Παρασκευή 22 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γεννήθηκαν σιαμαία κοριτσάκια

Μια 30χρονη απ' τη Νιγηρία γέννησε σιαμαία κοριτσάκια στο μαιευτήριο «Αλεξάνδρα». Τα κοριτσάκια είναι καλά στην υγεία τους και χτες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», όπου και θα υποβληθούν σε πλήρη ιατρικό έλεγχο προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι δυνατός ο διαχωρισμός τους. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, τα δύο κοριτσάκια φαίνεται να έχουν χωριστά ζωτικά όργανα. Αν αυτό αποδειχθεί από τις εξετάσεις, η περίπτωσή τους δε θα θεωρηθεί ιδιαίτερη περίπλοκη.

Τελευταία φορά που γεννήθηκαν σιαμαία στη χώρα μας ήταν τον Ιούνιο του 2003 στη Θεσσαλονίκη. Τα δύο κοριτσάκια ήταν τότε ενωμένα μετωπικά στην κόγχη του ματιού. Σε ηλικία τεσσάρων μηνών υποβλήθηκαν σε επιτυχή επέμβαση διαχωρισμού σε νοσοκομείο της Ρώμης. Πάντως το Μάη του 1983 έγινε η πρώτη επέμβαση διαχωρισμού - που κράτησε πέντε ώρες - σιαμαίων στη χώρα μας, όταν μια Λίβυα γέννησε σιαμαία αγοράκια.

Τα σιαμαία είναι πολύ σπάνιες περιπτώσεις και, σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα, εμφανίζονται ανά 80.000 γεννήσεις. Η κυοφορία σιαμαίων, πάντως, διαπιστώνεται συνήθως στο μέσο της εγκυμοσύνης, κατά την 22η - 23η εβδομάδα. Σε αυτό το στάδιο, η διακοπή της κύησης είναι ακίνδυνη για τη γυναίκα. Γεννιούνται οπωσδήποτε με καισαρική τομή και ενδέχεται να παρουσιάζουν διάφορες συγγενείς ανωμαλίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ