Σάββατο 16 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΕΒΖ ΗΜΑΘΙΑΣ
Αποφασισμένοι ν' αντισταθούν στο κλείσιμο ζαχαρουργείων

Σε περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στο εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας, οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αγωνία τόσο για το εργασιακό τους μέλλον όσο και για το μέλλον χιλιάδων τευτλοπαραγωγών από τα αντιαγροτικά σχέδια της Κομισιόν και της ΚΑΠ

Την αντίθεσή τους στις ολέθριες προτάσεις της ΕΕ που οδηγούν στο ταχύτερο ξεκλήρισμα των τευτλοπαραγωγών και σε κλείσιμο των ζαχαρουργείων εξέφρασαν οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στο εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στο Πλατύ Ημαθίας. Στη διάρκεια της περιοδείας, που πραγματοποίησε χτες στο εργοστάσιο κλιμάκιο στελεχών του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Βαγγέλη Μπούτα, αναδείχτηκε η αγωνία των εργαζομένων για το εργασιακό τους μέλλον αλλά και η αγωνία τους για το μέλλον των χιλιάδων αγροτών που εξοστρακίζονται από την καλλιέργεια.

Οπως είπε ο Β. Μπούτας, η πρόταση της Κομισιόν για μείωση της θεσμικής τιμής στη ζάχαρη κατά 39% και στα ζαχαρότευτλα κατά 42% ανοίγει το δρόμο για την εγκατάλειψη της καλλιέργειας και σε κλείσιμο των εργοστασίων της ΕΒΖ κάτι που προβλέπεται και στη σχετική μελέτη επιπτώσεων της ΕΕ. Διευκρίνισε πως οι προτάσεις αυτές κινούνται στο πλαίσιο των αρνητικών εντολών της νέας ΚΑΠ και των επιταγών του ΠΟΕ.

Κάλεσε να αντιληφθούν το μέγεθος των επιπτώσεων που θα προκληθούν με δεδομένο πως οι χιλιάδες ελληνικές οικογένειες που ασχολούνται με την καλλιέργεια των ζαχαρότευτλων είναι συγκεντρωμένες στη Θράκη, τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία, όπου ήδη προωθείται ο αφανισμός των καλλιεργειών βάμβακος και καπνού.

Ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες υποχωρήσεις απέναντι στους εκβιασμούς που προβάλλουν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού για να επιβάλλουν αυτές τις επιλογές στο όνομα της ανταγωνιστικότητας.

Ο μόνος δρόμος που απομένει, σημείωσε ο Β. Μπούτας είναι αυτός του αγώνα και κάλεσε τους εργαζόμενους σε κοινό μέτωπο με τους αγρότες να αντισταθούν, να παλέψουν για την ανατροπή της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Να κάνουν υπόθεση της πάλης τους τη διεκδίκηση μιας άλλης πολιτικής, χωρίς περιορισμούς στην παραγωγή και πρόστιμα συνυπευθυνότητας, που θα προστατεύει την εγχώρια παραγωγή και θα στηρίζει τους αγρότες. Να παλέψουν για άλλου είδους αγροτική ανάπτυξη με μοχλό τον παραγωγικό συνεταιρισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ