Τετάρτη 27 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΘΗΝΑ
Πλημμύρισαν οι δρόμοι απεργούς

Μαζική και γεμάτη παλμό η χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση που οργάνωσε το ΠΑΜΕ στην Αθήνα

Τα ταμπούρλα στο ρυθμό του αγώνα
Τα ταμπούρλα στο ρυθμό του αγώνα
Τα μέτρα δε θα περάσουν, θα τ' ακυρώσουμε στην πράξη. Μέσα από την οργάνωση του αγώνα, την ένταση της καθημερινής πάλης στους χώρους δουλιάς.

Την αποφασιστική αυτή απάντηση έδωσαν χθες οι εργάτες και οι εργάτριες ανταποκρινόμενοι στο ταξικό προσκλητήριο του ΠΑΜΕ. Η μαζική τους παρουσία στη χθεσινή απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στην Αθήνα, που οργάνωσαν οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις - συνέχεια των πρόσφατων αγωνιστικών κινητοποιήσεων - έκανε ξεκάθαρο: Ούτε ο καιρός, ούτε η κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία, ούτε τα ιδεολογήματα των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών μπορούν να μας σταματήσουν.

Το ραντεβού είχε δοθεί στην πλατεία Κάνιγγος στις 10 το πρωί. Πολύ πριν, οι ταξικές δυνάμεις βρέθηκαν έξω από τα εργοστάσια και τα μαγαζιά για την περιφρούρηση της απεργίας. Για να σπάσουν το κλίμα της εργοδοτικής τρομοκρατίας. Αρκετή ώρα πριν από τις 10 η πλατεία γέμισε κόσμο. Οι προσυγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ κατέφθασαν στο σημείο συγκέντρωσης. Εργάτες και εργάτριες, συνταξιούχοι, φοιτητές και σπουδαστές συνέρρευσαν από κάθε χώρο δουλιάς, κάθε γειτονιά. Στην κεντρική εξέδρα, στημένη κάτω από τα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, δέσποζε το σύνθημα του ΠΑΜΕ: «Ακυρώστε στην πράξη τα αντεργατικά κατασκευάσματα». Στη συγκέντρωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Χρ. Σκεπετάρης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Την κεντρική ομιλία έκανε η Αντιγόνη Μαλλάτου, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ.

Στην κεφαλή της πορείας το μπλοκ του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας
Στην κεφαλή της πορείας το μπλοκ του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας
Η πορεία ξεκινά. Το μπλοκ του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας μπαίνει μπροστά. Πλάι - πλάι, μαστόρια και μαστορόπουλα, φορώντας κόκκινα κράνη και κρατώντας τις κατακόκκινες σημαίες του Συνδικάτου σχηματίζουν μια συμπαγή ανθρώπινη αλυσίδα. Ακόμα πιο μπροστά, μια ομάδα απεργών - μουσικοί - χτυπάνε τα τύμπανα στο ρυθμό του ταξικού αγώνα. Οι απεργοί διασχίζουν τους δρόμους Χαλκοκονδύλη, Πατησίων, Σταδίου... Γίνονται όλο και περισσότεροι. Πίσω από το Συνδικάτο Οικοδόμων ακολουθούν ηλεκτροτεχνίτες, τραπεζοϋπάλληλοι, λογιστές, ξενοδοχοϋπάλληλοι, εμποροϋπάλληλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι. Εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, το Μέταλλο, τις Μεταφορές, τον κλάδο Τύπου και Χάρτου, το Φάρμακο, την Κλωστοϋφαντουργία, τον Επισιτισμό, τους ΟΤΑ, τα Μέσα Ενημέρωσης. Φοιτητές και σπουδαστές και πολλοί άλλοι.

Οι φωνές τους ακούγονται σαν μία. Με συνθήματα όπως: «12ωρο θέλουν τ' αφεντικά - φτώχεια και αμορφωσιά για την εργατιά», «Χαράματα με νύχτα θέλουν να δουλεύεις - χωρίς να σκέφτεσαι και να καταλαβαίνεις», «ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Συνασπισμός - ψήφισαν το ωράριο, πληρώνει ο λαός» και «Με της ΓΣΕΕ τις πλάτες - σφάζουν τους εργάτες» καταγγέλλουν το κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκπροσώπους, που χτυπούν το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, αλλά και τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που στηρίζει αυτή την πολιτική. Καλούν σε ένταση και συντονισμό της αγωνιστικής δράσης: «Νεολαία, εργατιά - μια φωνή και μια γροθιά», «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι - τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη» για να διεκδικήσουν «Σταθερή δουλιά ζητά η εργατιά - η διευθέτησή τους είναι μια σκλαβιά». Από όπου περνά η πορεία ο κόσμος σταματά και παρακολουθεί. Διαβάζει τα πανό και στήνει αυτί να ακούσει τα συνθήματα που φωνάζουν οι απεργοί. Στη Βουλή οι δυνάμεις καταστολής προσπαθούν μάταια να τους εμποδίσουν. Η πορεία συνεχίζεται και καταλήγει μέσω της Πανεπιστημίου στην Ομόνοια.

Οι προσυγκεντρώσεις καταφθάνουν στο σημείο συγκέντρωσης
Οι προσυγκεντρώσεις καταφθάνουν στο σημείο συγκέντρωσης
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν: αντιπροσωπεία της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ με επικεφαλής τον πρόεδρό της Β. Φυτσιλή, αντιπροσωπεία της ΟΓΕ, οι Π. Μαντάς και Ν. Μπουζάνης από το ΔΗΚΚΙ, αντιπροσωπεία της Κομμουνιστικής Ανανέωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ