Τετάρτη 31 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΠΕΡΟΥ
«Μέτρα» θα λάβουν οι ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Αγνωστες προς το... παρόν είναι οι επιπτώσεις και οι συνέπειες της «αλλαγής διάθεσης» των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στο «αγαπημένο τους παιδί» στη Νότια Αμερική, τον Πρόεδρο του Περού, Αλμπέρτο Φουτζιμόρι.

Αν και τυπικά είναι και για τρίτη συνεχόμενη θητεία Πρόεδρος της χώρας, ούτε στο εσωτερικό φαίνεται να αναγνωρίζεται αυτή η νίκη του, αλλά ούτε και ευρύτερα. Το βράδυ της Δευτέρας ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στο Περού άκυρο, όπως και τη νίκη του Φουτζιμόρι και ταυτόχρονα ότι ο «τρόπος με τον οποίο το καθεστώς Φουτζιμόρι χειρίστηκε το πρόβλημα αυτό αποτελεί σοβαρή απειλή για το διαμερικανικό πολιτικό σύστημα και την προσήλωσή του στους κανόνες της δημοκρατίας».

Παράλληλα και πάντα στο πνεύμα που έθεσε την Παρασκευή ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, για «επανεξέταση των σχέσεων ΗΠΑ-Περού», όπως δήλωσε χτες από τη Λισαβόνα ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπούσερ, οι ΗΠΑ προτίθενται να λάβουν «μέτρα», σε συνεννόηση με τα υπόλοιπα κράτη της περιοχής. Για το λόγο αυτό, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, θα έχει διαβουλεύσεις με το γενικό γραμματέα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, Σεζάρ Γκαβίρια, καθώς και με αξιωματούχους των κρατών της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ