Κυριακή 24 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ» ΕΞΑΓΟΡΑ: Η πρόταση της κινεζικής πετρελαϊκής εταιρίας «Cnooc», ύψους 18,5 δισ. δολαρίων, για την εξαγορά της αμερικανικής «Unocal», έβγαλε έξω από το «παιχνίδι» την άλλη μεγάλη αμερικανική εταιρία «Chevron», η οποία πρόσφερε 16,2 δισ. δολάρια. Η προοπτική μιας δυναμικής εισόδου της Κίνας στην αμερικανική πετρελαϊκή αγορά «ανησύχησε» πολλούς οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες στις ΗΠΑ. Τελικά, η «Chevron» επανήλθε, την περασμένη Δευτέρα, αυξάνοντας την προσφορά της στα 17,1 δισ. δολ. Ετσι, όπως όλα δείχνουν, η «Unocal» θα παραμείνει αμερικανική, έστω και με μια ζημιά 1,4 δισ. δολαρίων...

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ = ΚΕΡΔΗ: Το αμερικανικό Χρηματιστήριο της Γουόλ Στριτ επιβραβεύει, με θεαματική αύξηση της τιμής των μετοχών, εταιρίες που ανακοινώνουν ομαδικές απολύσεις εργαζομένων για να μειώσουν το «εργατικό κόστος» και να αυξήσουν αντιστοίχως τα επιχειρηματικά τους κέρδη. Το ίδιο συνέβη και με τη μετοχή της γνωστής εταιρίας ηλεκτρονικών υπολογιστών «Hewlett - Packard», το αφεντικό της οποίας, Μαρκ Χαρντ, ανακοίνωσε στις αρχές αυτής της βδομάδας την απόλυση 15.000 εργαζόμενων, για την «εξοικονόμηση» 1,9 εκατομμυρίων δολαρίων.

ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΗ «ΔΙΨΑ»: Αισιοδοξία προκαλεί η τελευταία έκθεση του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ), που προβλέπει ότι το 2006 θα ικανοποιηθεί η αυξανόμενη ζήτηση πετρελαίου (αναμένεται να φθάσει τα 85,2 εκατομμύρια βαρέλια τη μέρα), εξαιτίας της αύξησης της παραγωγής κυρίως από τα μη κράτη - μέλη του ΟΠΕΚ. Εκτιμάται ότι αυτά τα κράτη θα παράγουν το 2006 περίπου 55 εκατομμύρια βαρέλια τη μέρα. Κατά 1,4 βαρέλια περισσότερα από το 2005.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ