Πέμπτη 21 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Χαριστικές ρυθμίσεις υπέρ των εκδοτών εφημερίδων

H ΕΣΗΕΑ καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει τις σχετικές διατάξεις από το νομοσχέδιο για τα εργασιακά

Ανάμεσα στα άλλα αντεργατικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, με σχετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπει νέα χαριστική ρύθμιση - μετά από αλλεπάλληλες ανάλογες ρυθμίσεις που έκαναν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - υπέρ των εκδοτών εφημερίδων που έχουν συσσωρευμένα τεράστια χρέη προς τα Ταμεία των Δημοσιογράφων (ΕΔΟΕΑΠ, ΤΣΠΕΑΘ κλπ.). Πρόκειται για χρέη από το Αγγελιόσημο και εισφορές των εργαζομένων που έχει παρακρατηθεί από τους ιδιοκτήτες αντί να αποδοθεί στα Ταμεία που ανήκει.

Η ΕΣΗΕΑ με επιστολή της προς τους υπουργούς Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλο και Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλο και τους βουλευτές του Πρώτου Θερινού Τμήματος της Βουλής, ζητά να μην εφαρμοστεί αυτή «η μονομερής και χαριστική ρύθμιση καθώς δημιουργούνται ανησυχίες και προβληματισμοί, ότι διαμορφώνονται δεδομένα που επηρεάζουν αρνητικά το εργασιακό και ασφαλιστικό τοπίο στα ΜΜΕ, υπονομεύεται, αντί να περιφρουρείται, η ποιότητα της ενημέρωσης και βεβαίως νοθεύεται κάθε έννοια υγιούς επιχειρηματικού ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων Τύπου».

«Η ρύθμιση αυτή αφορά σε ασφαλιστικά ζητήματα έχει διαμορφωθεί μονομερώς, ερήμην των Διοικήσεων των Ενώσεων και των Ταμείων των εργαζομένων στον Τύπο και τα ΜΜΕ και κρίνεται χαριστική υπέρ οφειλετών εργοδοτών - ιδιοκτητών επιχειρήσεων Τύπου επαναφέροντας σε ισχύ και μάλιστα με δυσμενέστερους όρους, σχετική ρύθμιση του Ν.3232/2004 (άρθρο 8 παρ. 1). Αναφέρεται σε σωρευμένες οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές προς τα Ταμεία, που αδικαιολόγητα μέχρι σήμερα δεν έχουν καταβληθεί και με τη διάταξη αυτή μετακυλίονται στο διηνεκές, ενώ παράλληλα ευεργετούνται οι ασυνεπείς εργοδότες με χορηγήσεις ασφαλιστικών βεβαιώσεων με υποτυπώδεις προκαταβολές».

Και συνεχίζεται: «Επιβάλλεται στην τελική διαμόρφωση της εν λόγω ρύθμισης να απαλειφθεί κάθε αναφορά στον ΕΔΟΕΑΠ, όπως και κάθε δυσμενέστερη ρύθμιση έναντι εκείνης που είχε τεθεί σε ισχύ με το άρθρο 8 παρ. 1 του Ν.3232/2004 (ΦΕΚ 48Α), δηλαδή θεωρούμε απαράδεκτη και χαριστική προς τους εργοδότες τη μείωση του ποσοστού της προκαταβολής, που απαιτείται για την υπαγωγή στη ρύθμιση, από 10% σε 5%», αλλά και σε επίπεδο Εκτελεστικής Εξουσίας και Κοινοβουλίου να γίνει «διάλογος με τους συνδικαλιστικούς και θεσμικούς φορείς των εργαζομένων στον Τύπο και τα ΜΜΕ, για όλα τα θέματα που τους αφορούν, πολύ περισσότερο για κρίσιμα ασφαλιστικά ζητήματα, τα οποία δεν μπορεί να είναι αντικείμενο μονομερών και χαριστικών ρυθμίσεων υπέρ των εργοδοτών και σε βάρος των εργαζομένων, που υπηρετούν το δημοκρατικό αγαθό της ενημέρωσης».

Να σημειωθεί ότι οι θέσεις που διατυπώνονται στην επιστολή προέκυψαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε χτες στα γραφεία της Ενωσης, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των Διοικητικών Συμβουλίων των Ενώσεων και των Ομοσπονδιών Τύπου, εργαζομένων Τύπου και ΜΜΕ, καθώς και εκπροσώπων των διοικήσεων των ασφαλιστικών φορέων κύριας και επικουρικής ασφάλισης (ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ, ΠΟΕΠΤΥΜ, ΤΣΠΕΑΘ και ΕΔΟΕΑΠ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ