Σάββατο 16 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Προειδοποιήσεις στην Ελλάδα για ... .«αταξίες»

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπεται η Ελλάδα για υπόθεση της ΔΕΗ, ενώ παράλληλα καλείται η ελληνική κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για διάφορες φορολογικές και άλλες «υποθέσεις»

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Της ανταποκρίτριάς μας Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).--

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπεται η Ελλάδα για την υπόθεση της κατασκευής του θερμοηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ στο Λαύριο, ενώ παράλληλα απειλείται με παραπομπή στο Ευρωδικαστήριο ή άλλες κυρώσεις για διάφορες άλλες υποθέσεις που το διευθυντήριο των Βρυξελλών θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν τήρησε τους «κανόνες» της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε χτες γνωστό στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παραπέμπει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για τη διαδικασία ανάθεσης της κατασκευής θερμοηλεκτρικού σταθμού στο Λαύριο, με την κατηγορία ότι δύο επιχειρήσεις που έφτασαν στο τελικό στάδιο (υποβολή χρηματοοικονομικών προσφορών) της διαδικασίας ανάθεσης της σύμβασης δεν πληρούσαν τις απαιτήσεις της πρόσκλησης υποβολής προσφορών. Η Κομισιόν, θεωρεί πως η πρώτη επιχείρηση δεν είχε την απαιτούμενη πείρα, ενώ η προσφορά που υποβλήθηκε από τη δεύτερη (στην οποία ανατέθηκε η σύμβαση), δεν πληρούσε έναν από τους όρους σχετικά με τη μακροπρόθεσμη συμφωνία συντήρησης.

Εξάλλου, η Επιτροπή:

  • Απηύθυνε αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα για το διαγωνισμό που προκηρύχτηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (αφορά στην ανάθεση 24 μελετών σχετικά με την προστασία και τη διαχείριση δημοσίων δασών). Η Επιτροπή επισημαίνει πως η πρόσκληση υποβολής προσφορών συγχέει τα κριτήρια επιλογής με τα κριτήρια ανάθεσης, πράγμα αντίθετο με την οδηγία 92/50.
  • Ανακοίνωσε την απόφασή της να κινήσει κατά της Ελλάδας και τεσσάρων άλλων χωρών - μελών (Ιταλία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο και Τσεχία) τις διαδικασίες, επειδή δεν έχουν προβεί στην ανακοίνωση των μέτρων που απαιτούνται για την εφαρμογή στις εθνικές νομοθεσίες της οδηγίας 2003/123/ΕΚ, σχετικά με το κοινό φορολογικό καθεστώς των μητρικών και θυγατρικών εταιριών. Τα κράτη - μέλη έπρεπε να είχαν εγκρίνει τα μέτρα εφαρμογής - που εντάσσονται στο καθεστώς αποφυγής «διπλής φορολογίας» - μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2005 και να τα είχαν ανακοινώσει στην Επιτροπή, πράγμα το οποίο δεν έγινε.
  • Απέστειλε επίσημη αίτηση στην Ελλάδα σχετικά με την έγκριση και την ανακοίνωση των μέτρων που απαιτούνται για την εφαρμογή της οδηγίας 2004/76/ΕΚ, για τροποποίηση της οδηγίας 2003/49/ΕΟΚ σχετικά με τη φορολόγηση των τόκων και των δικαιωμάτων. Η οδηγία 2004/76/ΕΚ τροποποιεί την οδηγία 2003/49/ΕΚ με την οποία απαλλάσσονται από παρακράτηση στην πηγή οι τόκοι και τα δικαιώματα που καταβάλλονται μεταξύ συνδεδεμένων εταιριών διαφορετικών κρατών - μελών.
  • Απέστειλε και δεύτερη αίτηση, με την οποία εγκαλεί την Ελλάδα σχετικά με την έγκριση και την ανακοίνωση των μέτρων εφαρμογής της οδηγίας 2004/56/ΕΚ που αφορά στην αμοιβαία συνδρομή των φορολογικών αρχών των κρατών - μελών. Οι αιτήσεις αυτές υποβάλλονται υπό μορφή αιτιολογημένης γνώμης. Οπως αναφέρεται, η οδηγία σχετικά με τους άμεσους φόρους - εισοδήματος, εταιριών και κεφαλαιουχικών κερδών - και τους φόρους επί ασφαλίστρων, «παρέχει στα κράτη - μέλη τη δυνατότητα να συντονίζουν τις προσπάθειές τους σε περίπτωση διασυνοριακής φορολογικής απάτης και να διεξάγουν διαδικασίες για λογαριασμό άλλου κράτους - μέλους».
  • Φέρνει την Ελλάδα ένα βήμα πριν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για το θέμα της υποχρεωτικής εγγραφής όλων των εταιριών που παρέχουν υπηρεσίας ασφάλειας αυτοκινήτων στην Ενωση Ελλήνων Ασφαλιστών. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η υποχρεωτική αυτή εγγραφή αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία περί ασφαλιστικών προγραμμάτων, πλην εκείνων των ασφαλειών ζωής, οι οποίες και εγκαθίδρυσαν τον έλεγχο από το κράτος - μέλος απ' όπου προέρχεται η κάθε ασφαλιστική εταιρία. Η Επιτροπή θεωρεί ότι η ελληνική νομοθεσία αντίκειται στις «θεμελιώδεις αρχές» της ελευθερίας επέκτασης των εταιριών, επειδή με την υποχρέωση εγγραφής στην Ενωση, οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρίες, που επιθυμούν να ανοίξουν παραρτήματα στην Ελλάδα επιβαρύνονται οικονομικά, κάτι που η Κομισιόν, προσπαθεί να καταργήσει.

Τα κράτη - μέλη που έλαβαν τις παραπάνω αιτιολογημένες γνώμες, έχουν στη διάθεσή τους διορία δύο μηνών να απαντήσουν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ