Παρασκευή 15 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κλιμακώνεται η ένταση

Από τις χτεσινές διαμαρτυρίες Παλαιστινίων για το τείχος

Associated Press

Από τις χτεσινές διαμαρτυρίες Παλαιστινίων για το τείχος
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

Φορτίζεται καθημερινά το κλίμα καθώς η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της πολυσυζητημένης ισραηλινής αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας έχει ήδη αρχίσει. Ο ισραηλινός στρατός, χτες, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα συνέχισε τις επιδρομές του εντός παλαιστινιακών πόλεων της Δυτικής Οχθης, ως «αντίποινα» για την επίθεση αυτοκτονίας στη Νετάνια, την Τρίτη, που στοίχισε τη ζωή σε 5 ανθρώπους.

Χτες, στόχος του ισραηλινού στρατού έγινε η Νάμπλους. Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν τα ξημερώματα και κύκλωσαν σπίτι όπου βρισκόταν ένας καταζητούμενος 26χρονος Παλαιστίνιος, τον οποίο, τελικά, σκότωσαν. Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι ήταν μέλος της «Τζιχάντ», που ανέλαβε εμμέσως την ευθύνη για την επίθεση.

Παλαιστινιακές πηγές τον αναφέρουν ως μέλος των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα». Παραλλήλως, υπό ανακατάληψη παραμένει και η πόλη της Τουλκαρέμ, για δεύτερο 24ωρο. Κατά τη νύχτα, επίσης, συνεχίστηκαν οι επιχειρήσεις «σκούπα» κατά της «Τζιχάντ» με τουλάχιστον 10 συλλήψεις στη Δυτική Οχθη. Οι επιχειρήσεις αυτές είχαν αρχίσει πολύ πριν την επίθεση της Τρίτης.

Αργά το απόγευμα, χτες, 4 ρουκέτες «Κασάμ» εκτοξεύτηκαν από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, πλήττοντας το ισραηλινό χωριό Νετίβ Χαασάρα, αλλά και μία στρατιωτική βάση και έναν εποικισμό εντός παλαιστινιακού εδάφους. Στο Νετίβ Χαασάρα σκοτώθηκε 1 Ισραηλινή και τραυματίστηκε ένας συμπατριώτης της. Στη βάση και στον εποικισμό αναφέρθηκαν «αρκετοί τραυματισμοί». Την ευθύνη ανέλαβαν οι «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα» ως «αντίποινα» για τη δολοφονία στη Νάμπλους.

Στο μεταξύ, συγκρούσεις σημειώθηκαν, και χτες, κοντά στη Ραμάλα ανάμεσα σε Ισραηλινούς στρατιώτες και σε διαδηλωτές, ντόπιους και ξένους, κατά της ανέγερσης του τείχους. Ο Αραβικός Σύνδεσμος ανακοίνωσε ότι ζητά έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Γενικής Συνέλευσης, για το «τείχος», τονίζοντας ότι η κατασκευή του «παραβιάζει κατάφωρα τόσο τις αποφάσεις του Οργανισμού και το Διεθνές Δίκαιο, όσο και τη σχετική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης».

Κλιμάκωση και με εποίκους

Πολύωρα επεισόδια σημειώθηκαν, χτες, και στο πέρασμα Κισουφίμ, στη Λωρίδα της Γάζας, μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών, εποίκων και υποστηρικτών τους. Αναφέρονται αρκετοί τραυματισμοί, ενώ τελικά διά της βίας απομακρύνθηκαν όλοι όσοι αποπειράθηκαν να εισέλθουν στη Γάζα χωρίς να είναι μόνιμοι κάτοικοι. Ο Αριέλ Σαρόν επανέλαβε ότι «θα υπάρξει μηδενική ανοχή απέναντι σε όσους αντισταθούν στην αποχώρηση, ή στους στρατιώτες που θα αρνηθούν να εκτελέσουν εντολές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ