Τετάρτη 31 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προς πλήρη ιδιωτικοποίηση ο ΟΤΕ!
  • Το δρόμο για να περάσει η πλειοψηφία των μετοχών σε ιδιώτες στρώνει η κυβέρνηση
  • «Στο σφυρί» και το 20% των μετοχών της «Ολυμπιακής»

Στο «φουλ» έβαλε από χτες η κυβέρνηση, τις μηχανές της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ και της «Ολυμπιακής». Στη συνάντηση των δύο συναρμόδιων υπουργών Γ. Παπαντωνίου και Χρ. Βερελή στο ΥΠΕΘΟ, αποφασίστηκε οι πρόσληψη δύο συμβούλων για την ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ -απώλεια από το δημόσιο του πλειοψηφικού πακέτου- ενώ επιταχύνονται και οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης του 49% του εθνικού αερομεταφορέα.

«Δεν υπάρχουν ταμπού και "ιεροί αριθμοί" για τη σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ», δήλωσε μετά το τέλος της σύσκεψης, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, στην οποία συμμετείχε και ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Ν. Μανασής. Με τη δήλωση αυτή, ο Γ. Παπαντωνίου, επιβεβαίωσε τις απόψεις που είχε διατυπώσει προεκλογικά ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Τ. Μαντέλης ότι τελικός στόχος της κυβέρνησης -παρά τις προσπάθειες απόκρυψης- παραμένει το ξεπούλημα της πλειοψηφίας των μετοχών της πιο μεγάλης και με τα μεγαλύτερα κέρδη δημόσιας επιχείρησης.

Ο ισχυρισμός του υπουργού, ότι ταυτόχρονα ισχύει και η δήλωσή του, πως ο έλεγχος και η διοίκηση του ΟΤΕ παραμένουν στο δημόσιο, μόνο ευσεβής πόθος μπορεί να χαρακτηριστεί και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να ξεγελάσει ούτε τους εργαζόμενους ούτε την κοινωνία. Προξενεί μάλιστα εντύπωση, αυτοί που «πίνουν νερό» στο όνομα της ελεύθερης αγοράς και των άνομων νόμων της, να εμφανίζονται ότι μπορούν στα πλαίσια αυτά και με δεδομένο ότι το δημόσιο δε θα κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο, να κρατούν τον έλεγχο της επιχείρησης.

Καμία αξία επίσης δεν έχει και η δήλωση ότι δε θα χαθεί καμία θέσης εργασίας στην επιχείρηση. Η μάλλον έχει τόση αξία και ισχύ, όση επιτρέψει ο νέος ή οι νέοι «στρατηγικοί σύμμαχοι» που θα έρθουν στον ΟΤΕ. Αλλωστε, μόλις πριν λίγες ημέρες, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής έκανε λόγο για δραστική μείωση του προσωπικού του Οργανισμού.

Τις διαπραγματεύσεις για την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ η κυβέρνηση ανέθεσε σε δύο διεθνείς συμβούλους, στην First Boston και στην Warburg , οι οποίοι εντός του έτους θα πρέπει να προτείνουν στην κυβέρνηση την κατάλληλη «τελική λύση».

«Ολυμπιακή»

Την πρώτη συνάντηση με εκπροσώπους της «British Airways» (BA) θα έχουν την Παρασκευή το πρωί στο ΥΠΕΘΟ οι δύο υπουργοί. Οπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, η εκχώρηση του 20% των μετοχών της ΟΑ στη ΒΑ, όπως προβλέπει η σύμβαση εκχώρησης της διοίκησης του εθνικού αερομεταφορέα, θα εξαρτηθεί από την προσφερόμενη τιμή.

Πάντως η κυβέρνηση, στην πρεμούρα της να ξεπουλήσει την ΟΑ, θα ζητήσει από τους εκπροσώπους της BA να υποβάλουν την προσφορά τους, πριν τη λήξη της προθεσμίας - εκπνέει στις 28 Ιούνη - παρά το γεγονός ότι μέχρι τώρα το ελληνικό δημόσιο δεν έχει κατορθώσει να κάνει τη συνολική αποτίμηση της εταιρίας. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τους Βρετανούς, η κυβέρνηση θα προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την εκχώρηση του 20% των μετοχών της ΟΑ, μαζί με τη διοίκηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και τους γενικότερους σχεδιασμούς των ιδιωτικοποιήσεων, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στη διάθεση μεγάλου πακέτου μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών -πέραν του 20%- σε συνάρτηση με την πορεία της επιχείρησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαχρονικό έγκλημα από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (2007-07-08 00:00:00.0)
«Οδηγός» για ένταση των ιδιωτικοποιήσεων (2005-09-09 00:00:00.0)
Κυβερνητική σύσκεψη για «Ολυμπιακή» - «Χόχτιφ» (2004-12-01 00:00:00.0)
Ολοκληρώνεται το ...στρατηγικό ξεπούλημα (2000-08-29 00:00:00.0)
Στην υπηρεσία της πολιτικής ιδιωτικοποίησης η ηγεσία της ΟΣΠΑ (2000-06-09 00:00:00.0)
Μετά τις εκλογές το ξεπούλημα (1995-02-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ