Σάββατο 23 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣτΕ
Κριτική στη «νομιμότητα» του ΟΗΕ

Ισχυρό πλήγμα δέχτηκε από τη μειοψηφία του Συμβουλίου της Επικρατείας η πολιτική της άμεσης και πλήρους συμμόρφωσης με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, που εξόφθαλμα υπηρετούν επιταγές των ηγεμόνων της «νέας τάξης».

Η μειοψηφία του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει υποχρέωση συμμόρφωσης της ελληνικής κυβέρνησης προς τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, όταν αυτές είναι αντίθετες προς το Ελληνικό Σύνταγμα και παραβιάζουν θεμελιώδη ανθρώπινα και συνταγματικά δικαιώματα. Μάλιστα, η μειοψηφία των ανωτάτων δικαστών τόνισαν ότι τα εθνικά δικαστήρια έχουν δικαίωμα να ελέγχουν τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ. Το μείζον αυτό ζήτημα προέκυψε με αφορμή σχέδιο ΠΔ που έστειλε η κυβέρνηση για επεξεργασία στο Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ, με το οποίο επικυρώνεται η απόφαση 1483/2003 του ΟΗΕ για τις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Ιράκ και τη δέσμευση των κεφαλαίων και των χρηματοοικονομικών πόρων της πρώην κυβέρνησής του.

Τελικά, με οριακή πλειοψηφία (3 έναντι 2 ψήφων) το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι είναι νόμιμες και συνταγματικές οι οικονομικές κυρώσεις που το 2003 είχε επιβάλει το Συμβούλιο Ασφαλείας κατά του Ιράκ, καθώς και η δήμευση της περιουσίας του Σαντάμ Χουσεΐν. Η πλειοψηφία των δικαστών εκτίμησε ότι η δήμευση των περιουσιακών στοιχείων είναι συνταγματικά νόμιμη και δεν αντίκειται στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ