε
Σε αδιέξοδο κατέληξε και η χτεσινή σύσκεψη της Εθνικής Διεπαγγελματικής Ενωσης Ροδάκινου που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αφού οι μεταποιητές φαίνονται διατεθειμένοι να ρίξουν ακόμη περισσότερο τις ήδη χαμηλές του προϊόντος. Μάλιστα ακόμη και αυτή η τιμή των 25 λεπτών που πρότειναν οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών που συμμετείχαν στη σύσκεψη, η οποία μόλις και μετά βίας μπορεί να καλύψει το κόστος παραγωγής, δε φαίνεται να ικανοποίησε την όρεξη των κονσερβοποιών, οι οποίοι αξιώνουν να αγοράσουν τη φετινή σοδειά στην εξευτελιστική τιμή των 17 λεπτών το κιλό, όταν η αντίστοιχη περσινή ήταν 22 λεπτά!

Την όρεξη πάντως των βιομηχάνων ανοίγει ακόμη περισσότερο η στάση των εκπροσώπων της Ενωσης Ομάδων Παραγωγών Βιομηχανικού Ροδάκινου, οι οποίοι κατά τη χτεσινή σύσκεψη φάνηκαν διατεθειμένοι να ρίξουν ακόμη περισσότερο την τιμή διεκδίκησης στα 23 λεπτά. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι για τους ροδακινοπαραγωγούς η φετινή χρονιά ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Και αυτό γιατί εμφανίστηκε και φέτος μία ασθένεια που πλήττει τα ροδάκινα, το «κλαδοσπόρειο» - η οποία πέρσι προκάλεσε σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειές τους - αναγκάζοντας τους παραγωγούς να διενεργήσουν διπλούς και τριπλούς ψεκασμούς. Αυτό, σε συνδυασμό και με την αύξηση των μεροκάματων στους εργάτες γης, εκτίναξε στα ύψη τα καλλιεργητικά έξοδα, με αποτέλεσμα η τιμή των 17 λεπτών που προτείνουν οι κονσερβοποιοί μόνο ως κοροϊδία μπορεί να χαρακτηριστεί.

Πάντως τη στιγμή που το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καταβάλλει... «επίπονες προσπάθειες» για να στηριχτεί το εισόδημα των ροδακινοπαραγωγών, οι βιομηχανίες της Βόρειας Ελλάδας ήδη έχουν ανακοινώσει αυτήν την τιμή στους παραγωγούς, ενώ ορισμένες τη ρίχνουν ακόμη περισσότερο στα 16,9 λεπτά το κιλό, δείχνοντας έτσι πόσο πολύ υπολογίζουν τις διάφορες «Διεπαγγελματικές Ενώσεις» που «στήνει» το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ