Παρασκευή 22 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Η Γυάρος και η ιστορική μνήμη

Την ώρα που ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, πάσχιζε από τον Αϊ - Στράτη, τόπο εξορίας, βασανισμών και εξόντωσης δεκάδων χιλιάδων κομμουνιστών, αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης και της χούντας των συνταγματαρχών της 21 Απρίλη 1967, τονίζοντας, υποκριτικά, πως τιμά τους αγωνιστές, ο υπουργός του Αιγαίου Αρ. Παυλίδης είχε προλάβει να σταματήσει, με προφορική μυστική εντολή παρακαλώ, τα έργα ανάδειξης της Γυάρου, ως ιστορικού τόπου μνήμης, όπως έχει αναγνωριστεί επίσημα, μετά από παρεμβάσεις και απαίτηση του ΚΚΕ και άλλων φορέων. Το ΠΑΣΟΚ, παρά τις δημαγωγίες του για αναγνώριση και τιμές, όλα αυτά τα χρόνια μόνο στα χαρτιά προώθησε την ανάδειξη του νησιού. Οι πράξεις και παραλείψεις, τόσο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ πριν, όσο και της κυβέρνησης ΝΔ σήμερα, αποκαλύπτουν, ακριβώς, πως απλώς δημαγωγούν και υποκρίνονται, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όταν δηλώνουν πως δήθεν τιμούν τους κομμουνιστές και τους άλλους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του αντιδικτατορικού αγώνα.

Αλλά η συγκεκριμένη απόφαση του υπουργού Αιγαίου Αρ. Παυλίδη για σταμάτημα των όποιων εργασιών προγραμματίζονταν, με στόχο την ανάδειξη της Γυάρου, προκαλεί ακόμα μεγαλύτερες ανησυχίες. Κι αυτό γιατί, όπως μόνον ο «Ριζοσπάστης» αποκάλυψε, το τελευταίο διάστημα (...) στα μουλωχτά προωθείται από κάποιους επιτήδειους η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο μαρτυρικό νησί, πράγμα που θα αποτελούσε βέβηλη πράξη για την ιστορία και την ιστορική μνήμη. Ετσι, η ανησυχία εντείνεται μήπως οι κινήσεις του ίδιου του υπουργού Αιγαίου, συνδέονται και με τα απαράδεκτα αυτά σχέδια. Και η κυβέρνηση οφείλει - είναι απαίτηση των δεκάδων χιλιάδων εξορισθέντων και φυλακισθέντων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του αντιδικτατορικού αγώνα - τώρα αμέσως, να διευκρινίσει πως απορρίπτει τέτοιες βέβηλες σκέψεις που αποτελούν πρόκληση στην ιστορία και την ιστορική μνήμη.

Οσο για το νέο πρόεδρο του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών περιόδου 1967-'74, τον Φ. Προβατά, η δήλωσή του σχετικά με τη Γυάρο, ότι πρέπει «να συμβολίζει, στην καρδιά του Αιγαίου, την ουσιαστική εθνική ενότητα του σήμερα, εδραιωμένη στη μνήμη, στη γνώση και στη διδαχή του επώδυνου χτες» αποτελεί, επίσης, προσβολή για τις δεκάδες χιλιάδες των κομμουνιστών, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και άλλων δημοκρατών που μαρτύρησαν στο διαβολονήσι από το μετεμφυλιοπολεμικό καθεστώς. Ο αγώνας γίνεται για ανάδειξη της Γυάρου ως τόπου ιστορικής μνήμης, όπως αποφάσισε η σχετική Επιτροπή. Και μόνον αυτός ο σκοπός πρέπει να εξυπηρετείται. Τα άλλα περί ...«εθνικής ενότητας» κλπ., όπως προβάλλει και ο Κ. Καραμανλής, είναι απαράδεκτα για τη μνήμη των αγωνιστών. Οι εξόριστοι και φυλακισθέντες στη Γυάρο, όπως και στα άλλα ξερονήσια, για άλλα ιδανικά και κοινωνικά δικαιώματα αγωνίστηκαν, που είναι στον αντίποδα με τις αντιλαϊκές -αντιδραστικές πολιτικές των επιγόνων των βασανιστών. Αυτό είναι ένα το κρατούμενο! Και η απόφαση της κυβέρνησης να ματαιωθεί η υλοποίηση των σχεδίων ανάδειξης της Γυάρου σε τόπο ιστορικής μνήμης, όπως αναφέρει και η ανακοίνωση του ΚΚΕ, είναι απαράδεκτη και αποτελεί ευθεία προσβολή προς τους χιλιάδες κομμουνιστές και άλλους πολιτικούς κρατούμενους που μαρτύρησαν στο «νησί του διαβόλου».


Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ