Σάββατο 23 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κυβερνητική πλάτη στα εργοδοτικά εγκλήματα

Η Επιθεώρηση Εργασίας του Πειραιά ξέθαψε εγκύκλιο του ΠΑΣΟΚ που απαγορεύει σε εκπροσώπους των κλαδικών σωματείων να συμμετάσχουν στις μεικτές επιτροπές ελέγχου των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας

Στοιχεία - φωτιά που αποκαλύπτουν ότι αυτή ακριβώς την περίοδο που τα εργοδοτικά εγκλήματα στους χώρους δουλιάς έχουν «χτυπήσει κόκκινο», η κυβέρνηση της ΝΔ έχει «βάλει μπροστά» ένα βρώμικο σχέδιο εκπονημένο από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για την πλήρη αποδυνάμωση των μεικτών επιτροπών ελέγχου για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς! Οπως αποκαλύπτει το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, οι εργοδότες στην Πειραιώτικη περιφέρεια είναι «προμηθευμένοι» με μία εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας που εκδόθηκε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ήρθε τώρα στην επιφάνεια, με την οποία, απαγορεύεται η συμμετοχή στους ελέγχους των εκπροσώπων των κλαδικών Σωματείων!

Η εγκύκλιος έχει ημερομηνία 21 Απρίλη 2003 αριθμό Πρωτοκόλλου: 21951. Αναφέρει: «.... σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 7 του Ν.1254/82 κατά τους διενεργηθέντες ελέγχους, μπορούν να παρίστανται μόνο εκπρόσωποι του ΔΣ του Επιχειρησιακού Σωματείου ή του Εργατικού Κέντρου της περιοχής»!

Οι εργοδότες ο ένας μετά τον άλλο κάνουν την εγκύκλιο «σημαία». Συγκεκριμένα στο παράρτημα της πολυεθνικής επιχείρησης επεξεργασίας γραφίτη ΚΑΡΜΠΟΝ ΛΟΡΕΝ - εργοστάσιο που χαρακτηρίζεται «κολαστήριο» από τους εργαζόμενους - και στη μεταλλουργική επιχείρηση Κουνέλη, έκλεισαν την πόρτα στους εκπροσώπους του Συνδικάτου! Και μάλιστα με τη συγκατάθεση της Επιθεώρησης Εργασίας Πειραιά και προσωπικά της προϊσταμένης κ. Καλακόνα, η οποία «έχει γράψει ιστορία» στον Πειραιά για τη... συμπάθεια που δείχνει προς την εργοδοσία.

Το Συνδικάτο, με καταγγελία που εξέδωσε χτες προς τους υπουργούς Απασχόλησης και Δικαιοσύνης και άλλους αρμόδιους, τονίζει ότι η εγκύκλιος καταστρατηγεί μια σειρά νόμους όπως τον 1264/82 (άρθρο 1, παρ.3) που ορίζουν ως πιο αντιπροσωπευτικές τις μεικτές επιτροπές ελέγχου με τη συμμετοχή εκπροσώπων πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Επίσης, καταγγέλλει την προϊσταμένη της Επιθεώρησης για τις ευθύνες που αναλαμβάνει με τη συμφωνία της να αποκλειστεί από τους ελέγχους το Συνδικάτο Μετάλλου, μία συνδικαλιστική οργάνωση με 9.500 εγγεγραμμένα μέλη και ξεκαθαρίζει: «Δε χαρίζουμε τίποτα. Θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο το δικαίωμα συμμετοχής στους ελέγχους», το οποίο «έχει κατακτηθεί στην πράξη δεκαετίες τώρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ