Τετάρτη 27 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενισχύονται οι μηχανισμοί παρακολούθησης

Γ. Βουλγαράκης: Οι κάμερες - χαφιέδες θα παρακολουθούν στο εξής και πρόσωπα! Εχουμε θεσμοθετημένες διαδικασίες για τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων!

Μέτρα για την παραπέρα ενίσχυση και «νομιμοποίηση» των μηχανισμών παρακολούθησης και καταστολής στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» προαναγγέλλει ο Γ. Βουλγαράκης, ευθυγραμμιζόμενος απόλυτα με τις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ.

Σε συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής», ο υπουργός Δημόσιας Τάξης παραδέχεται ότι οι εκατοντάδες κάμερες - χαφιέδες που τοποθετήθηκαν για την «ασφάλεια» των Ολυμπιακών Αγώνων και τη διευκόλυνση, τάχα, της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, θα παρακολουθούν πλέον ελεύθερα, διαδηλώσεις, πρόσωπα, ακόμα και θορύβους! Υπάρχουν κάμερες στους δρόμους, οι οποίες «ενώ έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν και τις κινήσεις των πολιτών, παρακολουθούν - αυτή τη στιγμή - μόνο τα τροχαία», σημειώνει με νόημα ο υπουργός και προσθέτει: «Απαίτηση της ΕΕ είναι να υπάρχει και η καταγραφή και άλλων πραγμάτων, όπως πρόσωπα, θόρυβοι, κλπ»(!). Επικαλούμενος το έωλο επιχείρημα πως μέσω των καμερών εντοπίζονται οι «τρομοκράτες», όπως έγινε στη Βρετανία, ο υπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή του μέτρου λέγοντας ότι «το λογισμικό υπάρχει και κάποια στιγμή θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί»(!). Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η κυβέρνηση θα παραγγείλει κι άλλες κάμερες, ο αριθμός των οποίων δεν έχει ακόμα γίνει γνωστός. Οσον αφορά στις παρακολουθήσεις τηλεφώνων αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα κάνει χρήση του ΠΔ 47/2005 που ψηφίστηκε παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων και νομιμοποιεί τις παρακολουθήσεις όλων των τηλεπικοινωνιών, με τυπική δικαστική άδεια. «Σε ό,τι αφορά τις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων, εμείς έχουμε τέτοιες διαδικασίες θεσμοθετημένες, αλλά δεν εφαρμόζονται απόλυτα»(!), αναφέρει χαρακτηριστικά. Γενικότερα, πάντως, ο Γ. Βουλγαράκης καυχάται γιατί «η Ελλάδα έχει τα τελειότερα συστήματα (σ.σ. ασφάλειας) και το πιθανότερο είναι τα μέσα αυτά να τα χρησιμοποιήσουμε»... Αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι περιμένει πολλά και από τα νέα ψηφιακά διαβατήρια που θα αρχίσουν να ισχύουν από το νέο έτος και τα οποία, όπως είναι γνωστό, θα περιλαμβάνουν βιομετρικά δεδομένα, όπως η ίριδα του ματιού, τα δακτυλικά αποτυπώματα, καθώς και «αόρατα» προσωπικά δεδομένα...

«Η Ευρώπη είναι ένα ενιαίο σύνολο και οι εισηγήσεις αφορούν όλες τις χώρες - μέλη της ενωμένης Ευρώπης», δηλώνει ο υπουργός, ξεκαθαρίζονται ότι η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί απόλυτα με τα μέτρα της ΕΕ. Επισημαίνει απλά ότι πρόκειται για μέτρα που είχαν αποφασιστεί από χρόνια, αλλά διέφερε από χώρα σε χώρα ο βαθμός και η ταχύτητα υλοποίησής τους. «Σήμερα υπάρχει μια πίεση να κινηθούν οι χώρες ταχύτερα και τα μέτρα να υλοποιηθούν άμεσα. Αυτό, δε, ακούγεται από όλες τις χώρες της Ευρώπης». Σε άλλο σημείο τονίζει ότι «το ζήτημα δεν είναι εάν και κατά πόσο θα ισχύσουν αυτά τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί. Είναι δεδομένο ότι θα ισχύσουν».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», ο Γ. Βουλγαράκης έχει ξεκινήσει τις επαφές με τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και τον ΟΤΕ, προκειμένου να παραγγείλουν το ειδικό λογισμικό και τα μηχανήματα που απαιτούνται για την παρακολούθηση των τηλεφωνικών κλήσεων.

Ετσι, οι αρχές Ασφαλείας, με βάση το σύστημα «12» θα έχουν σύντομα τη δυνατότητα σε χρόνο 4 δευτερολέπτων να διαθέτουν πλήρη κατάλογο για τις κλήσεις που έχει κάνει ή έχει δεχτεί ένα κινητό, τους αριθμούς που έχει καλέσει και πότε, όπως και τα μηνύματα SMS που έχει στείλει κι έχει δεχτεί μια συσκευή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ