Παρασκευή 15 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στημένες «διαφωνίες» από τη Ρηγίλλης

Με στόχο να διευκολύνει την κυβέρνηση να περάσει τα αντεργατικά μέτρα και να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων

Το χιλιοπαιγμένο έργο των κατευθυνόμενων «διαφωνιών» προκειμένου να διευκολύνει την κυβέρνηση να περάσει τις αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις» με το μικρότερο κόστος, παίζει η Ρηγίλλης, συμμετέχοντας ταυτόχρονα σε μια προσχεδιασμένη εκστρατεία αποπροσανατολισμού.

Το στημένο και άθλιο παιχνίδι των δήθεν διαφωνιών με κυβερνητικά μέτρα, με το οποίο επιχειρεί να αντιγράψει παρόμοιες μεθόδους που χρησιμοποιούσε συστηματικά και το ΠΑΣΟΚ, αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση πολλών στόχων ταυτόχρονα. Πρώτον, να συγκρατήσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους που διαπιστώνουν «έκπληκτοι» ότι το κόμμα που ψήφισαν αντί για τις προεκλογικές υποσχέσεις εφαρμόζει μια ανάλγητη ταξική πολιτική, που κατεδαφίζει τα εργασιακά δικαιώματα. Δεύτερον, να προφυλάξει από την πλήρη απαξίωση και χρεοκοπία τη συνδικαλιστική παράταξη (ΔΑΚΕ), ακριβώς γιατί τη χρειάζεται να εξουδετερώνει τις αντιδράσεις στους χώρους δουλιάς. Τρίτον, δημιουργεί τεχνητό θόρυβο αποπροσανατολισμού εστιάζοντας την προσοχή των λαϊκών στρωμάτων γύρω από τη διαφωνία σε ένα δευτερεύουσας σημασίας ζήτημα, διευκολύνοντας την κυβέρνηση να περάσει ατόφια την ουσία των αντιλαϊκών νομοσχεδίων.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο θέατρο αυτό παίζει ο γραμματέας της ΚΕ, Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος διαδίδει έντεχνα κάθε φορά προς τα ΜΜΕ τις δήθεν διαφωνίες και διαφοροποιήσεις του κόμματος σε μέτρα της κυβέρνησης. Προχτές, σε κατ' ιδίαν συνομιλία με τους δημοσιογράφους, είχε αφήσει σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται να «κάνει πίσω» σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων κατά δύο ώρες το Σάββατο. Παρόλο που μεσολάβησαν κατηγορηματικές διαψεύσεις από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης (Σιούφας - Παπαθανασίου), ο Γ. Μεϊμαράκης επανήλθε χτες λέγοντας, πάντα κατ' ιδίαν, ότι «το ωράριο του Σαββάτου είναι εχθρικό για τις μικρές επιχειρήσεις». Στις επίσημες δηλώσεις όμως που έκανε μετά τη συνάντησή του με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, απέφυγε να πει κάτι παρόμοιο περιοριζόμενος να σημειώσει ότι η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης «θα δει με μια προοπτική συνεννόησης και συζήτησης τροποποιήσεις που δεν αλλοιώνουν την κατεύθυνση και τον κορμό του νομοσχεδίου».

Νωρίτερα ο Δ. Σιούφας είχε απορρίψει κάθε ενδεχόμενο αλλαγών λέγοντας ότι «η πρόταση της κυβέρνησης, η οποία δε θα αλλάξει, είναι τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα τροφίμων να είναι ανοιχτά μέχρι τις 20.00».

Παρόμοιο παιχνίδι στήθηκε και με το διευθυντικό δικαίωμα στη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας», με τη ΔΑΚΕ να εμφανίζεται από την αρχή αντίθετη στο απόλυτο(!) διευθυντικό δικαίωμα, αλλά όχι και στην κατάργηση του 8ωρου, τις φτηνές και απλήρωτες υπερωρίες, την υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων. Τώρα, η ΔΑΚΕ εμφανίζεται δήθεν δικαιωμένη και τροπαιούχος, ενώ την ίδια στιγμή η κατεδάφιση των στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων συνεχίζεται με αμείωτη ορμή. Η δήθεν αναδίπλωση της κυβέρνησης δεν αλλάζει τίποτα για τους εργαζόμενους, αφού πιθανότατα οι διαφορές με τον εργοδότη θα παραπέμπονται σε διάφορες διαιτητικές επιτροπές σε επίπεδο νομαρχιών και τρέχα γύρευε...

Υπόδειγμα «αντίστασης»...

Πάντως δεν μπορεί να περάσουν ασχολίαστες οι χτεσινές δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ, που αποτελούν μνημείο συμβιβασμού στα κυβερνητικά μέτρα. Συγκεκριμένα, ο Δ. Ασημακόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον γραμματέα της ΝΔ, εξέφρασε την ελπίδα ότι «τελικά, ανεξάρτητα του τι λέει τώρα η κυβέρνηση, στο τέλος θα ακούσει και τις απόψεις της ΓΣΕΒΕΕ και των εμπόρων και θα κάνει τις διορθωτικές κινήσεις που πρέπει». Στην εύλογη ερώτηση του δημοσιογράφου «αν δεν τις κάνει;», ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ απάντησε κοφτά: «Αν δεν τις κάνει, δε θα τις κάνει»(!!!).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ