Τετάρτη 31 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Κυβέρνηση ... για δεύτερη φορά

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Μετά από μήνες διαβίωσης με μία ημιθανή «συμφωνία ειρήνης», η κυβέρνηση στη Βόρεια Ιρλανδία είναι και πάλι γεγονός από χτες. Οσο για τις δύο «αντιμαχόμενες» πλευρές, Καθολικούς και Προτεστάντες, όπως τόνισαν οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, παρά τις αντιξοότητες οι ελπίδες είναι βάσιμες ότι αυτή η «δεύτερη» φορά θα είναι πιο επιτυχής και ότι τελικά η κυβέρνηση θα επιβιώσει.

Ολα ξεκίνησαν όταν η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι μεταβίβασε τις εξουσίες εσωτερικής διοίκησης της Βόρειας Ιρλανδίας στη νέα τοπική πολυκομματική κυβέρνηση. Η μεταβίβαση των εξουσιών, που ισχύει επίσημα από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, θεωρείται το πιο σημαντικό βήμα για την ειρηνευτική διαδικασία στο πολύπαθο Ολστερ, ειδικά μετά το αδιέξοδο που προήλθε από την απόφαση του Λονδίνου να παύσει την τοπική κυβέρνηση, εξαιτίας των ισχυρών διαφωνιών των Προτεσταντών που απαιτούσαν τον άμεσο αφοπλισμό του ΙΡΑ.

Τελικά, η λύση βρέθηκε, η «ειρηνευτική συμφωνία αναθεωρήθηκε», ο ΙΡΑ «συμμορφώθηκε» και το μεγαλύτερο κόμμα, οι «Ενωτικοί Προτεστάντες» ψήφισαν τη Δευτέρα υπέρ της συμμετοχής στην κυβέρνηση. Αμέσως μετά, ο Βρετανός υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας Πίτερ Μάντελσον υπέγραψε τη σχετική εντολή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ