Παρασκευή 15 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΗ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αξιοποίηση του «Παύλου Μελά» για το λαό

Από τις εκδηλώσεις στο στρατόπεδο «Παύλου Μελά»
Από τις εκδηλώσεις στο στρατόπεδο «Παύλου Μελά»
Μέσα σε «ηλεκτρισμένη» ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η προφεστιβαλική εκδήλωση του Τομέα Βορειοδυτικών Συνοικιών Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ που ήταν αφιερωμένη στο Στρατόπεδο «Παύλος Μελάς», το «Χαϊδάρι» της Θεσσαλονίκης, χώρο αντίστασης και μνήμης, ανοίγοντας τη συζήτηση για την αξιοποίησή του προς όφελος της εργατικής τάξης και των νέων της περιοχής.

Το Στρατόπεδο «Παύλος Μελάς» είναι ένα από τα παγκόσμια σύμβολα φρίκης και τρόμου. Χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς κατακτητές ως ένα από τα 36 στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου βασάνιζαν και εκτελούσαν αντιφασίστες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Επίσης, χρησιμοποιήθηκε κατά τον ίδιο τρόπο και από τις μετέπειτα μοναρχοφασιστικές κυβερνήσεις. Σήμερα επιχειρείται η μετατροπή του σε χώρο εγκατάστασης πυλώνων υψηλής τάσης της ΔΕΗ - επικίνδυνων για την υγεία των κατοίκων των ήδη υποβαθμισμένων εργατικών συνοικιών της δυτικής Θεσσαλονίκης - αλλά και μεγάλου εμπορικού κέντρου, για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Οι νέοι κομμουνιστές καλούν τη νεολαία και το λαό της περιοχής να μην επιτρέψει μία τέτοια προοπτική και να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους για την εφαρμογή μιας πολιτικής για το περιβάλλον στα πλαίσια της λαϊκής εξουσίας με λαϊκή οικονομία, που τους καρπούς της θα απολαμβάνει ο λαός.

Πλούσιο αφιέρωμα

Πλήθος νέων και εργαζομένων επισκέφτηκαν το χώρο της προφεστιβαλικής που στήθηκε στην πλατεία Τερψιθέας στη Σταυρούπολη και ενημερώθηκε από το πλούσιο υλικό για το Στρατόπεδο αλλά και για γενικότερα πολιτικά ζητήματα. Νωρίτερα, το μεσημέρι, οι Κνίτες και οι Κνίτισσες, στο πλαίσιο του αγώνα υπεράσπισης της ιστορικής μνήμης, της ιστορικής αλήθειας, κόλλησαν στα συρματοπλέγματα του Στρατοπέδου τα 101 ονόματα των αγωνιστών που «έπεσαν» στο Στρατόπεδο στις 6 Ιούνη του 1944.

Οι εκδηλώσεις άνοιξαν με χαιρετισμό της Γιωργίας Καλαντζάκου, στελέχους της ΚΝΕ, ακολούθησε χαιρετισμός από τον Ηλία Σαπρανίδη, προέδρου της ΠΕΑΕΑ Συκεών, ομιλία από την Ελένη Αθανασιάδου, μέλους του ΚΣ της ΚΝΕ, λογοτεχνικό αφιέρωμα για το Στρατόπεδο «Παύλος Μελάς», μουσικό αφιέρωμα στο επαναστατικό τραγούδι από τον Πάνο Μπούτσαλη, ντοκιμαντέρ για το Στρατόπεδο, που έφτιαξε Κινηματογραφική Ομάδα της ΚΝΕ και η βραδιά έκλεισε με λαϊκό γλέντι από ερασιτεχνικό νεανικό μουσικό συγκρότημα. Στην προφεστιβαλική συμμετείχε και ο Σύλλογος Γυναικών Πολίχνης Συκεών.

Πολυμέτωπος ο αγώνας για την ουσιαστική αξιοποίηση

Η Ε. Αθανασιάδου τόνισε μεταξύ άλλων ότι η πάλη για την αξιοποίηση του «Παύλου Μελά», για να γίνει λαϊκή περιουσία, συνδέεται άμεσα με την πάλη σε όλα τα μέτωπα για τη ζωή, τη μόρφωση και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και της νεολαίας. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια ένας τέτοιος αγώνας είναι συνυφασμένος με το χαρακτήρα της ΤΑ, το ρόλο της. Αρα η διεκδίκηση τής ουσιαστικής αξιοποίησης του χώρου απαιτεί μαχητική ΤΑ που έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ, έχει γνώμονα τα συμφέροντα του λαού και απειθαρχεί στις επιταγές ΕΕ και μεγάλου κεφαλαίου. Το Στρατόπεδο έχει τη δική του συνεισφορά στην Αντιφασιστική Νίκη των λαών, έχει ξεχωριστό ιστορικό περιεχόμενο και κάθε σχεδιασμός οφείλει να υπολογίσει αυτό το χαρακτήρα του χώρου, σημείωσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ