Τετάρτη 31 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καύση νεκρών
 Σύμφωνη με το Σύνταγμα, είναι η απάντηση του Συνηγόρου του Πολίτη σε αίτημα του Συνδέσμου Φίλων Αποτέφρωσης

Συνταγματικό και ατομικό δικαίωμα αποτελεί η δυνατότητα καύσης των νεκρών, υπογραμμίζει ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ), σε απαντητική του επιστολή προς το Σύνδεσμο Φίλων Αποτέφρωσης, ο οποίος ζητά να διαμορφωθεί το κανονιστικό πλαίσιο που απαιτείται, ώστε να καταστεί εφικτή η καύση μετά θάνατον όσων εκδηλώνουν την επιθυμία αυτή.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο ΣτΠ υπογραμμίζει στην απάντησή του πως προτίθεται να διατυπώσει πρόταση προς την πολιτεία, που θα αποβλέπει στη νομοθετική ρύθμιση της προαιρετικής καύσης των νεκρών. Η πρόταση θα γίνει στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσής του και, σύμφωνα με την απαντητική επιστολή, θα στηρίζεται στις παρακάτω σκέψεις:

Κατ' αρχήν, η δυνατότητα καύσης του νεκρού, εφόσον έχει εκφραστεί η σχετική επιθυμία, δεν προσκρούει στις αρχές της προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου που κατοχυρώνουν το Σύνταγμα και οι διεθνείς συνθήκες. Αντίθετα, η ελεύθερη επιλογή από τον καθένα του τρόπου της μετά θάνατον διάθεσης του σώματός του αποτελεί αναμφίβολα άσκηση ατομικού δικαιώματος και «συνάδει - υπογραμμίζει ο ΣτΠ - προς το άρθρο 5 του Συντάγματος περί ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας, όπως και προς το άρθρο 4 που κατοχυρώνει την ισότητα ενώπιον του νόμου».

Στην πρότασή του, ο ΣτΠ αναμένεται να περιλάβει και μια «κατανοητή και υπολογίσιμη» - όπως τη χαρακτηρίζει επιχειρηματολογία - που έχει να κάνει με το οξύ πρόβλημα της ανεπάρκειας του χώρου των κοιμητηρίων και το συχνά υψηλό κόστος ταφής, αλλά και με τους σκοπούς της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, που φαίνεται πως εξυπηρετεί η καύση. Επιπλέον, ο ΣτΠ σημειώνει πως η καύση των νεκρών συνδέεται και με τον απεγκλωβισμό από τα περισσότερα επιχειρηματικά συμφέροντα που αναπτύσσονται γύρω από την ταφή στα κοιμητήρια.

Τέλος, ο ΣτΠ υπογραμμίζει πως ο νομοθέτης δε θα πρέπει να προεξοφλεί την αντίθεση του ορθόδοξου χριστιανικού δόγματος στην καύση των νεκρών και ακόμη κι όταν αυτή θεωρηθεί δεδομένη θα πρέπει να την αποδέχεται ως βάση της δικής του ρυθμιστικής παρέμβασης. Και καταλήγει πως δε θα ήταν επιτρεπτό οι ενδιαφερόμενοι να εξαναγκάζονται σε δήλωση των θρησκευτικών πεποιθήσεών τους.

Προτείνεται, τέλος, η οργάνωση και λειτουργία των κατά τόπους μονάδων αποτέφρωσης να αποτελεί αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ