Τετάρτη 31 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
«Θολός » διάλογος για τη διοικητική διαίρεση

Το θολό τοπίο που θέλει να συντηρεί η κυβέρνηση σε σχέση με το περιεχόμενο της νέας διοικητικής δομής της χώρας, επαναβεβαιώθηκε και στη χτεσινή συνάντηση που είχε η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών με την Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ).

Λίγες μέρες πριν την έναρξη του υποτιθέμενου εθνικού διαλόγου για τη διοικητική αναδιάρθρωση, η κυβέρνηση δεν έχει θέσει καν την ατζέντα και το πλαίσιο στο οποίο θα κληθούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους οι εμπλεκόμενοι φορείς. Κάτι που ενισχύει την άποψη όσων θέλουν την κυβέρνηση να προχωρεί σε έναν προσχηματικό διάλογο, οι αποφάσεις του οποίου θα παρθούν αιφνιδιαστικά.

Μάλιστα, χτες έγινε γνωστό ότι τα αποτελέσματα της Εθνικής Επιτροπής Διαλόγου που αναμένεται να συσταθεί στις αρχές του Ιούνη, δεν αναμένεται να υπάρξουν στο τέλος του χρόνου, αλλά πολύ αργότερα. Στο τέλος του χρόνου, ωστόσο, αναμένεται να βγουν τα πορίσματα της Επιτροπής του νόμου 2503/97 για το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων που ασκεί το κάθε επίπεδο διοίκησης - κάτι που αποτελεί και το πρώτο βήμα για τις αλλαγές στη διοικητική διάρθρωση της χώρας. Στην επιτροπή αυτή, αλλά και σ' αυτήν για τη συνταγματική κατοχύρωση, θα μετέχουν τόσο η ΕΝΑΕ όσο και η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων ελλάδας (ΚΕΔΚΕ).

Την έλλειψη πλαισίου συζήτησης από την πλευρά του υπουργείου επισήμαναν τα μέλη του ΔΣ της ΕΝΑΕ, μετά τη σχετική συνάντηση. Και παρότι σε υπόμνημα που κατέθεσαν προς την υπουργό Εσωτερικών, Β. Παπανδρέου, ζητούσαν τη θέση της για τα σενάρια περί κατάργησης των νομαρχιών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δεν επέμειναν και βέβαια δεν απέσπασαν απάντηση. Το μόνο που εισέπραξαν, ήταν πως κυρίαρχο βήμα του «διαλόγου» είναι το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων των επιπέδων διοίκηση, «με βάση τη φύση, την ευρύτητα, αποτελεσματικότητα και οικονομία της κάθε αρμοδιότητας» - όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στη συνέχεια ο υφυπουργός Εσωτερικών, Κ. Καϊσερλής. Πίσω από αυτές τις λέξεις βρίσκεται ο πολιτικός στόχος της κυβέρνησης, οι βαθμίδες διοίκησης να ασκούν με το λιγότερο δυνατό κόστος τις αρμοδιότητες που τους αναθέτει το κράτος - στρατηγείο και ακριβώς επειδή είναι η πιο κοντινή στον πολίτη εξουσία, να απορροφά τις αντιδράσεις αντιλαϊκών επιλογών της.

Από την πλευρά της η ΕΝΑΕ είπε πως θα καταθέσει τις προτάσεις της στις επιτροπές που συγκροτούνται, με βασικούς άξονες: Τη συνταγματική κατοχύρωση της Αυτοδιοίκησης, ως θεσμός εξουσίας. Την κατανομή των αρμοδιοτήτων με βάση την αρχή της επικουρικότητας και τέλος, το τεκμήριο αρμοδιότητας της Αυτοδιοίκησης (όσες δηλαδή αρμοδιότητες δεν προβλέπεται ρητά από ποιον ασκούνται, θα ασκούνται από την Αυτοδιοίκηση).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ