Παρασκευή 22 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
«Εκπληξη» η ανατίμηση

ΠΕΚΙΝΟ.--

Εκπλήσσοντας τις «αγορές» αλλά και τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε χτες βράδυ ότι αποσυνδέει το νόμισμά της από το δολάριο των ΗΠΑ, προχωρά στην ανατίμησή του κατά 2,1% και δημιουργεί ένα μηχανισμό ελεγχόμενης διακύμανσης της διατίμησής του μέχρι ποσοστού 0,3% ημερησίως.

Η κίνηση αυτή, η πρώτη ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος εδώ και 10 χρόνια, ερμηνεύτηκε από Αμερικανούς και Ευρωπαίους αναλυτές - π.χ. την εφημερίδα «Financial Times» (Λονδίνο )- ως «υποχώρηση στις έντονες αμερικανικές πιέσεις» για την ανατίμηση του ρενμίμπι. «Θετική» χαρακτήριζαν την εξέλιξη ο Λευκός Οίκος και ο Πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας (FED) Αλαν Γκρίνσπαν.

Ωστόσο, οι αναλυτές επισήμαιναν ότι ο συμβολισμός της κίνησης δε συμβαδίζει απαραίτητα με την ουσία του: η ανατίμηση και κυρίως η αποσύνδεση του κινεζικού νομίσματος από το αμερικανικό δολάριο αποτελεί περισσότερο κίνηση πολιτικής από ό,τι πολιτικάντικο τρικ για την εξυπηρέτηση του κλίματος κατά την επίσκεψη του Χου Ζιντάο στην Ουάσιγκτον που είναι προγραμματισμένη για το Σεπτέμβρη.

Το Πεκίνο, με αυτήν την αποσύνδεση, κερδίζει «ευελιξία» στη νομισματική και τη γενικότερη οικονομική του πολιτική, και δίνει νέα όπλα στην Κεντρική Τράπεζα - πολύ περισσότερο από ό,τι στις υποτυπώδεις «αγορές» χρήματος της Κίνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ